Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποδεχόμαστε το Συνέδριο

Και να που μπήκαμε στην τελική ευθεία για το 16ο Συνέδριο. Τέσσερις μέρες μόλις πριν την έναρξη των εργασιών του, που θα ανοίξουν την επόμενη Πέμπτη, και είναι πολλά αυτά που έγιναν και ακόμη περισσότερα αυτά που μας περιμένουν μετά το τέλος των εργασιών του. Πώς φτάσαμε σ' αυτό το κορυφαίο για τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή γεγονός για την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα;

Στις 17 Σεπτέμβρη είδαν το φως της δημοσιότητας οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο και η πρώτη μεγάλη μάχη των κομμουνιστών για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με τις «Θέσεις» έδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε την εργατική τάξη, τη νεολαία, το λαό γενικότερα, να συγκροτήσουν τη δική τους μεγάλη οργανωμένη συμμαχία, το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης, που θα συγκρουστούν με την πολιτική και την εξουσία της άρχουσας τάξης, για τη λαϊκή εξουσία που θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία. Που θα ανοίξει το δρόμο για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου αγκάλιασαν το «Ρίζο» με τις «Θέσεις», γιατί είναι και δικό τους όπλο. Υπερδιπλάσια ήταν τα φύλλα του «Ριζοσπάστη, που διακινήθηκαν στην πρώτη μαζική εξόρμηση στο λαό για το Συνέδριο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει «καλό χωράφι για τη σπορά». Οτι η πολιτική του ΚΚΕ μπορεί σ' αυτούς τους ανθρώπους να καρπίσει.

Μα, δεν ήταν μόνο αυτό. Είναι και η συνέχεια της δράσης, που, συνδυάζοντας την εσωκομματική συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ με την ανοιχτή στο λαό συζήτηση για το περιεχόμενο των Θέσεων του Συνεδρίου, αποκαλύπτει πως υπάρχουν ανεξάντλητες δυνάμεις, που μπορούν και πρέπει να δρουν οργανωμένα. Συσπειρωμένες στην πολιτική του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, θα πολλαπλασιάζουν τη δύναμη της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο.

Για τους κομμουνιστές, που συζήτησαν διεξοδικά πάνω στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Συνέδριο, αυτή η εσωκομματική διαδικασία ήταν ένα μεγάλο βήμα για τον ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό τους, για την εξασφάλιση της ικανότητας να δρουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ώστε το Μέτωπο να παίρνει σάρκα και οστά. Αλλωστε, η συμβολή τους στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Συνεδρίου, όπως και του δημόσιου προσυνεδριακού διαλόγου, είναι πολύτιμη.

Αποδείχτηκε και από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΚΟΒ και από τις Συνδιασκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων σ' όλες τις βαθμίδες του Κόμματος, τόσο από τη συζήτηση, όσο και από την καθολική αποδοχή των Θέσεων, ότι με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μπαίνουμε σε μια νέα δημιουργική περίοδο με δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερων ρυθμών ποιοτικής δουλιάς, σύμφωνα με τις μεγάλες απαιτήσεις των καιρών.

Και δε χωράει καμιά επανάπαυση. Η επίθεση της άρχουσας τάξης σ' όλα τα μέτωπα είναι καθολική και γενικευμένη. Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, η υγεία ιδιωτικοποιείται, η κοινωνική ασφάλιση περιμένει τη σειρά της, οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται, ενώ στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση ενεργεί δραστήρια στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του ευρωατλαντισμού. Μα, ταυτόχρονα, η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, η προσπάθεια να διαμορφωθεί πιο σταθερό αστικό πολιτικό σύστημα, όπως φανερώνουν οι διεργασίες στα κόμματα του κατεστημένου και τους συμμάχους τους, δείχνει αδυναμία. Γίνονται εμφανείς οι δυσκολίες απρόσκοπτης επιβολής των διαβόητων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να εξελιχθεί σε αμφισβήτηση της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. Οι κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών δυνάμεων γίνονται ανησυχητικές για την άρχουσα τάξη, γιατί ετοιμάζεται να προωθήσει τα χειρότερα.

Και σ' αυτήν την εξελισσόμενη πραγματικότητα, το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης μπορεί να δημιουργεί ρήγματα τέτοια, που να υποσκάπτουν τα θεμέλια αυτού του σάπιου συστήματος. Αυτός είναι ο φόβος τους, γι' αυτό και επιτίθενται στην πολιτική του Μετώπου, στο ΚΚΕ. Μα, αυτή η αντικειμενική πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τη δράση των κομμουνιστών, των οπαδών, των φίλων του ΚΚΕ, των συνεργαζόμενων δυνάμεων, αποτελεί την πιο καλή μαγιά, για να δημιουργηθεί το μεγάλο λαϊκό ανατρεπτικό ποτάμι, που θα σαρώσει την εκμεταλλευτική εξουσία.

Το 16ο Συνέδριο, με τις αποφάσεις του, θα δώσει νέα ώθηση και ορμή στην πορεία της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Η αναγκαιότητα αυτή επιβεβαιώνεται από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η πορεία προς το Συνέδριο απέδειξε ότι μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε.

Ο «Ριζοσπάστης» υποδέχεται, λοιπόν, το 16ο Συνέδριο, με ένα μικρό αφιέρωμα - χρονικό όλων των Συνεδρίων του ΚΚΕ, από την ίδρυσή του ως τα σήμερα, ως ιστορικούς σταθμούς στην ταξική πάλη της εργατικής τάξης της Ελλάδας.


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ