Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Εμπλουτίζουν το νομοθετικό οπλοστάσιο

Στη Βουλή οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Καρατόμηση 10% αποδόσεων στους ΟΤΑ. Πακτωλός από κρατικό χρήμα και εγγυήσεις στην πλουτοκρατία

Μπαράζ από αντιλαϊκά και φιλομονοπωλιακά νομοθετήματα, που, για το θεαθήναι έστειλε η κυβέρνηση στη Βουλή επισπεύδοντας τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μνημονίου που συνυπέγραψαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Πυλώνας και στήριγμα της εγκληματικής πολιτικής είναι η προκλητική ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, με φρέσκα κεφάλαια και κρατικές εγγυήσεις που πρόκειται να τα φορτώσουν στο λαό. Πρόκειται για το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το νέο ταμείο που στήνουν για τράπεζες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, με προίκα ακόμη 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί απ' ευθείας από το «μηχανισμό στήριξης», δηλαδή από τα δάνεια της τρόικας που παίρνουν και που εγγυώνται το κράτος και η κυβέρνηση. Με άλλο νομοθέτημα, προωθούν και εξειδικεύουν ρυθμίσεις παραπέρα περικοπής κρατικών δαπανών αυτή τη φορά ειδικά για τα κονδύλια που προορίζονταν για την τοπική διοίκηση και άλλους φορείς χωρίς να αποκλείουν ούτε και τα ασφαλιστικά ταμεία! Ταυτόχρονα και με πρόσχημα τη «διαφάνεια» ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο, κόβοντας από τώρα και τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς πάνω στις διατάξεις του μνημονίου.

Συγκεκριμένα :

«Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»: Πρόκειται για νέο εργαλείο στήριξης των τραπεζών με φρέσκα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. Με βάση τους νόμους τους η αρχική διάρκεια λειτουργίας τους προβλέπεται στα 7 χρόνια, διάστημα στο οποίο οι μεγαλοπιστωτές θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο «κίνδυνος ζημιών» από τυχόν κανόνια ή άλλους κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «αναλαμβάνεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση» φορτώνεται δηλαδή στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Η συμμετοχή των τραπεζών στο ταμείο είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις κεφαλαιακής επάρκειας ή που δεν μπορούν - για απόλυτα ευνόητους λόγους - να βρουν στήριξη από ιδιώτες «επενδυτές»! Να σημειωθεί ότι στο προσεχές διάστημα προωθείται και «συμπληρωματική» κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση με τη δημιουργία και νέου ταμείου ενίσχυσης των τραπεζών με ακόμη 15 δισ. ευρώ, σε εγγυήσεις που θα δίνει απ' ευθείας η κυβέρνηση.

«Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης»: Καταργείται η πρώην λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή και η εποπτεία περνά στην Τράπεζα της Ελλάδας. Παρέχονται σημαντικές διευκολύνσεις στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που μπορούν να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους μετοχές, ομόλογα κ.α. σε τιμές αγοράς και όχι με βάση την τρέχουσα τιμή, που στο μεταξύ μπορεί και να έχει καταρρεύσει. Με ρύθμιση που μπήκε στο εν λόγω νομοσχέδιο καρατομούνται κατά 10% οι χρηματικές αποδόσεις του κρατικού προϋπολογισμού «υπέρ τρίτων». Ετσι «φωτογραφίζεται» η καρατόμηση των πόρων που αποδίδονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα ισχύει μέχρι και το 2014. Σύμφωνα με την ρύθμιση «μπορεί να εξαιρούνται οι αποδόσεις υπέρ ασφαλιστικών φορέων» και μόνο μετά από την έκδοση υπουργικών αποφάσεων!

«Δημοσιονομική διαχείριση»: Το νομοθέτημα αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο μέχρι το 2013, που σύμφωνα με το μνημόνιο θα έχει ολοκληρωθεί η «δημοσιονομική μεταρρύθμιση». Είναι το εργαλείο για την πιστή παρακολούθηση των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου. Μπούσουλας για την κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισμών είναι το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο στρατηγικής», που στο εξής θα καταρτίζεται κάθε χρονιά μέχρι 15 Μάη. Σε περίπτωση που κάτι τους στραβώσει έχουν και τη δυνατότητα υποβολής «συμπληρωματικών προϋπολογισμών οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους». Επίσης, ο πρώτος λόγος για κάθε κονδύλι ανήκει στον υπουργό Οικονομικών, που τοποθετεί ειδικούς υπαλλήλους εποπτείας σε κάθε υπουργείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων(2021-11-30 00:00:00.0)
Στα σκαριά προσαρμογές και επιπλέον μποναμάδες στις τράπεζες(2021-08-25 00:00:00.0)
Βαρέλι χωρίς πάτο οι «κεφαλαιακές ανάγκες»(2012-12-29 00:00:00.0)
Και η τελευταία δεκάρα στους τραπεζίτες(2012-02-13 00:00:00.0)
Νέος πακτωλός στις τράπεζες(2011-10-25 00:00:00.0)
Σανίδα σωτηρίας οι κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις(2011-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ