Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Κι άλλος νεκρός απεργός πείνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο 46χρονος Βελί Γκινές, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα / Μέτωπο (DHKP/C), είναι ο 24ος νεκρός της απεργίας πείνας, που συνεχίζεται στις τουρκικές φυλακές. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Ο Αγώνας, όσο και της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, ο Γκινές, που βρισκόταν σε φυλακή τύπου F -που διαθέτουν τα διαβόητα Λευκά Κελιά, στην Κάντιρα, είχε κατ' επανάληψη υποστεί υποχρεωτική σίτιση στο κρατικό νοσοκομείο της Σμύρνης, «παρά το γεγονός ότι προσπαθούσε να αντισταθεί με όσες δυνάμεις του απέμεναν». Το Σάββατο, όταν άφησε την τελευταία του πνοή, βρισκόταν στην 240ή ημέρα απεργίας πείνας.

Ο Βελί Γκινές βρισκόταν στη φυλακή Ουμράνιγιε το Δεκέμβριο, όταν εισέβαλε η στρατοχωροφυλακή με τα γνωστά αποτελέσματα - τη σφαγή 30 κρατουμένων. Ηταν ανάμεσα σε αυτούς που μεταφέρθηκαν παρά τη θέλησή τους στα «εκσυγχρονισμένα» σωφρονιστικά καταστήματα της Τουρκίας και συνέχισε, σε πείσμα των αρχών που στόχευαν να καταπνίξουν τη διαμαρτυρία των πολιτικών κρατουμένων, την απεργία πείνας.

Η απεργία πείνας συνεχίζεται από εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους και μέλη των οικογενειών τους. Είναι ξεκάθαρο, λένε, ότι οι νέες φυλακές τούς καθιστούν έρμαια των φυλάκων και βασανιστών τους, με τη δεδομένη απομόνωσή τους και τα βασανιστήρια να καθίστανται απείρως ευκολότερα...

Το τρελό είναι ότι ο απεργός πείνας Γκινές είχε προγραμματιστεί να δικαστεί (!) τις επόμενες ημέρες για «καταστροφή κρατικής ιδιοκτησίας» στην εξέγερση των φυλακών του Δεκεμβρίου, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

Ο διάλογος στον οποίο κάλεσαν - με μεγάλη δόση υποκρισίας - ευρωβουλευτές αυτό το μήνα την κυβέρνηση και τους απεργούς πείνας απέχει όσο πάντα, αφού είναι δεδομένη η στάση της κυβέρνησης Ετσεβίτ περί «μη-διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες». Στο βρόντο, όπως φαίνεται, πηγαίνει και η επίκληση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην φυλακίζονται Τούρκοι πολίτες για «εγκλήματα σκέψης και έκφρασης»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ