ΑΛΓΕΡΙ.-
Μαίνονται τα επεισόδια και οι ταραχές σε πολλές αλγερινές πόλεις, όπου πλήθος εξοργισμένων πολιτών συγκρούεται με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χωρίς σταματημό όλα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Για πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και αναλυτές, τίθεται πλέον σοβαρά το ερώτημα κατά πόσον ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα είναι σε θέση να ελέγξει ή όχι την κατάσταση, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ, μέσω της διπλωματικής οδού, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, καλώντας την αλγερινή ηγεσία να πράξει το «καλύτερο δυνατό» για να «παταχτεί η βία».
Καταστήματα καταστράφηκαν, δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διεκόπησαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, καθώς ανεξέλεγκτο το οργισμένο πλήθος συγκρουόταν με τις αστυνομικές δυνάμεις και επιδιδόταν σε βανδαλισμούς. Οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις πόλεις της βερβερικής επαρχίας της Καμπυλίας και την πρωτεύουσά της Τίζι Ούζου, στη βία είχαν παραδοθεί και οι πόλεις της ανατολικής Αλγερίας Μπετζάια, Ανάμπα, Γκουέλμα και πολλές άλλες, όπως επίσης και η πρωτεύουσα Αλγέρι.
Δημοσιογραφικές πηγές, επίσης, διέψευδαν τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι νεκροί, από τη μαζικότατη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης στο Αλγέρι, είναι 6, οι τραυματίες φθάνουν τους 946 και οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 335.
Εκτιμώντας ότι η διαμορφωθείσα, τους τελευταίους δύο μήνες, κατάσταση στην Αλγερία τείνει να γίνει «άκρως επικίνδυνη, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η συνολική ανατροπή της ηγεσίας», η ΕΕ, κατά την πρόσφατη Σύνοδο στο Γκέτεμποργκ, προσφέρθηκε να «βοηθήσει με κάθε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μέσο την αλγερινή κυβέρνηση να βρει τρόπους αποκλιμάκωσης της κατάστασης». Σε ανάλογη προσφορά προχώρησε και η Ουάσιγκτον, αφήνοντας περιθώριο ακόμη και για χρήση «σκληρότερων κατασταλτικών μέτρων». Η αλγερινή ηγεσία, πάντως, δεν είχε σχολιάσει τις «προσφορές».