Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανυπολόγιστη» η χασούρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Λαλίστατος είναι συνήθως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όταν ρωτιέται για διάφορα απολογιστικά και στατιστικά νούμερα, που αφορούν την οικονομία της χώρας. Πρόσφατα, όμως, μόνο απάντηση δεν έδωσε στο ερώτημα που του έθεσαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα αφορούσε το «ύψος του απολεσθέντος εισοδήματος», για τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δεσμεύονταν τα αποθεματικά τους τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και ο Γ. Παπαντωνίου έδωσε μια απάντηση που θυμίζει το «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»... Σημειώνει στην έγγραφη απάντησή του ανάμεσα σε άλλα: «Η εκτίμηση για το "ύψος του απολεσθέντος εισοδήματος" δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί στατικά και ξεχωριστά από τις αλληλεπιδράσεις του μηχανισμού της οικονομίας, χωρίς δηλαδή, να ληφθούν υπόψη οι υπόλοιποι μακροοικονομικοί παράγοντες».

Εντάξει, κ. υπουργέ, σας καταλαβαίνουμε... Αν... επιμένετε, πάντως, μπορείτε να δώσετε στη δημοσιότητα, όχι μόνο το πόσα χρήματα έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και πόσα κέρδισαν οι τράπεζες, οι μεγαλοβιομήχανοι και οι λιγοστοί «έχοντες και κατέχοντες» γενικότερα, από την εκμετάλλευση - για δεκαετίες και χωρίς το παραμικρό ουσιαστικά κόστος - των τεράστιων αυτών ποσών.

Σφραγίδα είκοσι χιλιάδων...

Μόνον ειρωνικά χαμόγελα προκαλούν, πλέον, οι κατά καιρούς και συχνά επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις των κυβερνώντων, σχετικά με τη δημόσια διοίκηση, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, κλπ., κλπ. Αλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις πια, μόνο δημόσια δεν είναι, αφού προωθείται συστηματικά η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών σε κάθε λογής ιδιώτες.

Η διαδικασία μετατροπής του ροζ διπλώματος οδήγησης σε διεθνές αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προαναφερομένων. Μια σφραγίδα βάζει η ΕΛΠΑ, στην οποία έχει εκχωρηθεί αυτή η αρμοδιότητα, πληρώνεις είκοσι χιλιάδες δραχμές και η δουλιά σου έγινε... Τέτοια προχειρότητα να κοστίζει αδικαιολόγητα τόσο ακριβά, μόνο σε ένα κράτος που διακηρύσσει «εκσυγχρονισμό» και «ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του πολίτη» θα συνέβαινε...

Ο νέος «ανθύπατος»

Αντικατάσταση «ανθύπατου» πραγματοποιείται τον καιρό αυτό και θεωρούμε σκόπιμο να σας δώσουμε ορισμένες πληροφορίες, για το νέο εκπρόσωπο στη χώρα μας, της πέραν του Ατλαντικού «υπερδύναμης». Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής ονομάζεται Τόμας Μίλερ και γεννήθηκε στο Ιλινόις του Σικάγο, το 1948. Εχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, παίρνοντας δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών και δύο μεταπτυχιακά. Μιλά ελληνικά, ισπανικά, ταϊλανδέζικα, ινδονησιακά και ιαπωνικά. Μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 1976 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπηρέτησε ως ειδικός αναλυτής για το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη, ως ειδικός σύμβουλος του υφυπουργείου Πολιτικών Υποθέσεων και ως deputy principal officer στο προξενείο των ΗΠΑ, στο Τσιανγκ Μέι της Ταϊλάνδης. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, υπηρετεί σε θέση συμβούλου υπουργού και ασχολείται κυρίως με τη Μέση Ανατολή, μ' ένα διάλειμμα (1985 - 1987), που έρχεται στην Αθήνα ως στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας. Στη χώρα μας ξανάρχεται το 1994, ως νούμερο δύο μετά τον πρεσβευτή (επιτετραμμένος) και μένει μέχρι το 1997. Μετά αναλαμβάνει συντονιστής για το Κυπριακό, ενώ το 1999 γίνεται για πρώτη φορά πρεσβευτής και τοποθετείται στη Βοσνία, απ' όπου και μας ξανάρχεται.

Οι γνωρίζοντες περισσότερα, τον εμφανίζουν ως ιδιαίτερα δραστήριο και δυναμικό, που έχει ασχοληθεί - εκτός άλλων - και με το ζήτημα της «τρομοκρατίας». Οπως καταλαβαίνετε, η τοποθέτησή του δεν είναι καθόλου τυχαία...

Ποιος έχει σειρά μετά;

Πλούσιο είναι το περιεχόμενο της φαρέτρας της επιχείρησης επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» στην περιοχή των Βαλκανίων. Διαθέτει από μοντέλα, λαϊκές αοιδούς και μόδιστρους, μέχρι και συνεργασίες πανεπιστημίων. Διαβάστε την ακόλουθη ανακοίνωση και θα καταλάβετε: «Στις 20 - 23 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη η δεύτερη επιμορφωτική συνάντηση ηγετών των χωρών της Βαλκανικής, με θέμα την πολιτική και οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, που διοργανώνει το Πρόγραμμα Κόκκαλη σε συνεργασία με το τουρκικό πανεπιστήμιο Σαμπάντσι. Στη συνάντηση συμμετέχουν 25 ηγέτες, που κατέχουν νευραλγικές θέσεις της πολιτικής και οικονομικής ζωής των χωρών τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, υπουργοί της σερβικής και τουρκικής κυβέρνησης, μέλη του ρουμανικής Γερουσίας, σύμβουλοι του Προέδρου της Βουλγαρίας και των πρωθυπουργών της Αλβανίας και της Ελλάδας».

Και κατ' αρχήν, βέβαια, δεν είναι κακό, να συζητούν μεταξύ τους εκπρόσωποι των βαλκανικών χωρών. Γίνεται, όμως, πολύ επιζήμιο έως επικίνδυνο, όταν όλες αυτές οι συναντήσεις και επαφές εντάσσονται στα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποσταθεροποίησης της περιοχής, όπως καλή ώρα γίνεται τώρα με την ΠΓΔΜ. Και το ερώτημα πλέον είναι, μετά τα Σκόπια τι; Ποιος έχει σειρά;

Τα επεμβατικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΤΟΙΜΟΣ δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στα Σκόπια. Ετοιμο δηλώνει και το ΝΑΤΟ να πάρει την απόφαση κι όλοι θέλουν να επέμβουν, προκειμένου να στηρίξουν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που όμως δεν έχουν αποφασίσει τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ!

Εκτος πια, αν η προοπτική της στρατιωτικής παρουσίας είναι αυτή που θα οδηγήσει στο όποιο σχέδιο, για να μην πούμε ότι θα το διαμορφώσει κιόλας αναλόγως!

Ο Ακης, πάντως - θα τον είδατε - δήλωσε με τη μεγαλύτερη απλότητα που μπορεί να φανταστεί κανείς, ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι». Απλώς ενημέρωσε, λέει, για τις λεπτομέρειες της αποστολής τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν χτες. Είναι να μην «πάρουν το κολάι» δηλαδή!

Εκανε και ο Μπους σχετικές δηλώσεις χτες. Στόχος των Αμερικανών, είπε, είναι η σταθερότητα στην περιοχή. Εδώ θα είστε και θα είμαστε και θα τη διαπιστώσουμε τη σταθερότητα που θα επιτευχθεί.

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ο Γιάννος Παπαντωνίου, που ζήτησε την υιοθέτηση του «πρότυπου Μπλερ» για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας! Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε λίγο και να πάμε μπροστά, μια και τόσο καιρό ακολουθούμε το «πρότυπο Θάτσερ». Ας μην ακολουθούμε πια με καθυστέρηση...

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ, λέγεται, τις προσδοκίες του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου οι αιτήσεις για τις θέσεις «μάνατζερ» των νοσοκομείων και είναι περιχαρής. Με τη διαφορά όμως ότι αυτοί που συνωστίζονται στις ουρές και στα ράτζα στα νοσοκομεία δεν πήγαν εκεί για οικονομικές συμβουλές. Γιατρούς θέλουν! Αλλιώς θα πηγαίνανε σε καμιά τράπεζα.

Αλλα έτσι όπως την αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της Υγείας οι κυβερνώντες, πιο εύκολα στα νοσοκομεία θα μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει σεμινάρια περικοπών κονδυλίων, παρά αξονική τομογραφία!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δρόμοι ασύμπτωτοι

Η Σύνοδος Κορυφής του Γκέτεμποργκ μας δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε, εκτός των άλλων, και το χάσμα που χωρίζει τους «δεκαπέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους λαούς.

«Οχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», «Εξω η Σουηδία από την ΕΕ», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν, κατά κοινή ομολογία, στις μεγάλες διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων του Γκέτεμποργκ, το οποίο προσδίδει μια νέα ποιότητα σ' αυτό το κίνημα, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και κάνει την εμφάνισή του σε κάθε Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε σχέση με τις προηγούμενες, ανάλογες κινητοποιήσεις, η τελευταία έδειχνε ότι οι διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εντοπίζουν ως κύρια πηγή των προβλημάτων και, επομένως, ως κύριο στόχο τους την Ευρωπαϊκή Ενωση, την πολιτική και τις επιλογές της.

Από ορισμένους θιασώτες της ΕΕ και απολογητές των πολιτικών της, τα γεγονότα του Γκέτεμποργκ είναι η έντονη έκφραση ενός προβλήματος, που ονομάζουν «δημοκρατικό έλλειμμα». Εν ολίγοις, ισχυρίζονται ότι οι μαχητικές αντιδράσεις οφείλονται εν μέρει στην άγνοια των λαών για το τι ακριβώς συμβαίνει στην ΕΕ και εν μέρει στην αδυναμία των «δεκαπέντε» να εξηγήσουν την πολιτική τους στους λαούς. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι είναι πρόβλημα «επικοινωνιακό»...

Οι εργαζόμενοι στα κράτη - μέλη της ΕΕ δε χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις, για να καταλάβουν τι συμβαίνει και τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση. Το έμαθαν από την ίδια τη ζωή, την καθημερινή πραγματικότητα και την εμπειρία μιας δεκαετούς πορείας, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα. Η αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης μεγάλων στρωμάτων, η εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού από την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία ως το περιβάλλον, το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής με τα φαινόμενα των μολυσμένων τροφίμων, σε συνδυασμό με έναν εντεινόμενο αυταρχισμό, και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Ηδη, στη σειρά των αποδείξεων για την αντίθεση των λαών στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης προστίθενται συνεχώς νέες. Στο «όχι» των Δανών, των Νορβηγών, των Σουηδών, ήρθε να προστεθεί και το «όχι» των Ιρλανδών. Αποδεικνύεται ότι στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις, που η πολιτική της ΕΕ τίθεται προς έγκριση από τους ίδιους τους λαούς, η απάντηση είναι απορριπτική. Αν, όμως, τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ένας δείκτης για την αντίθεση στην ΕΕ, οι αγώνες που αναπτύσσονται σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας για μια συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, προσλαμβάνει διαστάσεις πλειοψηφικού ρεύματος. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει στην κατεδάφιση του μύθου για το «μονόδρομο».

Το Γκέτεμποργκ, η Νίκαια, η Λισαβόνα, το Μπίαριτζ δείχνουν ότι τα λαϊκά συμφέροντα είναι σε δρόμο ασύμπτωτο με το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δρόμο των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της «νέας τάξης». Επομένως, κάθε βήμα στο δρόμο του του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού αγώνα σε κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του συντονισμού τους, θα ανοίξει το δρόμο της ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων στα κράτη - μέλη, συμβάλλοντας στην προοπτική της άλλης Ευρώπης, της Ευρώπης της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Πόντιος Πιλάτος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε λέμε, έχει μια κάποια βάση η κριτική, που άσκησε ο Κ. Λαλιώτης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τα αυθαίρετα. Αλλωστε, μόνον αν ανακατέψεις και ορισμένες αλήθειες, μέσα στα πολλά ψέματα, μπορεί να εμφανίζεται το σύνολο ως αληθοφανές. Και τη συνταγή αυτή τη γνωρίζει καλά ο υπουργός. Η κάποια βάση, λοιπόν, βρίσκεται στο γεγονός πως, από το 1996, οι Πολεοδομίες έχουν περάσει στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ). Από κει και πέρα, όμως, όλα τ' άλλα είναι τουλάχιστον αβάσιμα, αν όχι εκ του πονηρού...

Η ΝΑ παραμένει, χρόνια τώρα, ένας κακορίζικος και φτωχοσυγγενής κρίκος του κρατικού μηχανισμού. Χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, για τη μετάθεση σ' αυτήν ευθυνών της κεντρικής διοίκησης, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και υποδομές. Για να διευρύνεται η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, της καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων και των ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμη και οι Πολεοδομίες, στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός, παρελήφθησαν σε χαμηλό οργανωτικό επίπεδο, με μειωμένο προσωπικό και ανεπάρκεια πόρων και στην κατάσταση αυτή παραμένουν. Για όλ' αυτά, την κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, ενώ οι ευθύνες των νομαρχών βρίσκονται, κυρίως, στο γεγονός, πως συμβιβάστηκαν ή και αποδέχτηκαν ουσιαστικά την κατάσταση αυτή. Δεν την κατάγγειλαν από την πρώτη στιγμή και δεν οργάνωσαν τον αγώνα του λαού για την αντιμετώπισή της.

... και η αλήθεια

Και πέρα απ' όλ' αυτά, υπάρχουν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, για την πολιτική γης που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα. Γιατί, πώς να το κάνουμε, ούτε τα αμέτρητα αυθαίρετα -μόνο στην Αττική υπολογίζονται γύρω στις 400.000 - ούτε οι καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων και τα κάθε λογής παρόμοια φαινόμενα οφείλονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη λιγόχρονη σχετικά ιστορία της. Η πολιτική της ολοένα και μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης της γης, οι σχετικοί νόμοι και τα πάμπολλα «παραθυράκια» και «πόρτες», κλπ., κλπ., είναι αυτά που ανοίγουν την όρεξη και αφήνουν ελεύθερους τους δρόμους στην ασυδοσία των κυκλωμάτων και στους κάθε λογής «έχοντες και κατέχοντες».

Ας μην παριστάνει, λοιπόν, τον Πόντιο Πιλάτο ο κ. Λαλιώτης. Στο κάτω κάτω της γραφής, φέρει και σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες, αφού - εκτός των άλλων - είναι και ο μακροβιότερος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της μεταπολίτευσης. Και μόνο, πως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το Κτηματολόγιο και βρίσκεται βυθισμένο στα βαλτόνερα της αβεβαιότητας, θα 'πρεπε να ήταν υπεραρκετό, για να σιωπούσε. Τουλάχιστον...

«Ερημογόνες» πολιτικές

«Δεν πρέπει να επιτραπεί η οικιστική παρέμβαση του ανθρώπου στα δάση, γιατί η Αττική κάποτε ήταν δάσος μέχρι τους Αμπελόκηπους. Αν αρχίζουν να χτίζουν, στο τέλος η Πεντέλη θα γίνει Κολωνάκι». Η δήλωση ανήκει στον Νίκο Γιάσογλου, πρόεδρο της Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης και έγινε στον «Αλφα Νιουζ».

Και δε θα είχαμε την παραμικρή αντίρρηση, να συμφωνήσουμε μαζί του, αν καταλαβαίναμε τι θέλει να πει ακριβώς. Προφανώς, τα ελάχιστα δάση που έχουν μείνει πλέον στην Αττική - ενώ κάποτε έφταναν μέχρι τους Αμπελόκηπους - είναι ένα τραγικό αποτέλεσμα της οικιστικής παρέμβασης του ανθρώπου στα δάση, όπως λέει ο κ. πρόεδρος. Μια παρέμβαση, που δεν έγινε τυχαία, ούτε επειδή αποφάσισαν ξαφνικά να μετακομίσουν από την περιφέρεια στην πρωτεύουσα εκατομμύρια Ελληνες, λόγω του καλού κλίματος της τελευταίας... Το υδροκέφαλο τέρας, που ονομάζεται πολεοδομικό συγκρότημα πρωτεύουσας, δημιουργήθηκε με συγκεκριμένες πολιτικές, νόμους και μέτρα, στη διάρκεια των τελευταίων πέντε περίπου δεκαετιών. Και το μεγαλύτερο ακόμη δυστύχημα, είναι το γεγονός πως οι ίδιες στην ουσία πολιτικές συνεχίζουν να εφαρμόζονται και σήμερα. `Η, μήπως, ξέχασε ο κ. πρόεδρος την πρόσφατη αντιπεριβαλλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος;

Για όλ' αυτά, τι λέει ο κ. πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης;

Η «παξ αμερικάνα»

Δε λέμε, στην ουσία, πάντοτε ίδια ήταν η αντίληψη των ΗΠΑ για την παγκόσμια ειρήνη. Οταν, ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος των ΗΠΑ και γενικότερα, οποιοσδήποτε Αμερικανός αξιωματούχος, μιλούσαν για ειρήνη, εννοούσαν την επιβολή των όρων και των συμφερόντων τους ή, με άλλα λόγια, τη γνωστή σε όλους «παξ αμερικάνα».

Το ίδιο έγινε και τις μέρες αυτές. Πρωτεύουσα θέση κατείχε στα μπαγκάζια του Τζ. Μπους, που περιοδεύει τις μέρες αυτές στην Ευρώπη, η διαβόητη «αντιπυραυλική ασπίδα». Και, βέβαια, τα επιχειρήματα, που τη συνοδεύουν, ισχυρίζονται πως η προώθηση της αντιπυραυλικής ομπρέλας γίνεται για λόγους άμυνας και με σκοπό την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Στην πραγματικότητα, όμως, η «αντιπυραυλική ασπίδα» δίνει σαφέστατη και πολύ μεγαλύτερη υπεροπλία στις ΗΠΑ, αφού τις καθιστά απρόσβλητες από οποιαδήποτε απειλή. Θα μπορεί, επομένως, να χρησιμοποιεί (είτε ως απειλή είτε και στην πράξη) τα δικά της πυρηνικά όπλα, χωρίς το φόβο αντιποίνων και ανάλογης απάντησης. Και πέρα απ' όλ' αυτά, η προώθηση των σχεδίων αυτών συνιστά ευθεία παραβίαση της συμφωνίας ΑΒΜ, για τον έλεγχο των εξοπλισμών και θα οδηγήσει σε νέο γύρο εξοπλιστικού πυρετού, με ό,τι σοβαρούς και μεγάλους κινδύνους το γεγονός αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Γκέτεμποργκ

Ξυπνάνε

οι λαοί

σ' όλα τα κράτη

όπου επιβλήθηκε

η «Ενωση»

- απάτη,

ξυπνούν

και κυνηγάνε

τους «ηγέτες»,

που τους κινούν

τα τραστ

σαν μαριονέτες!

*

Ξυπνούν παντού

κι ενώνονται τα πλήθη

η μαύρη «Ενωση»

κανέναν πια

δεν πείθει,

ξυπνούν

και φτύνουν

την «Ευρώπη»,

που στήσαν

αργυραμοιβοί

και κερδοσκόποι!

*

Ξυπνούν παντού

κι αντρειεύει πια

η πάλη,

για μια Ευρώπη

των λαών,

ειρηνική,

μεγάλη!


Ο οίστρος

Ωμή βία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση της «δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της ανεκτικότητας» ξεδίπλωσε επί τριήμερο, όσο δηλαδή διήρκεσε η Σύνοδος των ηγετών των 15 κρατών-μελών της, τα προσόντα, τις «αρετές» και τις αξίες της.

Στο απολύτως δημοκρατικό «όχι» των Ιρλανδών, που καταψήφισαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα τη Συνθήκη της Νίκαιας, γεγονός που σήμαινε την υποχρεωτική αναθεώρηση της Συνθήκης και την αναβολή επ' αόριστον της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, απάντησαν ότι ακόμη και η λαϊκή ετυμηγορία δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης! Με άλλα λόγια, στα παλαιά μας τα υποδήματα τι λένε οι Ιρλανδοί, ή οι Δανοί πέρσι, που καταψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Συνθήκη θα εφαρμοστεί είτε σας αρέσει είτε όχι, «άθλιες μάζες». Πρώτο μάθημα δημοκρατίας και ανεκτικότητας της διαφορετικότητας, όπως αρέσκονται να την ονοματίζουν.

Στους δρόμους του Γκέτεμποργκ, και όχι στις «σκοτεινές» αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου, δόθηκε το δεύτερο ολικό και πολυεπίπεδο μάθημα. Τα δακρυγόνα, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οι ειδικές δυνάμεις, τα κλομπ και, κυρίως, οι αληθινές σφαίρες αντιμετώπισαν τους ανυπότακτους και παντελώς άοπλους διαδηλωτές, που δεν αποχώρησαν όπως ήθελαν οι Ευρωπαίοι μετά την αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου, αλλά τόλμησαν να «στρέψουν τα πυρά» της κριτικής τους κατά της ίδιας της ΕΕ και, άκουσον άκουσον, ζήτησαν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μία «άλλη Ευρώπη», ενώ οι Σουηδοί ειδικά ζήτησαν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ!

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατόρθωσαν να απομονώσουν από μόνοι τους τους «γνωστούς σκίνχεντ» που προκαλούσαν, σχημάτιζαν ένα πολύχρωμο μεν εξαιρετικά δυναμικό πλήθος δε, με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Την ίδια ώρα που οι δεκαπέντε ηγέτες των κρατών-μελών της Ενωσης, ως πιστοί εκφραστές των συμφερόντων των μονοπωλίων, αποκαλούσαν τους διαδηλωτές από τρομοκράτες έως συμμορίες αλητών, η σουηδική αστυνομία επιτελούσε το «θεάρεστο» έργο της εκτελώντας τις εντολές τους. Τα όπλα τους με τα αληθινά πυρά εξέφραζαν την πιο ωμή κρατική βία, ποτίζοντας με το αίμα των διαδηλωτών τους δρόμους του Γκέτεμποργκ.

Ο αγώνας των διαδηλωτών είχε αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Εξέφραζε τη θέληση των λαών των κρατών-μελών της Ενωσης που απορρίπτουν τους μονόδρομους των μονοπωλίων. Αυτό αφ' ενός δεν έπρεπε να το αντιληφθεί η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινή γνώμη, αφ' ετέρου έπρεπε να χτυπηθεί με τη βία της κρατικής καταστολής. Και όλη η επιχείρηση να προβληθεί ως βία των διαδηλωτών, προκειμένου να αντιστραφεί η όποια διεκδικητική αγωνιστική επίδραση ασκεί στις λαϊκές συνειδήσεις, στην κατεύθυνση γενίκευσης της αμφισβήτησης του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος. Στην ποδηγέτηση της κοινής γνώμης συνέβαλαν, όπως πάντα, και τα διεθνή ΜΜΕ, που απομόνωσαν τις εικόνες με τις πέτρες και τα πύρινα οδοφράγματα, ενισχύοντας την προπαγάνδα των «δεκαπέντε» περί βίας των διαδηλωτών, ενώ έπαψαν να μιλούν για το νεκρό από τις σφαίρες του κράτους.

Και όλ' αυτά για να στηθεί το σκηνικό του «φασισμού» που ετοιμάζουν. Με την ενεργοποίηση των διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν, με τους «τρομονόμους» και την Ευροπόλ, με τη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών που ζητούν Γερμανοί και Γάλλοι, ώστε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για «να μη διαταραχτεί η νιρβάνα των πολιτών» της ΕΕ. Ηδη λόγος γίνεται για ένα αδιαπέραστο «ατσάλινο τείχος» γύρω από τη Γένοβα, όπου και το επόμενο ραντεβού των διαδηλωτών, με αφορμή τη Σύνοδο του «G8». Αραγε περιμένουν να καμφθεί η αντίσταση των λαών της Ευρώπης από αυτό το τείχος; Μάλλον κάνουν λάθος... και θα αποδειχτεί στην πράξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ