Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επιβάλλουν αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, που εισηγείται η ΕΕ, προσπαθούν να επιβάλουν στην Κύπρο το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), η ΕΔΕΚ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), επιχειρώντας να ανοίξουν το δρόμο της συνολικής αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Ο χορός ανοίγει με την έγκριση του νομοσχεδίου επέκτασης των ορίων συνταξιοδότησης των καθηγητών στο 63ο έτος ηλικίας (από 60), που υπερψηφίστηκε στην κυπριακή Βουλή, τη Δευτέρα, από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ενώ καταψήφισε το ΑΚΕΛ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Σταύρος Ευαγόρου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ΑΚΕΛ για τη μεθόδευση του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι «οι βουλευτές των τριών κομμάτων, αψηφώντας ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες και τις διαφωνίες, επέβαλαν την άποψή τους στην πλειοψηφία, αλλά και στην κυβέρνηση».

Ο Σ. Ευαγόρου σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο αντεργατικό μέσο το οποίο θα έχει αρνητικές συνέπειες», προσθέτοντας ότι «το αρνητικό συνεπακόλουθο μιας γενικευμένης εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου θα ενισχύσει την πίεση πάνω στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αφού το ίδιο εγχείρημα θα επιδιωχθεί και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αυξημένη ανεργία θα σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια αυξημένη δυνατότητα στην εργοδοσία για παραπέρα πίεση στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Εντονη ήταν η αντίδραση και της ΕΔΟΝ στην έγκριση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΣΥ περιφρόνησαν τη νέα γενιά.

Την ίδια στιγμή, το ΔΗΣΥ αντιδρά στις αποφάσεις της κυβέρνησης να αυξήσει για δύο χρόνια τη φορολογία των επιχειρήσεων, από το 10 στο 11%, και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που αφορά μόνο το 1,5% του πληθυσμού, που κατέχει ακίνητη περιουσία αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πλήττει τους μισθωτούς.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ θυμίζοντας τις προτάσεις του ΔΗΣΥ, για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, μείωση των μισθών των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο και συνολικές επεκτάσεις των ορίων συνταξιοδότησης, διεμήνυσε στο ΔΗΣΥ ότι η «οικονομική κρίση» «δεν αντιμετωπίζεται με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που τη δημιούργησαν και οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε πολύ χειρότερη κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ