Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Σε ρυθμούς εντατικής κατρακύλας

Στο 5,8% η πτώση του όγκου για το μήνα Απρίλη

Σε ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνέχισε στο μήνα Απρίλη του 2010 ο τζίρος στο λιανεμπόριο. Η εξέλιξη έχει να κάνει με την πτώση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης, που να σημειωθεί ότι τους επόμενους μήνες θα προσλάβει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς, μετά και τα νέα «πακέτα» σε μισθούς, συντάξεις, φόρους και τα άλλα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε εφαρμογή της συμφωνίας με την «τρόικα».

Σήμερα ο όγκος της κατανάλωσης έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα και από αυτά του έτους 2005 με βάση το οποίο γίνεται η στατιστική ταξινόμηση των στοιχείων. Είναι απόλυτα φανερό ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει προς τα κάτω και τη μάζα των φόρων που μαζεύει το κράτος. Η αντιλαϊκή συνέχεια, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί στο μνημόνιο, θα φέρει και τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να πετύχουν τους ποσοτικούς στόχους τους.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο όγκος της λαϊκής κατανάλωσης για το μήνα Απρίλη του 2010 εμφάνισε πτώση 5,8%, ενώ σε ρυθμούς κατρακύλας εξελίσσεται και ο τζίρος σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων. Είναι απόλυτα φανερό και το γεγονός ότι αυτή η πολιτική είναι που φέρνει και νέα λουκέτα, πρώτα και κύρια στα μικρομάγαζα. Ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα διατροφής υποχώρησε 4,2%, ενώ και σε τρέχουσες τιμές - και παρά τις τρανταχτές ανατιμήσεις της περιόδου - επίσης διαπιστώνεται πτώση με ρυθμό 2,8%. Ειδικότερα η συρρίκνωση του όγκου πωλήσεων (σταθερές τιμές) διαμορφώνεται: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): 4,3%, πολυκαταστήματα: 20,2%, καύσιμα αυτοκινήτων: 15,2%, ένδυση - υπόδηση: 20,9%, οικιακός εξοπλισμός: 6,5%, βιβλία - χαρτικά: 15,8% κ.ά.

  • Συνέχεια στη φάση μεγάλων ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων της λαϊκής κατανάλωσης προδιαγράφει και ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία», δηλαδή οι τιμές που οι βιομήχανοι πωλούν τα παραγόμενα εμπορεύματα στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας. Ο βιομηχανικός πληθωρισμός για το μήνα Μάη του 2010 κατέγραψε και παραπέρα αύξηση σε ποσοστό 7,9%.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ