Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Δικαιολογούν τις περικοπές λόγω ... «εξορθολογισμού»

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το ΚΕΑΤ και τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στο ΚΕΑΤ
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στο ΚΕΑΤ
Για πολλοστή φορά το ΚΚΕ έφερε χτες στη Βουλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και η Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης των οποίων οι δομές παραπαίουν και βρίσκονται σε διαδικασία ξηλώματος, προκειμένου να μπουν δυναμικά στο χώρο ιδιωτικές προνοιακές μονάδες.

Με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου μετέφερε στη Βουλή τα αιτήματα του αγωνιστικού κινήματος αναπήρων, καταγγέλλοντας την έλλειψη βιβλίων, αιθουσών και εκπαιδευτικών και ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν, τη μονιμοποίηση του προσωπικού και τη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης στην απάντησή του παραδέχτηκε μεν γενικά και αόριστα ότι στο χώρο της πρόνοιας υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα απέδωσε σε «όχι σωστές» παρεμβάσεις των προηγούμενων διοικήσεων στο θέμα των προσλήψεων, που οδήγησαν τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πρωτοπορία», που δραστηριοποιείται στο χώρο, σε αδιέξοδο. Με τη νέα διοίκηση, ισχυρίστηκε, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δικαιολόγησε στο όνομα του εξορθολογισμού τις τρεις απολύσεις που έγιναν, λέγοντας ότι τα κενά τους θα καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό.

Ο υφυπουργός είπε πως πρέπει να γίνει ένας συνολικότερος εξορθολογισμός στην αξιοποίηση των πόρων που έχουν τα ιδρύματα, προετοιμάζοντας έτσι για νέα περικοπή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύντομα, ανέφερε, η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικό σχέδιο στη Βουλή που θα αφορά τον τομέα της πρόνοιας και κατέληξε, αναφέροντας ότι στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης δόθηκαν τρεις μήνες από τα δεδουλευμένα και άρχισε η επαναλειτουργία της.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι «εξορθολογισμός» σημαίνει παντού περικοπές δαπανών όπως για παράδειγμα έγινε στον ΟΣΕ, όπου στο όνομα του «εξορθολογισμού» καταργήθηκαν οι απαλλαγές που είχαν οι τυφλοί στα εισιτήρια του σιδηροδρόμου. Ο βουλευτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν αναφέρει το παραμικρό για την αναβάθμιση του τομέα της πρόνοιας, ο οποίος, όπως ανέφερε, πρέπει να χρηματοδοτείται κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συγκεκριμένη περίπτωση, συνέχισε, ανέδειξε και τη «νοσηρότητα των κριτηρίων των διάφορων Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων» οι οποίες χρησιμοποιούνται προκειμένου να περικόπτονται δαπάνες από το κράτος προς τις προνοιακές δομές. Προσανατολισμός και της σημερινής κυβέρνησης, κατέληξε, είναι οι κρατικές προνοιακές δομές να προσαρμοστούν στα κριτήρια της επιχειρηματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ