Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα βαράνε το ντέφι

Η προοπτική ένταξης των ΝΑ Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ καθορίζουν τους όρους των διευθετήσεων

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει τις πρωτοβουλίες για την ταχύτερη ενσωμάτωση των Βαλκανίων και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς προέταξε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών - μελών της «Διαβαλκανικής Συνεργασίας», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Δίνοντας σαφές δείγμα γραφής για την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας ενεργότερη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ώστε να διασφαλιστούν οι επενδύσεις και τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός, ο πιο αξιόπιστος εταίρος στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων το 2014 στην ΕΕ».

Τόσο στην ομιλία του στη Σύνοδο, όσο και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους Τ. Ερντογάν και Α. Γκιουλ, πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Τουρκίας αντίστοιχα, αλλά και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, φρόντισε να αναζωπυρώσει τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης», αλλά και να ανακινήσει το σύνολο των εξωτερικών θεμάτων της χώρας, τα οποία θέτει στρατηγικά κάτω από τη «σκέπη» της ΕΕ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Συνεχίζοντας την «προσέγγιση» με την Τουρκία, με γνώμονα τις «μπίζνες» μεταξύ των κεφαλαιοκρατών των δύο χωρών, ο Γ. Παπανδρέου, στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία, συμφώνησε στην επιτάχυνση της εφαρμογής των «επιχειρηματικών συμφωνιών» που υπογράφτηκαν το Μάη στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στην εξασφάλιση νέων κερδοφόρων πεδίων για το ελληνικό κεφάλαιο, δείχνει αποφασισμένη να θυσιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κεντρική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ήδη έχει διαφανεί, είναι η επίτευξη ενός «νέου Ελσίνκι», στα πρότυπα της προηγούμενης συμφωνίας που είχε υπογράψει και πάλι το ΠΑΣΟΚ και αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο, πέραν της υφαλοκρηπίδας, παραπέμποντας την επίλυσή τους στο Δικαστήριο της Χάγης.

Συντηρώντας ακριβώς αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τόνισε την ανάγκη για «περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και αναφέρθηκε στη «σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην Αθήνα και την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και ευκαιριών που παρουσιάζονται»... Παράλληλα, ο Τ. Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία «θα επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το κτίριο του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου».

Συνάντηση με Γκρούεφσκι

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη Σύνοδο είχε φροντίσει να σημειώσει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη, σε έργα υποδομής, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια, και δη πράσινη ενέργεια, σε κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία, που προσφέρεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο».

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ν. Γκρούεφσκι, τόνισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Από την πλευρά του ο Ν. Γκρούεφσκι με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ήταν «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα αντιληφθεί ότι από τη μεριά μας υπάρχει διάθεση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας». Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε σημειώσει: «Από τη στιγμή που τα διμερή προβλήματα και οι παρεξηγήσεις επιβάλλονται ως κριτήρια, δημιουργείται μία κατάσταση στην περιοχή μας η οποία θα προκαλέσει απρόβλεπτα προβλήματα. Το status quo όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση δεν ωφελεί κανέναν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευθετήσεις για το καλό του ΝΑΤΟ και των επιχειρήσεων(2010-03-25 00:00:00.0)
Αναζητούν φόρμουλα για την επικείμενη Σύνοδο(2009-12-03 00:00:00.0)
Γκρούεφσκι το ανάγνωσμα(2008-07-23 00:00:00.0)
Στενό πρεσάρισμα από τους Αμερικανούς(2008-06-28 00:00:00.0)
Αμετακίνητοι...(2008-06-24 00:00:00.0)
Αγρια παζάρια με αμερικανική παρέμβαση(2008-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ