Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Απαιτείται επιτέλους μόνιμο προσωπικό!

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Παραμένει ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα λειτουργίας των Παιδαγωγικών Σχολών και Τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας, που, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, δεν μπορούν ουσιαστικά να λειτουργήσουν και ήδη χάνεται ένα μεγάλο μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών (βλέπε πρακτικές ασκήσεις) για τους φοιτητές. Γι' αυτό το πρόβλημα, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Παράλληλα, οι κοσμήτορες Παιδαγωγικών Σχολών και οι πρόεδροι Παιδαγωγικών Τμημάτων, συντονίστηκαν και ζητούν συνάντηση μέσα στη βδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι διοικήσεις επικεντρώνουν το πρόβλημα στην κατάργηση - σχεδόν - των αποσπάσεων εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις οποίες εξοικονομούνταν μέχρι και πέρσι το απαραίτητο προσωπικό για τις πρακτικές ασκήσεις. Οπως αναφέρουν, δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη για επίλυση του προβλήματος από την πλευρά της κυβέρνησης παρά μόνο μια τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας που τους προέτρεπε να λύσουν το πρόβλημα, αξιοποιώντας διδακτορικούς φοιτητές και μετεκπαιδευόμενους (εκπαιδευτικούς) από τα διδασκαλεία, κάτι που, όπως εξηγούν οι διοικήσεις των Τμημάτων και Σχολών, δε γίνεται για διάφορους λόγους.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας αναφέρει συγκεκριμένα, για το οξυμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί:

«Με το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς, οι Παιδαγωγικές Σχολές της χώρας, όπως και ένας μεγάλος αριθμός Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας, εξαιτίας των περικοπών των κρατικών κονδυλίων έως και 40%, της έλλειψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των ανεπαρκών υποδομών. Στις Παιδαγωγικές Σχολές ειδικότερα, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο καθώς, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού και αιθουσών διδασκαλίας, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν το εκπαιδευτικό έργο και αναστέλλουν τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που είχε ως αποτέλεσμα τα Παιδαγωγικά Τμήματα να λειτουργούν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, με συμβασιούχους στο εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για το "νέο σχολείο", που καθιέρωσε την "εκπαιδευτική επάρκεια", καθιστώντας το πτυχίο ένα ακόμα πιστοποιητικό, αλλά και στις αλλαγές που δρομολογούνται για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση υπηρέτησης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Συνέπεια όλων αυτών είναι οι φοιτητές να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις πρακτικές ασκήσεις, να κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε καν αυτό το πτυχίο - κουρελόχαρτο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας των Παιδαγωγικών Σχολών και των υπόλοιπων Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι πρακτικές ασκήσεις όλων των φάσεων των φοιτητών των Παιδαγωγικών Ιδρυμάτων, ενταγμένες σε ένα δομημένο Πρόγραμμα Σπουδών και επιβλεπόμενες από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, και όχι ως πάρεργο και φτηνή ανασφάλιστη εργασία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ