Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Διαίρει και βασίλευε» η πολιτική Σάντος

MΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τα ερωτήματα συνεχίζουν να αιωρούνται όσον αφορά την επιχείρηση κατά των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) τα ξημερώματα της Κυριακής στο Πουτουμάγιο, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 22 ανταρτών με τη «συνεργασία» του Εκουαδόρ, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί σε όλους τους τόνους αξιωματούχοι, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος, που δημόσια ευχαρίστησε το Εκουαδόρ για την «πολύτιμη βοήθειά του», προσθέτοντας ότι θα επικοινωνούσε με τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα για να του εκφράσει την ευγνωμοσύνη του!

«Ουδεμία συνεργασία» δεν υπήρξε, δήλωσε και από τη μεριά ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», προσθέτοντας ότι «δεν πραγματοποιούμε κοινές στρατιωτικές ενέργειες». Εντούτοις ο Πατίνιο διευκρίνισε ότι το Εκουαδόρ έχει «σφραγίσει τα σύνορά του», αλλά το έχει πράξει εδώ και καιρό και επ' ουδενί δεν επρόκειτο για μία «ενέργεια κατόπιν συμφωνίας». Νωρίτερα και ο υπουργός Ασφαλείας Μιγκέλ Καρβαχάλ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις δηλώσεις περί «συνεργασίας» και «πολύτιμης βοήθειας».

Παρά τα ερωτήματα που εξακολουθούν να αιωρούνται επιβεβαιώνεται εν μέρει ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής, τύπου διαίρει και βασίλευε, εκ μέρους της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος. Εξάλλου, ο πρόεδρος Σάντος μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει, με την αμέριστη και αλόγιστη υποστήριξη των αστικών ΜΜΕ, να «πείσει» για την «αλλαγή σελίδας» στην πολιτική της Κολομβίας και τη θέλησή του για συνεργασία με τις άλλες χώρες της περιοχής, υποσκάπτοντας την ίδια στιγμή τις σχέσεις των άλλων χωρών μεταξύ τους, αλλά και τις σχέσεις τους με τα λαϊκά κινήματα και τις ανταρτικές οργανώσεις.

Αυτή την πολιτική επιβραβεύει και έρχεται να ενισχύσει με τις δηλώσεις του και ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα δυτικού ημισφαιρίου Αρτούρο Βαλενσουέλα των ΗΠΑ, που σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Εσπεκταδόρ» στην πρόσφατη «Διάσκεψη για την Αμερική», μία διάσκεψη που σημειωτέον έγινε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της εφημερίδας «Μαϊάμι Χέραλντ», δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν τη δυναμική πολιτική του προέδρου Σάντος» και τις προσπάθειές του να «χαμηλώσει τους τόνους όσον αφορά τις σχέσεις του με τις άλλες χώρες και ειδικά με το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα». Πάντως ο Βαλενσουέλα με έμφαση τόνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προωθεί μία πολιτική «δυναμικής δέσμευσης» με τη Λατινική Αμερική, με στόχο εννοείται την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή ενόσω «αναγνωρίζει τις διάφορες ανάγκες κάθε χώρας». Δεν χρειάζονταν οι «διευκρινιστικές» δηλώσεις Βαλενσουέλα, η διασπορά των βάσεων, το πραξικόπημα στην Ονδούρα και άλλες ανάλογες ενέργειες έχουν πείσει για τη «δυναμική δέσμευση» των ΗΠΑ... Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Σάντος και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ