Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναζητεί ρόλο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ-ΝΑΤΟ

Στις 2 Ιουλίου το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις αρχές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ανάμεσα στις βασικές αρχές αναφέρεται η εξασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στα πανευρωπαϊκά και περιφερειακά συστήματα της συλλογικής ασφάλειας, η ένταξη στην ΕΕ, διατηρώντας φιλικές σχέσεις και στρατηγικό εταιρισμό με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), καθώς και με τα άλλα κράτη του κόσμου.

Στο συγκεκριμένο νόμο καθορίζεται πως η Ουκρανία στην εξωτερική πολιτική της ακολουθεί την πολιτική του καθεστώτος της «μη ένταξης» σε συνασπισμούς, κάτι που σημαίνει πως στο εξής εμποδίζεται η συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικο-πολιτικές ενώσεις, όπως το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, όμως, προτάσσεται η διαμόρφωση εποικοδομητικών σχέσεων με το ΝΑΤΟ και τις άλλες στρατιωτικο-πολιτικές οργανώσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν αμοιβαίο συμφέρον, στο όνομα της προτεραιότητας που λαμβάνει η συμμετοχή της Ουκρανίας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος συλλογικής ασφάλειας.

Από τους 279 βουλευτές που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου οι 259. Το «Μπλόκο της Γιούλιας Τιμοσένκο» (πρώην πρωθυπουργού), καθώς και ο συνασπισμός «Η Ουκρανία μας - Λαϊκή αυτοάμυνα», του πρώην προέδρου Β. Γιούστσενκο, άσκησαν δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο για την άρνηση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και το καταψήφισαν.

Να σημειωθεί πως ο νέος νόμος καταπιάνεται και με το θέμα της ρωσικής γλώσσας, που θεωρεί μητρική του μεγάλο μέρος του λαού της Ουκρανίας. Αναφέρει πως στο εξής θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη ανάπτυξη, χρησιμοποίηση και υπεράσπιση της ρωσικής γλώσσας, καθώς και των γλωσσών των άλλων εθνικών μειονοτήτων της χώρας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ