ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Πυρρετώδης είναι η εκστρατεία «κάθαρσης» της κολομβιανής κυβέρνησης, τόσο του απερχόμενου προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε όσο και του εκλεγμένου προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος. Εκστρατεία που αποτελεί μέρος της αλλαγής τακτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, και όχι φυσικά της στρατηγικής, αλλαγή που επιφυλλάσσει άλλο ρόλο στην Κολομβία, της δήθεν προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην χώρα που χτυπιέται βάναυσα το λαϊκό κίνημα και χρησιμοποιείται ως η αιχμή του δόρατος του ιμπεριαλισμού σε όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Η παρέλαση των Αμερικανών αξιωματούχων που έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα συνεχίστηκε με την επίσκεψη του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μάικλ Μιούλεν, ο οποίος ήταν επίτιμος καλεσμένος των εκδηλώσεων που έγιναν στην Ναυτική Ακαδημία στην Καρταχένα, όπου άδραξε την ευκαιρία δηλώνοντας ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε επτά στρατιωτικές βάσεις «δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ισορροπίες στην περιοχή». «Απλώς στις ΗΠΑ έχει δοθεί η δυνατότητα της πρόσβασης στις επτά βάσεις να τις χρησιμοποιεί με την έγκριση πάντα της ηγεσίας της Κολομβίας» όπως ανέφερε κυνικά ο Μιούλεν.
Από την άλλη πλευρά ο εκλεγμένος πρόεδρος (με συμμετοχή στις εκλογές γύρω στο 45%) Χουάν Μανουέλ Σάντος ξεκίνησε από χθες περιοδεία σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Πρώτος σταθμός της περιοδείας η Βρετανία, με επόμενους τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, τη Χιλή και το Περού. Χθες ο Σάντος είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον τη Δευτέρα. Ο Σάντος σε δηλώσεις του σημείωσε: «οι σύμβουλοι του Τόνι Μπλερ θα μεταβούν στην Κολομβία προκειμένου να συμβουλέψουν την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί για θέματα εξωτερικής πολιτικής»... και ότι «στην Κολομβία πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα με το εμπόριο ναρκωτικών, τους παραστρατιωτικούς και τους αντάρτες και πρέπει να υιοθετήσουμε μια θέση πιο ενεργητική σε διεθνή θέματα... συνεπώς η εμπειρία των συμβούλων του Τόνι Μπλερ είναι εξαιρετικά κρίσιμη».