Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνονται οι επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον φορτίων ανεφοδιασμού των αμερικανο ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων με προορισμό το Αφγανιστάν, που διέρχονται από το Πακιστάν, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ την περασμένη βδομάδα να κλείσει το πέρασμα Τόρκχαμ, με αφορμή το θάνατο τριών Πακιστανών στρατιωτών από κατοχικά πυρά. Χτες ακόμα 25 φορτηγά ανεφοδιασμού καταστράφηκαν από πυρά που αποδίδονται σε Ταλιμπάν. Χτες η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε να απολογείται διά του μόνιμου αντιπροσώπου της στο Πακιστάν στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, αναφέροντας ότι εκτιμήθηκαν «λάθος» οι προειδοποιητικές βολές των μεθοριακών φρουρών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιούν στις περιοχές των φυλών είναι αποτέλεσμα - σύμφωνα και με τον Πακιστανό πρέσβη στις ΗΠΑ - της πρόθεσης να χτυπήσουν τους Ταλιμπάν «αποφασιστικά» δεδομένων και των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών περί «επικείμενου χτυπήματος πολλαπλών στόχων στην Ευρώπη». Επιθέσεις που συνεχίζονται με αποτέλεσμα χτες να χάσουν τη ζωή τους ακόμα πέντε άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές».

Την ίδια στιγμή σε έκθεση του Λευκού Οίκου στο Κογκρέσο υποστηρίζεται ότι οι πακιστανικές δυνάμεις αποφεύγουν την ανοιχτή πολεμική σύγκρουση με Αφγανούς Ταλιμπάν και μέλη της «αλ Κάιντα», σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Στο Αφγανιστάν, όπου σήμερα, συμπληρώνονται εννιά χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συγκρούσεις κατοχικών δυνάμεων με «μαχητές των Ταλιμπάν», στα πλαίσια της ενίσχυσης του μετώπου της Κανταχάρ, σκοτώθηκαν 22 φερόμενοι ως «ισλαμιστές αντάρτες», μεταξύ των οποίων και δύο σκιώδεις κυβερνήτες των βόρειων επαρχιών. Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, αναφερόμενος στις επιθέσεις των Ταλιμπάν, εναντίον αμάχων, τους χαρακτήρισε «εχθρούς του έθνους, που απέχουν πολύ από τις ισλαμικές αρχές». Η φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν εκφράζει φόβους αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, χωρίς να «ολοκληρώσουν το έργο τους» δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και η διαφθορά δεν υποχωρεί.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επισήμως δηλώνουν ότι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση επίσημα, εάν οι ΗΠΑ δώσουν χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση σε αμερικανική βάση(2012-12-28 00:00:00.0)
Συμφωνία για τον ανεφοδιασμό των κατοχικών στο Αφγανιστάν(2012-08-01 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις(2010-10-20 00:00:00.0)
Προωθούν το δήθεν «κοινωνικό πρόσωπο» της κατοχής(2010-10-13 00:00:00.0)
Παζάρι για ...ανεφοδιασμό και συγκρούσεις(2009-02-07 00:00:00.0)
Ζητά διάλογο από την Ινδία(2008-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ