Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Εμμένει η κυβέρνηση

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, στο θέμα του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού των δικαστών και, παρά τις αντιδράσεις τους στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι θα υπαχθούν στο ΙΚΑ όλοι όσοι μισθοδοτούνται από το δημόσιο, μαζί και οι δικαστές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των προέδρων δικαστικών ενώσεων για τη θέσπιση ορίου συνταξιοδότησης και την κατάργηση ουσιαστικά της 25ετίας, αναρωτήθηκε πώς σχετίζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με το πότε μπορούν να παραιτηθούν οι δικαστές.

Στο μεταξύ, ο υπουργός παρουσίασε την «πρώτη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης», που θα κατατεθούν ως νομοσχέδιο στη Βουλή. Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε χτες ο υπουργός είναι και ο θεσμός «της πρότυπης δίκης». Με το μέτρο αυτό οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα και αφορούν σε μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών μπορεί να ζητηθεί κατά προτίμηση η εκδίκασή τους εντός διμήνου, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων ή του υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα, με τα μέτρα που εξήγγειλε καθιερώνονται: Ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα δύο μέρη μέσω του διαμεσολαβητή (που θα είναι δικηγόρος) αναζητούν συμβιβαστική λύση. Ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία, κλπ.). Με το θεσμό του «φίλτρου διαλογής» εισάγονται στο ΣτΕ υποθέσεις μετά από αναιρέσεις ή εφέσεις, αλλά ομάδα δικαστών θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων που θα εισάγονται στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ