Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ

(για τον παλαιστινιακό λαό) 

ΜΙΑ επείγουσα έκκληση προς τους Ελληνες δημοσιογράφους που υπογράφουν οι Αραβες συνάδελφοι στην Ελλάδα μάς καλεί να σταθούμε και τούτη τη φορά πλάι στο δίκιο και την αλήθεια του παλαιστινιακού λαού.

ΕΙΝΑΙ ένα κάλεσμα στους συναδέλφους από συναδέλφους που φτάνει την ώρα που στη χώρα μας απανωτά καθημερινά τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους από εργαζόμενους, μαθητές, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, από συλλόγους γονέων, καθώς επίσης από πνευματικούς ανθρώπους καλλιτέχνες.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ συνεχίζει να κατέχει παλαιστινιακά εδάφη κι αυτό, όπως υπογραμμίζεται στην έκκληση, αποτελεί μια αντικειμενική πραγματικότητα. Και πάνω στην αλήθεια αυτή απευθύνουμε επείγουσα έκκληση προς τη συνείδηση του κάθε Ελληνα δημοσιογράφου.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ του Ισραήλ των εποικισμών και της κατοχής, το οποίο δε σέβεται στοιχειωδώς τις συνθήκες της Γενεύης, που αφορούν τον υπό κατοχή άμαχο πληθυσμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και των μη Εβραίων κατοίκων τους εφαρμόζει τη λογική του πολέμου. Η λογική, που θέλει να γκρεμίζει κάθε ελπίδα για ίδρυση ανεξάρτητου πραγματικά παλαιστινιακού κράτους.

ΣΤΑ κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, γράφουν οι Αραβες συνάδελφοι, συνεχίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες το διεθνώς αναγνωρισμένο στους Παλαιστίνιους δικαίωμα στον αγώνα και με όλα τα νόμιμα μέσα για λευτεριά και ανεξαρτησία και όχι η «βία» και ποιος την προκάλεσε.

ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ έκκληση προσθέτει: «... Ο παλαιστινιακός λαός με την Ιντιφάντα, που διανύει το δεύτερο μήνα, βιώνει την πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του. Η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων το στερεότυπο αυτό, που αρέσκεται σε διάφορα ΜΜΕ να προλογίζουν και να γράφουν, εκτός ότι διαστρεβλώνει τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης θολώνει και την πραγματική εικόνα της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.

ΕΤΣΙ από τη μια είναι ο ισραηλινός στρατός των εποικισμών και της κατοχής, που είναι οπλισμένος σαν αστακός με όλα τα στρατιωτικά επιθετικά και πυρηνικά προηγμένης τεχνολογίας όπλα.

ΚΙ ΑΠΟ την άλλη ένας αθωράκιστος λαός που υπερασπίζεται την ίδια του την ύπαρξη οπλισμένος με το δίκαιο, την αστείρευτη θέληση και στις πέτρες το όνειρο».

ΤΗ λαϊκή Ιντιφάντα - σημειώνουν οι συνάδελφοι - κάθε μέρα από πρωίας μέχρι εσπέρας την αναμέναμε διότι τα αίτια δεν έχουν εκλείψει ακόμα. Και πρώτο η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή με ό,τι συνεπάγεται αυτό... σφαγές και δολοφονίες, διωγμούς και προσφυγιά, απαγορεύσεις και στερήσεις, φυλακές και βασανιστήρια, ρατσιστικές διακρίσεις και βαρβαρότητες, κατασχέσεις εδαφών και ανέγερση οικισμών...

ΚΙ Η ΛΙΣΤΑ της ντροπής, όπως τονίζει το γράμμα δεν έχει τελεία και παύλα. Οι εκκλήσεις και τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το Ισραήλ για εφαρμογή των συμφωνιών και αποφάσεών τους, που αφορούν τα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού πέφτουν στον τοίχο της αλαζονείας και της υπεροχής... Και επιλέγει με το παροιμιακό παγκόσμια και πασίγνωστο; «Ο,τι σπέρνει η κατοχή θα θερίσει».

ΕΙΝΑΙ μια δίπρακτη κωμωδία, υπογραμμίζουν οι Αραβες συνάδελφοι, αυτή που διαδραματίζεται σήμερα στην Παλαιστίνη, η πρώτη της ειρήνης, της οποίας η αυλαία δεν κλείνει κι αυτό επειδή το Ισραήλ αρνείται να αντικαταστήσει τη λογική του πολέμου της κατοχής και του εποικισμού με αυτήν της ειρήνης.

ΚΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ είναι ενός λαού, που ολομόναχος παλεύει το θάνατο. Ο αριθμός των νεκρών μαρτύρων έφτασε τους 200, των τραυματιών τους 9.000 κι απ' αυτούς οι 290 βρίσκονται σε κώμα, ενώ άλλοι 2.000 έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες. Και μια ακόμη τραγική διαπίστωση το 71% του αριθμού είναι ανήλικοι. Κι οι συνάδελφοι αναρωτιούνται: «Αραγε πόσους νεκρούς χρειάζεται ακόμα για να απαλειφθεί η απαράδεκτη και θολή εξίσωση θύτη και θύμα... Ακόμα να γεμίσει το ασκί αίμα;;

ΟΤΑΝ, τονίζουν οι συνάδελφοι, η φωτογραφία και ο ήχος μιλάνε από μόνα τους, το στερεότυπο, που αλληθωρίζει και εξισώνει επικίνδυνα το θύτη με το θύμα, τη βία του κατακτητή με τον αγώνα του κατεχόμενου, υπονομεύει τη δημοσιογραφική ευαισθησία.

ΣΤΟΥΣ Ελληνες συναδέλφους τους απευθύνουν το ανοιχτό τους γράμμα - έκκληση οι Αραβες δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Σ' αυτούς, που καθώς γράφουν τους συνόδευε πάντα το θάρρος σε κατοχές, σε δικτατορίες και σε βομβαρδισμούς. Είναι ένα κάλεσμα για να σταθούνε ξανά στο ύψος τους. Και να βρεθούνε πλάι στο δίκιο και την αλήθεια. Το δίκαιο που παλεύει ο λαός της Παλαιστίνης, η αλήθεια της εικόνας, της φωτογραφίας και του ήχου, που ξεσκεπάζει τα ψεύδη των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη βία» και δείχνει τις βάρβαρες επιθέσεις με τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και ελικόπτερα κατά του άμαχου παλαιστινιακού λαού.

ΕΝΑΣ λαός ολομόναχος που παλεύει το θάνατο. Και τα παιδιά του πολεμάνε με τη σφεντόνα. Κι ο αριθμός των νεκρών - μαρτύρων φτάνει τις εκατοντάδες. Καμιά τίμια πένα δεν μπορεί να μπερδεύει, να αλληθωρίζει και να εξισώνει το θύτη με το θύμα. Οπως επιγραμματικά λένε οι Αραβες συνάδελφοι: Η αλήθεια διαβάζεται από την πρώτη λέξη.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ