Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θολώνει τα νερά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μεγάλη απήχηση στους κόλπους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν τα επικοινωνιακά τερτίπια του ΠΑΣΟΚ για το λαϊκό αποπροσανατολισμό. Η λογική τού «ντόρος να γίνεται» ώστε να σκεπάζεται ο ήχος της «ερπύστριας», που λιώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναπαράγεται απ' τους οπορτουνιστές με μεγάλη ευχαρίστηση. Χτες, η «Αυγή» αφιέρωσε ολόκληρη τη σελίδα 3 για να πείσει ότι στο ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο στελεχών, βουλευτών κ.λπ., υπάρχουν «γενικευμένες αντιδράσεις για τα μέτρα» και για να εξάρει την απόφαση της Β. Παπανδρέου να μην ψηφίσει τροπολογία για τα χρέη των νοσοκομείων, αναφέροντας ότι η στάση της σε συνδυασμό «με τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο Λοβέρδου απεικονίζει την κακή κατάσταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ». Αργότερα χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, σε δήλωσή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα κριθούν όλες και όλοι από την στάση τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θα κριθούν τόσο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, όσο και οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης». Σαν να μην έχουν, ήδη, κριθεί το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, στα οποία η ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται απόλυτα διατεθειμένη να δώσει «δεύτερη ευκαιρία» και να ξεπλύνει τις αντιλαϊκές τους πράξεις. Και συνεχίζει ο Π. Σκουρλέτης: «Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανενός είδους εκβιασμός, από τον οποιονδήποτε και από οπουδήποτε, να φιμώσει τις φωνές διαμαρτυρίας ή να κάμψει τις κάθε είδους αντιστάσεις». Αρα, κατά τον ΣΥΝ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τελούν υπό καθεστώς εκβιασμού. Αν ψηφίσουν, ισχυρίζεται, θα το πράξουν με το πιστόλι στον κρόταφο κι όχι επειδή συνειδητά υπηρετούν μια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Με κάτι τέτοια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βάζει το χεράκι του και θολώνει τα νερά, ώστε να μη δει καθαρά την εικόνα ο λαός, άρα να μην μπορέσει να βγάλει καθαρά συμπεράσματα, πολύτιμα για την οργάνωση της πάλης του.

Ταγμένοι στη στήριξη του κεφαλαίου

«Απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοίκησης ΣΕΛΜΑΝ». Ετσι τιτλοφορεί το δελτίο Τύπου της η ΓΣΕΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της - όπως λέει - στους εργάτες της ΣΕΛΜΑΝ. Βέβαια, η «αλληλεγγύη» και η «συμπαράσταση» είναι ίσως το πιο εύκολο πράγμα για να εκφράσει κάποιος, ειδικά σήμερα που η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και η κυβέρνηση εκφράζει τη ...συμπαράστασή της προς τους εργαζόμενους που φορτώνονται τις οδυνηρές συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής στην οποία η ίδια πρωτοστατεί.

Αφήνουμε, επίσης, κατά μέρος το γεγονός ότι μετά από ένα μήνα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑΝ, που αντιστέκονται στις απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία, μόλις τώρα «ευαισθητοποιήθηκε» η ΓΣΕΕ - αν και έχει κι αυτό τη σημειολογία του.

Ομως, το κυριότερο απ' όλα είναι ότι, στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή για το ποιοι πραγματικά ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργάτες της ΣΕΛΜΑΝ. Η πολιτική αυτή, που παράγει και αναπαράγει την ανεργία, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις περικοπές, δεν έπεσε απ' τον ουρανό. Είναι τα ...φυσικά αποτελέσματα ενός συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης, ο οποίος ευνοεί τα υπερκέρδη και την ασυδοσία των βιομηχάνων απ' τη μια και απ' την άλλη υπάρχει η προοπτική της φτώχειας, των απολύσεων. Πράγματα που σε συνθήκες κρίσης οξύνονται ακόμη περισσότερο...

Αλλά όλα αυτά δεν έχουν θέση σε μια ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. Κι αυτό όχι γιατί δεν τα ξέρουν οι ιθύνοντες, αλλά διότι, τελικά, τα στηρίζουν. Στηρίζουν αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης, στηρίζουν τον καπιταλισμό. Αυτοί είναι... Και οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, να συστρατευθούν στο ΠΑΜΕ και η επόμενη πανελλαδική πανεργατική απεργία να είναι και μια απάντηση σε αυτούς του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλουν τους εργάτες στη γωνία, παροπλισμένους, την ώρα που η επίθεση του «μαύρου μετώπου» γίνεται ολοένα και πιο σκληρή...

Φυγαδεύει τους πολιτικούς ενόχους η ΠΑΣΚΕ

Οτι η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει ταξίμετρο στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δηλαδή ο ασθενής που μεταφέρεται επειγόντως στο νοσοκομείο γιατί κινδυνεύει η υγεία του θα πληρώνει για τη μεταφορά του (αλίμονο δηλαδή σ' όσους μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας που για να φτάσουν σε νοσοκομείο θέλουν 50 και 60 χιλιόμετρα). Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο γγ του υπουργείου Υγείας, στη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Επιβεβαιώνοντας, και έτσι, την επικαιρότητα που είχε η προγραμματισμένη για προχτές κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας.

Προχτές, το ΔΣ του σωματείου κλήθηκε εκτάκτως στο υπουργείο Υγείας σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα και παρόντα και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ. Και ενώ δεν πήραν καμιά ουσιαστική απάντηση στα βασικά αιτήματα - αντίθετα, μάλιστα, άκουσαν για νέα χαράτσια στις διακομιδές - η ΠΑΣΚ, στο όνομα δήθεν της ενημέρωσης, επισκέφτηκε ξανά τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και δεν έγινε η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Την ώρα, λοιπόν, που η υπουργός παρουσίαζε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που σμπαραλιάζει το δικαίωμα του λαού σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και φέρνει ορυμαγδό προβλημάτων για τους εργαζόμενους του κλάδου, φρόντιζαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να απομακρύνουν τους εργαζόμενους ακόμα κι από τις πόρτες εκείνων που φέρνουν την πολιτική ευθύνη και να τους εγκλωβίσουν σε νέα επεισόδια «διαλόγων»...

Απάντηση θα δώσει ο λαός

Σταθερά κλιμακώνει την επίθεση στο ΚΚΕ η πλουτοκρατία, με εμπροσθοφυλακή τον ΛΑ.Ο.Σ., το κόμμα που έχει αναλάβει εργολαβικά τη βρώμικη δουλειά στην αντιΚΚΕ σπέκουλα. Ως γνήσιος υπηρέτης φανερών και άδηλων συμφερόντων, ο ΛΑ.Ο.Σ. μπαίνει μπροστά και σέρνει τον αντιΚΚΕ χορό, με την κυβέρνηση να «κρατάει το ίσο» και να πριμοδοτεί την προβοκατόρικη επίθεση. Γνωστός ο ρόλος τους και επικίνδυνος. Επιτίθενται λυσσαλέα στο ΚΚΕ, ανασύροντας την πιο μαύρη, την πιο εμετική προπαγάνδα, από την εποχή που οι κομμουνιστές σέρνονταν στο εκτελεστικό απόσπασμα με κατηγορίες περί «ξενοκίνητων», περί «εγκληματιών», περί «προδοσίας». Το «σίριαλ» συκοφάντησης και επίθεσης στο ΚΚΕ συνεχίστηκε χτες, με τον Α. Γεωργιάδη να μιλάει για εγκληματικές ενέργειες του ΠΑΜΕ (εννοώντας τις απεργίες), για «ασυλία» στο ΚΚΕ, για «παράρτημα» της Σοβιετικής Ενωσης και άλλα φαιδρά.

Είχε προηγηθεί προχτές ο πρόεδρός του, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ταύτισε τις απεργίες με την τρομοκρατία, ενώ λίγες μέρες πριν είχε εμμέσως καλέσει τους «αγανακτισμένους πολίτες» σε «αυτοδικία» απέναντι στους απεργούς ναυτεργάτες. Και αυτά είναι μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα σε μια εντεινόμενη αντιΚΚΕ επίθεση, η οποία στοχοποιεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που αντί να σκύψουν τη μέση επιλέγουν το δρόμο του αγώνα. Γιατί αυτό είναι που ενοχλεί την πλουτοκρατία και την κυβέρνηση. Αυτό είναι που κινητοποιεί το φερέφωνό της να σπέρνει συκοφαντίες, ύβρεις και τρομοκρατία απέναντι στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ. Ενοχλεί το ότι τη στιγμή που η πλουτοκρατία επιδιώκει «σιγήν ιχθύος» για να περάσει ανενόχλητη τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με πρωτοπορία τους κομμουνιστές, οργανώνουν κινητοποιήσεις, συμμετέχουν σε απεργίες, συσπειρώνονται γύρω από τον ταξικό πόλο, το ΠΑΜΕ. Πολύ περισσότερο, αποκτούν αγωνιστική εμπειρία πολύτιμη για το μέλλον του απαιτητικού αγώνα.

Δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι παρ' όλη την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες σε βάρος του λαού, κραδαίνοντας την απειλή της χρεοκοπίας της χώρας ή της απόλυσης και της ανεργίας, οι θέσεις του ΚΚΕ καταγράφουν αυξανόμενη απήχηση, ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι προσεγγίζουν το ΠΑΜΕ, συζητούν με το ΚΚΕ για τη στρατηγική πρόταση διεξόδου. Χτυπώντας το ΚΚΕ, η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της υπηρέτες στοχεύουν στο χτύπημα της πρωτοπορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Γιατί εκείνος που μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια της πλουτοκρατίας για κατάργηση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων είναι ο οργανωμένος λαός, που αναπτύσσει πάλη με ταξικό προσανατολισμό, ριζοσπαστικοποιεί και σε μια πορεία πολιτικοποιεί τους αγώνες του.

Εκεί στοχεύουν. Γιατί γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και η συνείδηση των εργαζομένων είναι να χτυπηθεί το ΚΚΕ. Αυτό επιδιώκουν, τρέφοντας φρούδες ελπίδες πως θα τα καταφέρουν. Την απάντηση την κρατάει στα χέρια του ο λαός, που μπορεί και πρέπει ακόμα πιο θαρρετά να βγάλει συμπεράσματα. Να δει ότι πίσω από τον κουρνιαχτό της αντιΚΚΕ επίθεσης με πρωτομάστορα το ΛΑ.Ο.Σ. κρύβεται η επιθετικότητα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων κ.ά. ενάντια στους εργαζόμενους. Με το δυνάμωμα της ενιαίας πάλης του ο λαός να αποδείξει στην πράξη ότι θα πέσουν στο κενό οι συκοφαντίες στο ΚΚΕ, στο ΠΑΜΕ, στον ίδιο του τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν μπορούν να κρυφτούν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ είχε διαφύγει, η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα κατορθώματά της πέτυχε «να ανατρέψει την ανυποληψία της χώρας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μας...

Σε ποιους άραγε; Αν εννοεί στα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα των διεθνών αγορών, ίσως να έχει και δίκιο (αν και όρκο δεν παίρνουμε)! Αν και αυτοί έχουν ...σε υπόληψη τις χώρες που μπορούν να ξεζουμίζουν.

Αν όμως ο πρωθυπουργός έχει την ίδια εντύπωση για τους ...κατοίκους αυτής της χώρας, προφανώς κοιμάται ύπνο βαθύ.

Μια βόλτα όπου συγκεντρώνεται κόσμος (ουρές λεωφορείων, λαϊκές αγορές, τράπεζες και φυσικά ...ταμεία ανεργίας) θα ήταν πολύ διαφωτιστική και του την συστήνουμε. Αν βέβαια μπορεί να το κάνει.

Και δεν εννοούμε από αυτές τις ...στημένες με κάμερες και πολυάνθρωπα επιτελεία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, έχουν ξεφτιλιστεί τόσο κυβέρνηση και «πράσινοι» συνδικαλιστές με την υπόθεση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που έφτασαν στο σημείο να τους δουλεύει δημοσίως ο ΣΕΒ...

Ετσι, λοιπόν, ο πρόεδρός του, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε χτες πως όταν τελειώσουν με τα μεταξύ τους τερτίπια και τις επικοινωνιακές ιστορίες μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Και βέβαια οι βιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να αποθρασυνθούν και να «παίζουν» με τη φτώχεια του κόσμου αφού έχουν ...«δεμένο το γαϊδαρό τους».

Γιατί ποια καλύτερη εγγύηση για την κερδοφορία τους και τη συρρίκνωση μισθών, εισφορών και εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει από τη συμφωνημένη κυβερνητική πολιτική;

Αυτήν ακριβώς που στηρίζουν - ο καθένας από το πόστο του - όλοι αυτοί που μας λένε ότι προσπαθούν για «το καλύτερο δυνατόν» για τους εργαζόμενους μέσα στη «δύσκολη συγκυρία».

Ομως, τους το ξαναλέμε: Ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και δε θα ξεφύγει κανένας από την οργή και την αγανάκτηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Γαλάζιες» αστειότητες

Γρηγοριάδης Κώστας

Εντάξει, είπαμε να κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «νέα» ο Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να δείξει ότι η «νέα ΝΔ» υπό την ηγεσία του δεν έχει σχέση με την παλιά, αλλά όχι και να θέλει να την ξεπλύνει από όλες τις ευθύνες που έχει για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε εδώ και τρεις δεκαετίες. Καταντάει αστεία η προσπάθειά του να θέλει να παρουσιάσει «όλα» τα κόμματα ως συνυπεύθυνα για τη σημερινή κρίση, μόνο και μόνο για να υποστηρίξει ότι η «νέα ΝΔ» έχει εξαγνιστεί επειδή άλλαξε ηγεσία! «Με την κρίση που υπάρχει σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις περνάνε στον "Τειρεσία" της συνείδησης του Ελληνα πολίτη. Ολες διέπραξαν σφάλματα. Ολες βαρύνονται με αμαρτήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα», αποφάνθηκε μιλώντας χτες στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, για να καταλήξει ότι «θα βγει, όμως, από τον "Τειρεσία" όποιο κόμμα κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν, πάρει απόσταση από το ζοφερό παρόν και εμπνεύσει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον». Τον βολεύει προφανώς να ξεχνάει ότι στο τιμόνι και στη νομή της εξουσίας εναλλάσσονται εδώ και τριάντα έξι χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας ακριβώς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές και δεν παραγράφονται ποτέ. Τον βολεύει να τσουβαλιάζει και το ΚΚΕ, που βρισκόταν σταθερά στην αντίπερα όχθη και αγωνιζόταν με όλες τις δυνάμεις του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ομως, έχει περάσει ο καιρός που ίσχυε και για τα πολιτικά κόμματα το «είσαι ό,τι δηλώσεις». Και σε κάθε περίπτωση η «νέα ΝΔ» δεν είναι «προϊόν παρθενογένεσης»...

ΑντιΚΚΕ μένος...

Τις πιο μαύρες μέρες που πέρασε ο τόπος θυμίζει η λυσσαλέα επίθεση, που έχει εξαπολύσει, εξόφθαλμα οργανωμένα, το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της σε βάρος του ΚΚΕ, με προφανή στόχο να πλήξουν κάθε δύναμη αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Στο βρώμικο αυτό πόλεμο έχουν επιστρατευτεί οι πάντες, όλα τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια του συστήματος, ενώ ξεχωρίζουν οι πατενταρισμένοι αντικομμουνιστές, που τώρα πιστεύουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να γίνουν «ήρωες».

Πρώτος και καλύτερος, η πρώην Πανδώρα του «Βήματος» και νυν Φαληρεύς της εφημερίδας του Αλαφούζου, Στ. Κασιμάτης, ο οποίος καταθέτει τη δική του ιδέα για την αντιμετώπιση του ΚΚΕ: Να σταματήσει η κρατική επιχορήγηση! Και αυτό, επειδή δεν του άρεσε η τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για την αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες και την περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησής τους. «Το μυστήριο είναι γιατί πρέπει ο Ελληνας φορολογούμενος να χρηματοδοτεί με τους φόρους του τη δράση αυτού του κόμματος που δεν σέβεται το Σύνταγμα και παραβιάζει τους νόμους...», αναρωτιέται, δήθεν αφελώς, καυχώμενος προφανώς επειδή διαγκωνίζεται επάξια τον Α. Γεωργιάδη και τα άλλα «παλικάρια» του ΛΑ.Ο.Σ. Της ίδιας συνομοταξίας είναι, αλλά πάει πολύ να μιλούν για Σύνταγμα και νόμους αυτοί που στηρίζουν όσους, από τότε που συγκροτήθηκε το σύγχρονο ελληνικό αστικό κράτος, πολλές φορές παραμέρισαν το Σύνταγμα, ανοίγοντας το δρόμο στην κατάργηση του δικού τους, του αστικού Κοινοβουλίου.

... σε παράφωνη συγχορδία

Αυτοί, που, χωρίς καν να πάρουν υπόψη την αστική συνταγματική νομιμότητα, επέτρεψαν, τη 10ετία του '90, να περνάνε τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από ελληνικά εδάφη για να πνίγουν στο αίμα το γιουγκοσλαβικό λαό, να κατακερματίζουν, να διαιρούν τα Βαλκάνια. Αυτοί, που παραδίδουν στο ΝΑΤΟ την άμυνα ελληνικών νησιών, εκχωρώντας συνεχώς και με κάθε τρόπο κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τη δική τους θέληση.

Από την αντιΚΚΕ συγχορδία δε θα μπορούσε να λείπει ο Η. Κανέλλης, ο οποίος, όλως τυχαίως, έχει κοινή εκπομπή με τον Στ. Κασιμάτη στον «Αθήνα 9,84». Που, με άρθρο του στην free press εφημερίδα «LIFO», γράφει πως «το ΚΚΕ λειτουργεί εμπρηστικά, με ποιο στόχο; Ας καεί κι ύστερα βλέπουμε». Κοινός προβοκάτορας όχι για πρώτη φορά, αφού στα χνάρια των ομοίων του δημοσιολόγων της προπαγάνδας των αστικών επιτελείων και όχι μόνο, επιμένει στην αναπαραγωγή μιας άτιμης προπαγάνδας, ξέροντας πως το συγκεκριμένο σύνθημα και η προβοκάτσια ήταν έργο φασιστών. Αλλά ο ψεύτης δημοσιολόγος πασχίζει να φτιάξει πραγματικότητα ως πιστός υπηρέτης των εντολοδοτών του.

Οσο για τον άλλο, τον Ζαχαριάδη της «ATHENS VOICE», που νομίζει πως κάνει χιούμορ στοχεύοντας να λοιδορήσει τους απεργούς γράφοντας για την «απόχρωση στο μαλλί του αρχηγού των ΠΑΜΕιανών στο λιμάνι», έχει τόσο μυαλό όσο και τρίχες με τις οποίες ασχολείται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικαιώνεται ο αγώνας των ναυτεργατών

Η νέα απαίτηση των εφοπλιστών, να καταργηθεί κάθε περιορισμός ακόμα και στα εισιτήρια οικονομικής θέσης και τα ναύλα των οχημάτων, ξετινάζει την επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκράτησης των ναυτεργατών, επιβεβαιώνει και το δίκιο και τη σημασία του αγώνα τους. Αναδεικνύει τον άτιμο αντεργατικό ρόλο που παίζουν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της αστικής, έντυπης και ηλεκτρονικής, δημοσιογραφίας, η κυβέρνηση και ο ΛΑ.Ο.Σ. που χύνουν δηλητήριο σε όσους αμφισβητούν και απειλούν την κερδοφορία των εφοπλιστών, επειδή υπηρετούν αυτούς και όλη την τάξη τους.

Οι καθημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο αγώνας στους καταπέλτες των πλοίων αφορά και πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Είναι αγώνας προς όφελος όλων των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, των νησιωτών, που χρειάζονται και δικαιούνται φθηνές, ασφαλείς και σύγχρονες μεταφορές για τις διακοπές και τις μετακινήσεις τους. Οσο αυτός δυναμώνει τόσο θα δυναμώνει και η πάλη ενάντια στην πολιτική που καλεί τη λαϊκή οικογένεια να πληρώνει όλο και περισσότερο για τις συγκοινωνίες, ανεβάζοντας ταυτόχρονα και το κόστος του δικαιώματός της σε αναψυχή.

Η απαίτηση κατάργησης του τελευταίου πλαφόν στα ναύλα γίνεται σε μια στιγμή που τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μόνο από το 2001, έχουν αυξηθεί κατά 400%. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρουμε: Από Πειραιά για Ικαρία, σε 9 χρόνια (2001-2010) τα εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 435%! Αντίστοιχα, στον τελευταίο χρόνο (2009-2010) από Πειραιά για Νάξο η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε 26%, από Πειραιά για Σάμο 9,3% και από Πειραιά για Μύκονο 15,9%. Η κατάργηση του πλαφόν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, σε ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Ολη αυτή η εξέλιξη δεν είναι καθόλου άσχετη με την υπόθεση της άρσης του καμποτάζ. Αντίθετα. Αναδεικνύει πόσο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η πολιτική που «απελευθερώνει» τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και η απαίτηση αυτή των εφοπλιστών - για την ιστορία, κατατέθηκε προσφυγή στο ΣτΕ από την Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και τρεις ναυτιλιακές εταιρείες - καταγράφει πόσο αναθαρρεύουν από την κυρίαρχη πολιτική. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι εφοπλιστές, αιτιολογώντας την απαίτηση κατάργησης των ναύλων, επικαλούνται το οπλοστάσιο του πολιτικού τους προσωπικού (ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ). Αυτό που επιδιώκουν είναι ένα: Το πώς, αν και πότε θα μετακινηθεί ο οποιοσδήποτε μέσω θαλάσσιας συγκοινωνίας να εξαρτάται απόλυτα από τις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Και είναι αυτό ακριβώς που πονάει το κεφάλαιο, τα ΜΜΕ τους και τα πολιτικά κόμματα της τάξης τους: Οτι οι ναυτεργάτες, μαζί με τους εργάτες της στεριάς, με το ΠΑΜΕ, λένε ΟΧΙ. Και δε λένε μόνο ΟΧΙ, αλλά επιπλέον προτείνουν συγκεκριμένη λύση. Με ολοκληρωμένη πρόταση για το σύνολο της ναυτιλίας, αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν και ασφαλή και φθηνή και σύγχρονη θαλάσσια συγκοινωνία, με μόνο μία προϋπόθεση: «Πετώντας στη θάλασσα» αυτούς που λυμαίνονται τον ιδρώτα των εργατών τόσο της στεριάς όσο και της θάλασσας. Και γι' αυτό η άθλια προβοκατόρικη επίθεση, και γι' αυτό η «φάμπρικα» καταδικαστικών αποφάσεων, και γι' αυτό οι διώξεις συνδικαλιστών. Απάντηση είναι μόνον η ένταση των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα δοθεί και η πανεργατική απεργία της ερχόμενης Πέμπτης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ