Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στο εργοστάσιο καύσης στη Θεσσαλονίκη

Την απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να δώσει τη δυνατότητα καύσης των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», καταδικάζει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η πλειοψηφούσα παράταξη του Π. Ψωμιάδη αποδέχθηκε την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ», σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα σ' αυτό να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή της, αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Στην ουσία, η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» μετατρέπεται στο πρώτο εργοστάσιο καύσης που θα μπορεί να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης προέβλεπε τη δημιουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων σε Αγιο Αντώνιο, Ασσηρο και Ευκαρπία. Σχεδιασμός που δεν προχώρησε, κάτω από τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του νομού. Με την απόφασή της αυτή, η Νομαρχία ανοίγει το δρόμο από την πίσω πόρτα για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων. Εναρμονίζεται ουσιαστικά με τις πολιτικές κατευθύνσεις που έχουν αποτυπωθεί από σχετικές οδηγίες της ΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση.

Την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα συζητούσαν χθες το βράδυ, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η παράταξη Ψωμιάδη, που υπερψήφισε την απόφαση, επωμίζεται βαριές ευθύνες για την καύση των αποβλήτων, μέσα μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή.

Η απόφαση αυτή είναι αντιεπιστημονική. Η καύση αποβλήτων αποδεδειγμένα είναι η πλέον ρυπογόνα και αντιπεριβαλλοντική μέθοδος.

Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη απόφαση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της πόλης και του νομού να ενεργοποιηθούν και να απαιτήσουν την ανάκλησή της.

Να διεκδικήσουμε ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις επιστημονικά και περιβαλλοντικά αποδεκτές μεθόδους, που θα αποκλείει την καύση, αλλά και την ιδιωτική κερδοσκοπική επιχειρηματική δράση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ