Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μητρώο εκ ... Μνημονίου

Η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στον εργαζόμενο λαό, ενάντια στο εισόδημα, στην ίδια του τη ζωή, δεν θα μπορούσε να άφηνε ανεπηρέαστη την αγροτική φτωχολογιά. Ηδη «μετράει» σημαντικά βήματα στην ολοκλήρωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα, προετοιμάζοντας ολόπλευρα την είσοδο του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου στη νέα, αντιδραστικότερη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, το 2013. Αφού φρόντισε να αντιμετωπίσει με πλήρη αδιαλλαξία τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα, χρησιμοποιώντας φυσικά την προσφιλή της τακτική της συκοφαντίας των αγωνιζόμενων αγροτών και της διαστρέβλωσης των αιτημάτων τους, στην συνέχεια «περνάει» μεθοδικά τα νομοσχέδια εκείνα που υπαγορεύουν τα ταξικά συμφέροντα που πιστά υπηρετεί.

Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση» του ΕΛΓΑ, με το οποίο περικόπτει ακόμη περισσότερο τα «κουτσουρεμένα» κονδύλια που προορίζονταν για την ελάχιστη ασφάλεια της αγροτικής παραγωγής, ολοκληρώνοντας την μετάλλαξη ενός δημόσιου Οργανισμού, ουσιαστικά σε εταιρεία που στο εξής θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι συνέπειες για τους φτωχομεσαίους αγρότες που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλίστρων αλλά και στην ίδια την αγροτική παραγωγή της χώρας, είναι προφανείς. Το νέο και ακόμη πιο ισχυρό χτύπημα στον μικρομεσαίο κλήρο προέρχεται από την σύσταση του «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», το οποίο υποτίθεται ότι ικανοποιεί και ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, ώστε να πάψουν επιτέλους να εισπράττουν επιδοτήσεις και να συμμετέχουν στα διάφορα αγροτικά προγράμματα, οι... γνωστοί «Αγρότες του Κολωνακίου». Η ικανότητα της σοσιαλδημοκρατίας στην διαστρέβλωση των λαϊκών αιτημάτων εμφανίζεται για μία ακόμη φορά σε όλο της το μεγαλείο.

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν πετάει αυτούς εκτός αγροτικού Μητρώου, αλλά αντίθετα ενισχύει τις θέσεις τους, στερώντας από πραγματικούς αγρότες που όμως ασκούν και εξωγεωργικά επαγγέλματα για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους, τα όποια μικροποσά λάμβαναν μέχρι σήμερα και τα κατευθύνει εξ ολοκλήρου στους μεγαλοαγρότες και σε κάθε λογής επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα υπονομεύει ακόμη περισσότερο την ικανότητα της χώρας να παράγει άφθονα, ποιοτικά, φθηνά αγροτικά προϊόντα για την διατροφή του λαού και την τροφοδότηση της μεταποιητικής βιομηχανίας με εγχώρια πρώτη ύλη. Η είσοδος των επιχειρηματιών του αγροτουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Μητρώο Αγροτών, σημαίνει εκτός των άλλων και την αλλαγή χρήσης αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Ηδη οι τιμές της αγροτικής γης σε ολόκληρη την χώρα καταρρέουν και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης ολοένα και περισσότεροι μικροπαραγωγοί αδυνατούν να την διατηρήσουν υπό την κατοχή τους. Τα... «φιλέτα» κόβονται και μοιράζονται στους επιτήδειους, «Αγρότες του Κολωνακίου», που πλέον θα φέρουν και την επίσημη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Η φτωχομεσαία αγροτιά εκ των πραγμάτων έρχεται αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα: `Η θα αποδεχτεί το πισωγύρισμα έναν αιώνα πίσω, δηλαδή την «κολιγοποίησή» της, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα υπό τον ζυγό των μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών, ή θα συγκρουστεί ενιαία με τους εργάτες, τους ΕΒΕ, μέχρι τελικής ρήξης με τις επιλογές των μονοπωλίων και της κυβέρνησης. Το ζήτημα της κοινωνικοποίησης της γης, της καθετοποίησης της αγροτικής παραγωγής και δίπλα ο παραγωγικός συνεταιρισμός των μικρών αγροτών, στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, όπου θα αξιοποιούνται όλα τα πλεονεκτήματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, για παραγωγή καλών και φθηνών προϊόντων για το λαό και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, είναι μονόδρομος.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ