Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΚΙΝΑΣ
Πιέσεις για την ανατίμηση του γουάν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το γουάν, για την ακρίβεια η συναλλαγματική του ισοτιμία, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της Συνόδου ΕΕ - Κίνας και δεδομένων των πιέσεων που εκτός των ΗΠΑ ασκούν εξίσου και οι χώρες της ΕΕ και ειδικά η Γερμανία.

Η Σύνοδος ΕΕ - Κίνας πραγματοποιήθηκε χτες, 24 ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ασίας και κατά την οποία, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε», ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τους Ευρωπαίους να άρουν το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει στο Πεκίνο και να αναγνωρίσουν την Κίνα ως «οικονομία της αγοράς».

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στον πύργο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο, με τον Κινέζο πρωθυπουργό, μία συνάντηση που σημειωτέον δεν ήταν προγραμματισμένη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τέθηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η αντιμετώπισή της ενόψει και της επικείμενης συνόδου κορυφής του G20 στη Νότια Κορέα. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης Μέρκελ και Γουέν Τζιαμπάο σημείωσαν εμφατικά τη βούλησή τους «να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εμβαθυνθεί η στρατηγική συνεργασία στις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ». «Οι δύο πλευρές επιθυμούν να εντατικοποιήσουν το συντονισμό της μακροοικονομικής τους πολιτικής και απορρίπτουν τον προστατευτισμό στα πεδία του εμπορίου και των επενδύσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Κίνα θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το διάλογο για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα για την εξέλιξη της στρατηγικής τους συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ