Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αναζητεί ρόλο στο ρευστό πολιτικό σκηνικό

Η «ρευστότητα» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας από τις κυοφορούμενες ανακατατάξεις δεν άφησε ανεπηρέαστο τον Συνασπισμό, αντίθετα τόσο η ηγεσία του όσο και τα στελέχη που την αντιπολιτεύονται μοιάζει να προσαρμόζουν ανάλογα την πολιτική και τη στάση τους, προετοιμαζόμενοι να συμβάλουν στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού και ευελπιστώντας σε έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο.

Η χρόνια εσωκομματική κρίση διέρχεται μια νέα φάση και η συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη στελεχών με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις ζητημάτων τακτικής καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η οριακή είσοδος του Συνασπισμού στη Βουλή στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η αποχώρηση ομάδας στελεχών κ.ά., πυροδότησαν την έναρξη μιας περιόδου αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ τάσεων, ομάδων αλλά και μεμονωμένων στελεχών, για το «τις πταίει».

Μεσολάβησε το 3ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος και μια περίοδος νηνεμίας, ως το νέο ξέσπασμα, προσφάτως, της εσωκομματικής κρίσης. Η σύγκρουση και πάλι μεταξύ «αριστερών» και «εκσυγχρονιστών». Οι πρώτοι (με τον αέρα της πλειοψηφίας σε όλα τα επίπεδα της κομματικής ιεραρχίας) δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους να ηγηθεί ο ΣΥΝ ενός πόλου της Αριστεράς, η συγκρότηση του οποίου θα αποκλείσει - όπως εκτιμούν - τον κίνδυνο της απορρόφησής τους από το κυβερνών κόμμα, που μεγαλώνει όσο πιο έντονα καταγράφεται η ταύτιση σε πολιτικές θέσεις. Για το λόγο αυτό και για την προσέλκυση δυνάμεων φροντίζουν να φιλοτεχνήσουν την εικόνα ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος, με ρητορείες-ακάλυπτες επιταγές, αφού επί της ουσίας δεν υποχωρούν ούτε βήμα από τις γνωστές σοσιαλδημοκρατικές τους θέσεις.

Στην αντίπερα όχθη οι εναπομείναντες «εκσυγχρονιστές», με προεξάρχοντες τους Μ. Παπαγιαννάκη, Μαρία Δαμανάκη κ.ά., πιέζουν για δυναμικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της σύμπλευσης σε όλα τα επίπεδα με το ΠΑΣΟΚ. Δε διστάζουν να ασκήσουν δημόσια αντιπολίτευση στην ηγεσία του κόμματός τους και να ακυρώσουν κατ' αυτόν τον τρόπο πρωτοβουλίες του (π.χ. διαπλοκή), αρνούνται να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους και τηρούν στάση αναμονής των εξελίξεων. Η συμπεριφορά τους οδηγεί πολλούς στην εκτίμηση πως «οι μέρες τους είναι μετρημένες» στον ΣΥΝ και στην έκφραση φόβων πως η αποχώρησή τους θα συμπαρασύρει πολλούς.

Τις όποιες αμφιβολίες για τους προσανατολισμούς των «εκσυγχρονιστών» διέλυσαν οι δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ (18-19/11), σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, για την ανάγκη δημιουργίας ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας από τις παρυφές της κεντροδεξιάς ως την παραδοσιακή Αριστερά, που θα κυβερνήσει την Ελλάδα»! Συν οι κολακευτικές δηλώσεις της για τον δήμαρχο Αθηναίων και η ομολογία της επιθυμίας της να συνεργαστεί μαζί του, με τον όρο «ό,τι κάνουμε να είναι γνήσιο, αληθινό και νέο», και το παζλ μάλλον ολοκληρώνεται!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, που φέρεται πολύ δυσαρεστημένος από τη στάση της Μ. Δαμανάκη, φρόντισε να της υπενθυμίσει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη της, όπως και όλων των στελεχών, «να μη ρευστοποιούν το κόμμα σε ένα αγοραίο παζάρι δημοσίων εντυπώσεων»! Ενδειξη ίσως της δυσαρέσκειάς του ήταν η απουσία από την παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Δαμανάκη, την οποία όμως τίμησε με την παρουσία του ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η σύγκρουση «τάσεων» έγινε εμφανέστερη κατά την προαναφερθείσα συνεδρίαση της ΚΠΕ, η οποία καθόρισε την εκλογική τακτική του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι πλειοψηφούσες τάσεις, στα πλαίσια των παραπάνω σχεδιασμών τους, επιχείρησαν να πείσουν για τον διακριτό έναντι του ΠΑΣΟΚ ρόλο του ΣΥΝ και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ακριβώς επειδή μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί συνέπεια διαφορετικών πολιτικών θέσεων, τελικά δεν πάρθηκε. Αντίθετα, εκείνο που αποφασίστηκε ήταν το εξής: «Κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι η αυτόνομη κάθοδος. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μετάσχουμε σε ευρύτερα ψηφοδέλτια συνεργασίας»!

Ακόμα όμως και αυτή η «ήξεις-αφήξεις» απόφαση όξυνε παραπέρα τις αντιθέσεις με τους «εκσυγχρονιστές», που την είδαν ως «απειλή», ως μια απόφαση που μπορεί να τορπιλίσει πιθανές μελλοντικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο της ΤΑ, ως μια απόφαση που προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις που θα επέλθουν στο πολιτικό σκηνικό. Ειδικά αυτό το τελευταίο το διακήρυτταν σε όλους τους τόνους. Ισως να γνωρίζουν κάτι περισσότερο...

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σ' αυτό το κόμμα, είναι προδιαγεγραμμένος ο ρόλος του στο πολιτικό σύστημα, ένεκα πολιτικής και τακτικής εντός ευρωενωσιακού πλαισίου, εντός συστήματος δηλαδή, γι' αυτό και χρήσιμος στο κατεστημένο, ενάντια στην αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή προοπτική των λαϊκών κοινωνικοπολιτικών αγώνων. Και απ' ό,τι έχουν αποδείξει ως τώρα, όλοι σ' αυτό τον πολιτικό οργανισμό, αυτό το ρόλο τον ξέρουν και τον παίζουν αρκετά καλά.


Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ