Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Τα χειρότερα» και με τη ΝΔ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μαζί με το εμπόριο των ψεύτικων ελπίδων στο οποίο επιδίδεται, ισχυριζόμενη ότι τάχα διαθέτει «πολιτική εξόδου» από την κρίση και «ταχείας απαλλαγής» από το μνημόνιο, η ηγεσία της ΝΔ δε διστάζει να καταφεύγει σε πάσης φύσεως επικοινωνιακά κόλπα και ψευτοδιλήμματα για να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, καλεί να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ γιατί διαφορετικά «μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν χειρότερα μέτρα», όπως προειδοποιεί σε κάθε ευκαιρία ο Α. Σαμαράς. Πρόκειται βέβαια για τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή ότι «τα χειρότερα μέτρα» θα παρθούν ακόμα και αν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ενισχυθεί η ΝΔ ή ακόμα και αν βγει αργότερα στην κυβέρνηση. Απλούστατα γιατί η ΝΔ έχει στο πρόγραμμά της «τα χειρότερα μέτρα». Πρόκειται για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη «στρατηγική εξόδου από την κρίση», που είναι «αντίγραφο» των προτάσεων του ΣΕΒ και ήδη γίνονται πράξη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την τρόικα. Με δύο λόγια, τα μέτρα αυτά οδηγούν σε μεγάλη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θυμούνται ότι η ηγεσία της «νέας ΝΔ» ποτέ δεν έκανε «αντιπολίτευση» για το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών κ.ο.κ. Αντίθετα βρέθηκε σταθερά απέναντι στους ταξικούς αγώνες τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου. Συμπέρασμα; Μόνο η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα...

Στάχτη στα μάτια των ΕΒΕ

Με ανακοίνωσή του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκφράζει την ικανοποίησή του «για την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση παλαιών φορολογικών υποθέσεων από 36 σε 45, καθώς και την αύξηση των δόσεων από 36 σε 48 για ρύθμιση παλαιών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία», λέγοντας πως «έστω και στο παραπέντε, η κυβέρνηση έδωσε ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Στην πράξη, ωστόσο, δεν πρόκειται ούτε καν για ανάσα. Αυτή η ρύθμιση δεν αλλάζει σε τίποτα το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - δηλαδή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και οι αυτοαπασχολούμενοι - εξακολουθούν να είναι με την πλάτη στον τοίχο. Κι αυτό για ένα βασικό λόγο: Οτι οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν λεφτά και, κατ' επέκταση, τα μαγαζιά δεν έχουν δουλειά. Κατά συνέπεια, όσες παρατάσεις κι αν πάρουν, οι μικροί επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα εξακολουθούν να βαδίζουν προς τη βέβαιη χρεοκοπία, όσο συνεχίζεται η πολιτική αφαίμαξης των εργαζομένων. Κάτι, που και οι ίδιοι οι επαγγελματοβιοτέχνες, γνωρίζουν πολύ καλά, από την ίδια τους την πείρα. Μέτρα, λοιπόν, τέτοιου χαρακτήρα, δεν είναι ούτε καν ημίμετρα. Αντιθέτως, είναι στάχτη στα μάτια των επαγγελματοβιοτεχνών, και μοιάζουν πιο πολύ με παρηγοριά στον άρρωστο, παρά με ουσιαστική στήριξη των ΕΒΕ...

Αδιέξοδα του καπιταλισμού

Το φθινόπωρο του 2007, εκδηλώνεται, πρώτα στις ΗΠΑ, η οικονομική κρίση, η οποία σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ενώ στην Ελλάδα εμφανίζεται με κάποια χρονική υστέρηση το 2009. Η άμεση αντίδραση των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εκτός από το τσάκισμα των λαϊκών κατακτήσεων, ήταν, να στηρίξουν με κρατικά κεφάλαια, ύψους, πολλών τρισ. ευρώ, το χρηματοπιστωτικό, κατά βάση, σύστημα, το οποίο αποδείχθηκε και το πιο ευάλωτο στις εκδηλώσεις της κρίσης, καθώς απειλήθηκε με κατάρρευση. Τα τρισ. ευρώ όμως που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν για τη σωτηρία του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου όξυναν τα δημοσιονομικά προβλήματα σε όλο τον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο, καθώς το δημόσιο χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία κινούνται εκτός ελέγχου. Τα όσα συνέβησαν στις αρχές του 2010 στην Ελλάδα, όπου οι πιστωτές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να συνεχίζουν να τη δανείζουν, και όσα συμβαίνουν σήμερα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, οι οποίες εμφανίζουν παρεμφερή με την Ελλάδα προβλήματα χρέους, είναι ενδεικτικά της έκτασης και του βάθους της καπιταλιστικής κρίσης. Εν τω μεταξύ, όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης παίρνουν δραστικά μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών, με στόχο, όπως λένε, να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά, σε κατάσταση ισορροπίας. Ενας στόχος που είναι πολύ αμφίβολο να επιτευχθεί τουλάχιστον για σύντομο χρονικό διάστημα και που έτσι κι αλλιώς ως τότε ο λαός θα στενάζει μέχρι να επιτευχθεί αλλά και μετά πάλι θα στενάζει από τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα εφαρμόζονται εσαεί.

Ολες οι προσπάθειες ρύθμισης των καπιταλιστικών οικονομιών, οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς, η επιχειρούμενη αντιμετώπιση του ενός προβλήματος οδηγεί στη δημιουργία νέων και αυτό είναι ενδεικτικό στοιχείο ενός συστήματος, που λειτουργεί και δρα μόνιμα και σταθερά με αντιφάσεις. Οι θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται σήμερα ο ελληνικός λαός, αλλά και οι άλλοι λαοί του κόσμου, όχι μόνο είναι άδικες και βάρβαρες, αλλά είναι και χωρίς προοπτική. Ο καπιταλισμός, δε θεραπεύεται από την οικονομική κρίση. Ας τα αναλογιστούν αυτά οι εργαζόμενοι και ας προετοιμάσουν τα μέτωπα αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή του.

Μετράνε τη ζωή μας με χρήμα...

«

Δε μας συμφέρει να είστε αρτιμελείς, μας συμφέρει να σας κόψουν το πόδι»! Αυτό είναι το νόημα της απάντησης που πέταξε κατάμουτρα στους διαβητικούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω της διοίκησης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Δικαιολογημένα η ειλικρίνεια της κυβέρνησης προκάλεσε σε πολλούς αποτροπιασμό. Καθόλου δικαιολογημένη όμως δεν είναι η έκπληξη που εξέφρασαν ορισμένοι (ακόμα και κυβερνητικά στελέχη), μιλώντας για «απαράδεκτη» και «ανήθικη» απόφαση. Γιατί δεν πρόκειται για καμιά «παρέκκλιση» από την πολιτική Υγείας που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, αλλά και δυνάμεις που τη στηρίζουν όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. Τέτοιες συνέπειες μετρά ο λαός καθημερινά στη ζωή του, αφού το (αστικό) κράτος τα ταμεία του τα θέλει γεμάτα για να στηρίζει τα μονοπώλια (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, αναπτυξιακά πακέτα κλπ.) και γι' αυτό τα απαλλάσσει από ...περιττά βάρη όπως θεωρούν την προστασία της υγείας του λαού. Τέτοια είναι τα αποτελέσματα στα οποία σχεδιασμένα και συνειδητά οδηγούν όσοι βάζουν τις λαϊκές ανάγκες στη ζυγαριά του κόστους, που πάντα γέρνει υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Για να «αντιδράσει» στην κατακραυγή η κυβέρνηση έβγαλε τα στελέχη της στα τηλεπαράθυρα να καμωθούν τους «οργισμένους»... Μήπως όμως δεν είναι δική της η εντολή στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία να πετσοκόψουν τις παροχές; Μήπως δεν είναι αυτή που μαζί με όλους όσοι στηρίζουν την περιφερειακή «αποκέντρωση» και τον «Καλλικράτη» καταργούν τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, μεταφέρουν την αρμοδιότητα στις περιφέρειες και επιβάλλουν μία και καλή τον κανόνα που λέει πως κάθε οικογένεια θα διασφαλίζει όποια εξέταση, νοσηλεία και θεραπεία (και αν) της επιτρέπει το εισόδημά της; Μήπως δεν ήταν το υπουργείο Εργασίας που έστειλε στις 29 Σεπτέμβρη επιστολή στα ασφαλιστικά ταμεία να αναζητούν την «οικονομικότερη αγωγή»; Που σημαίνει εκπτώσεις που στερούν από έναν ασθενή τη δυνατότητα όχι μόνο να κρατά το πόδι του, αλλά και να μην υποφέρει, να πονά λιγότερο, να ζει περισσότερο και καλύτερα. Και γιατί πρέπει να είναι «αυτονόητη» για τους εργαζόμενους όλη αυτή η συζήτηση περί αντιπαράθεσης κόστους και υγείας όταν δίπλα του μεγαλώνει αμείωτα ο πλούτος που οι ίδιοι παράγουν, όταν δηλαδή υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ζουν καλύτερα;

Αλήθεια, τι είδους λογική είναι αυτή από την οποία ξεπηδά η σκέψη να γίνει «εμπεριστατωμένη έρευνα» (όπως ανέφερε η απάντηση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) για να διαπιστωθεί πόσο συμφέρει το να μείνει παράλυτος ένας άνθρωπος; Και τι είδους γιατροί είναι αυτοί που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη και χρησιμοποιούν την επιστημονική γνώση για να «τεκμηριώσουν» την ανάγκη να ακρωτηριαστεί το πόδι ενός ανθρώπου γιατί κοστίζει λιγότερο από τη θεραπεία; Η κυβέρνηση δε ζητά «εμπεριστατωμένες έρευνες» και για τις συνέπειες που έχουν στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, ανασφάλιστους, απλήρωτους και κακοπληρωμένους εργάτες η πολιτική που σμπαραλιάζει την υγεία του εργάτη, η κατάργηση του 8ωρου, οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς. Οπου ο θάνατος κοστολογείται από τους καπιταλιστές λιγότερο από τα μέτρα προστασίας της ζωής.

Η απάντηση σε κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο ερώτημα: Με τα μονοπώλια ή με το λαό; Με την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία ή ενάντια σε αυτό και άρα ενάντια στο δικαίωμα του λαού ακόμα και να έχει την υγειά του; Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Για τα κέρδη των πολυεθνικών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΤΟΡΟΣ για τις δηλώσεις Γιούνκερ και το κατά πόσο η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη ...

Ολο το Σαββατοκύριακο έψαχναν τα ΜΜΕ τον πρωθυπουργό που ...το ομολόγησε...

Ομως αυτό είναι που τους έκανε εντύπωση από τις περίφημες δηλώσεις Γιούνκερ, που ποιος ξέρει τι του ήρθε και μίλησε;

Το ότι ομολόγησε ευθέως πως όλοι αυτοί οι μηχανισμοί ουδόλως νοιάζονται για «την οικονομία», τις «εθνικές οικονομίες» και την «ευρωπαϊκή οικονομία» αλλά για τα κέρδη των πολυεθνικών και μόνο, δεν το θεωρούν σημαντικό.

Γιατί ποιοι άλλοι κέρδιζαν από τις εξαγωγές στην Ελλάδα και ο Γιούνκερ δεν μπορούσε να μιλήσει, όπως λέει; Οι γερμανικές και γαλλικές πολυεθνικές φυσικά.

Κι όταν ομολογούν ότι αυτό το παιχνίδι παίζουν, τι να πούμε τότε για το περίφημο «Μνημόνιο» και την «οικονομική κρίση»; Οτι όλα σήμερα τα κάνουν για το καλό της οικονομίας;

Φυσικά και πάλι τις πολυεθνικές εξυπηρετούν και υπηρετούν πιστά. Μάλιστα ούτε καν «οδηγήθηκαν» στην λήψη αυτών των μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους. Τα προαποφάσισαν όταν διαπίστωσαν ότι τα κέρδη τους δεν ήταν όσα ήθελαν. Και τώρα τα εφαρμόζουν.

ΛΙΓΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ όταν οι καταστάσεις το απαιτούν είναι πάντα ...απαραίτητος. Και φυσικά φρόντισε χθες το «Μέγκα» να αποκαταστήσει την έλλειψη...

Ετσι λοιπόν μάθαμε ότι τα μέτρα του μνημονίου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα και όλοι πρέπει να στηρίξουμε, να συναινέσουμε και όποιος μιλάει εναντίον τους δεν ξέρει τι λέει.

Προφανώς δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός την δουλειά αυτή την έχει αναλάβει εργολαβικά.


Γρηγοριάδης Κώστας

Φόβος πίσω από τη συναίνεση

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάτι παραπάνω από καθαρό το μήνυμα που μετέφερε το Σαββατοκύριακο ο αστικός Τύπος: Στις σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπονται ούτε καν οι στημένες κοκορομαχίες των δύο μονομάχων, γιατί η κατάσταση είναι οριακή. Ιδού, για του λόγου το αληθές, ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η κυριακάτικη «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Ωριμότητα και συναίνεση» υπογραμμίζει την ανάγκη «να επικρατήσει ένα κλίμα εθνικής συναίνεσης και πολιτικής ωριμότητας», καλώντας από τη μια τον Γ. Παπανδρέου να αποφεύγει τις «εμπρηστικές» δηλώσεις και από την άλλη την ηγεσία της ΝΔ να αποφύγει την πόλωση. Τα φιλοκυβερνητικά «Νέα του Σαββατοκύριακου» στο δικό τους άρθρο χαρακτηρίζουν «άσκοπη» την πόλωση, επιρρίποντας βέβαια την ευθύνη στην ηγεσία της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Στ. Ψυχάρης στο κυριακάτικο «Βήμα» προτρέπει τους Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά «να θυμηθούν τις φιλικές ημέρες τους στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, παρά να επιδίδονται σε πολέμους με παρακμιακά σποτάκια...». Είναι μάλλον ευεξήγητη αυτή η αγωνία για την ενδυνάμωση της συναίνεσης και σύμπλευσης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η λαϊκή οργή έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε ακόμα και ένα «λάθος» στο πλαίσιο της δικομματικής διαμάχης για την εξουσία, να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Επιπλέον τα πολύ χειρότερα μέτρα που έρχονται τους επόμενους μήνες και χρόνια, απαιτούν την περαιτέρω ενίσχυση της «εθνικής συναίνεσης και συσπείρωσης», εννοείται του αστικού πολιτικού συστήματος, γύρω από το μνημόνιο. Πλέον θέλουν μια φωνή, μια γραμμή, ένα ενιαίο μπλοκ. Το ίδιο, από την ανάποδη, ισχύει για τους εργαζόμενους με στόχο όμως τη ρήξη και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ανατροπή του Μιλόσεβιτς...

«Πώς "έπεσε" ο Μιλόσεβιτς» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η κυριακάτικη «Καθημερινή» και φιλοξενεί δηλώσεις του Αλεξ Ρόντου, σύμβουλου τότε του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, επί κυβέρνησης Σημίτη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η πρόσφατη πρόσκληση στο σημερινό πρωθυπουργό της Ελλάδας να μιλήσει σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 10 χρόνια από την ανατροπή του Μιλόσεβιτς, αποτελεί «αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισε το φθινόπωρο του 2000 η Αθήνα και ο ίδιος προσωπικά ως ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Σημίτη στην αποπομπή του Μιλόσεβιτς».

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στα όσα αποκαλύπτει ο Ρόντος. «Βοηθήσαμε ουσιαστικά στην αναίμακτη απαλλαγή από τον Μιλόσεβιτς. Hμαστε οι μόνοι που είχαμε διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές, της αντιπολίτευσης και του Μιλόσεβιτς κι αυτό ήταν επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου» λέει και συνεχίζει: «Οι Ελληνες ήμαστε οι μόνοι που μείναμε στη Σερβία μετά τους βομβαρδισμούς και είχαμε τη δυνατότητα να συζητάμε και με τις δύο πλευρές. Είχαμε το πλεονέκτημα ότι ήμαστε φίλοι με τους Σέρβους κι έτσι μπορούσαμε να έχουμε επαφές με την αντιπολίτευση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να τους χαρακτηρίσει προδότες ο Μιλόσεβιτς (...)».

Λίγο παρακάτω, ομολογεί ότι, η σύσκεψη που έγινε στις 20 Απριλίου του 2000, με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου στο Καβούρι, με τους ηγέτες των κομμάτων της σέρβικης αντιπολίτευσης, σχεδιάστηκε από τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους «διότι σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα η προπαγάνδα του Μιλόσεβιτς θα τους κολλούσε την ταμπέλα του πράκτορα του εχθρού». Μάλιστα, αμέσως μετά τις «εκλογές» στη Σερβία, ο Ρόντος λέει ότι ήταν «σε επαφή με τον Παπανδρέου και τον Κοστούνιτσα, ενώ μετέφερα μηνύματα και στη Δύση». Ο Ρόντος, κατά δήλωσή του, ήταν και ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Κοστούνιτσα προτού ξεκινήσει για να απευθύνει μήνυμα στη μετεκλογική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και να αυτοανακηρυχθεί, με βάση το σχέδιο, νέος πρόεδρος.

... και οι πρωταγωνιστές

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τους ισχυρούς δεσμούς με το σέρβικο λαό για να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, προϋπόθεση των οποίων ήταν να βγει από τη μέση ο Μιλόσεβιτς. Μάλιστα, κεντρική φιγούρα σ' αυτή την πολιτική αθλιότητα, ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός και ο τότε σύμβουλός του Α. Ρόντος. Τα γράφουμε όλα τα παραπάνω για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το περιεχόμενο της «κινητικότητας» και της εξωστρέφειας στην εξωτερική πολιτική της χώρας, για την οποία κομπάζει ο Γ. Παπανδρέου. Είναι φανερό το ποιους σχεδιασμούς υπηρετεί αυτή η «κινητικότητα», είτε αφορά τη Μέση Ανατολή, είτε το Ιράν, είτε τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό. Πολύ περισσότερο που η κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά μας ήταν και παραμένει εκρηκτική και την ίδια ώρα στα διπλωματικά γραφεία αλωνίζουν οι ίδιοι μυστικοσύμβουλοι, τύπου Ρόντος, όπως και τότε, με τον Γ. Παπανδρέου τώρα να έχει μάλιστα αναβαθμισμένο ρόλο, αυτόν του πρωθυπουργού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σπόνσορας των ιδιωτικών ασφαλιστικών

Η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας σε συνέδριο της εφημερίδας «Financial Times» πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν εταίρο και πυλώνα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Για το ΠΑΣΟΚ, όπως και για τη ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα των ευρωενωσιακών προδιαγραφών, οι υπηρεσίες αυτές είναι ένα από τα προσοδοφόρα πεδία δράσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, αφού με τον πρόσφατο νόμο τσεκούρωσε τις συντάξεις, αφού αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού περικόπτει τις παροχές Υγείας και στραγγαλίζει οικονομικά τα Ταμεία, τώρα λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Οχι μόνο διαφημίζοντας το ρόλο τους, αλλά και προκαλώντας με την πολιτική της την απαραίτητη «ζήτηση» για τα προϊόντα τους. Σπρώχνοντας με το ζόρι τους ασφαλισμένους στην αγκαλιά του ασφαλιστικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει απευθείας μέσα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι σπεύδει να παραδώσει στα χέρια τους - έτοιμη πελατεία - τους ανέργους. Ενώ δηλαδή αρνείται να καλύψει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδες ανέργους που στερούνται και το μεροκάματο, προτείνει στο ασφαλιστικό κεφάλαιο να τους αναλάβει, αυτό εννοείται με το αζημίωτο. Και το αζημίωτο σημαίνει κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών. Ετσι η κυβέρνηση αντί για χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων (εδώ κάνει περικοπές), αντί να εξασφαλίσει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, ενισχύει το κεφάλαιο. Το ίδιο σχεδιάζει να ρίξει στις δαγκάνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τους εργαζόμενους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, αλλά και τα θύματα ατυχημάτων, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για την ασφαλιστική κάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι με τη συνεργασία αυτή επιδιώκει να αποκτήσει και την κατάλληλη «τεχνογνωσία» από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μόνο που η μοναδική τεχνογνωσία που διαθέτει το ασφαλιστικό κεφάλαιο είναι της αύξησης της κερδοφορίας του. Είναι η τεχνογνωσία που δίνει ελάχιστες παροχές Υγείας προς εξαθλιωμένους και πολλές φορές έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργαζόμενους να «μένουν στον άσο», χωρίς σύνταξη και περίθαλψη, όταν πολλές ιδιωτικές εταιρείες, ακόμα και κολοσσοί, εξαιτίας του ανταγωνισμού οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία. Και, βέβαια, όλα αυτά δεν αποτελούν κυβερνητική πατέντα. Βρίσκονται ταυτόχρονα στον πυρήνα και της στρατηγικής που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία με την Πράσινη Βίβλο για τις συντάξεις εξετάζει και την εφαρμογή υποχρεωτικά κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, τα οποία προφανώς θα αναλάβει το ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κεφάλαιο.

Γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση δε σταματά την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και σε ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπροστά σε σχέδια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μια ή την άλλη μορφή. Και ο μόνος δρόμος απέναντι σε αυτά τα σχέδια και τις αντεργατικές επιβουλές είναι η οργάνωση της πάλης χωρίς εκπτώσεις. Κοινωνικοπολιτικός αγώνας για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και διεκδίκησης ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους στις συντάξεις, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Οργάνωση και ενίσχυση του μετωπικού σχήματος ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ για πιο δυνατή εναντίωση στην πολιτική των μονοπωλίων. Απεγκλωβισμός από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Στις εκλογές να γίνει κριτήριο ψήφου για ενίσχυση του ΚΚΕ με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ