Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εξωραϊσμοί

Είχαν περάσει επτά χρόνια χωρίς να έχω αντικρίσει τη θάλασσα που μας περικυκλώνει, και αμέσως μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, πήγα με τη μαμά μου σε διάφορα σημεία της Αττικής που είχα επιθυμήσει, όπως η τοποθεσία, γνωστή ως το Μοναστήρι της Καισαριανής, και από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Είχα επιθυμήσει και το χωριό της, το Διαβολίτσι, που μας έστελνε μικρές μόλις έκλειναν τα σχολεία, να περάσουμε το καλοκαίρι στον παππού μας.

Ενα ωραίο απομεσήμερο ταξιδέψαμε για την Καλαμάτα, όπου γεννήθηκα και δεν έζησα εκεί ποτέ, παρά την έβλεπα πάντα μόνο σαν επισκέπτρια μερικών ωρών κάθε φορά που θα πήγαινα.

Καθόμουν με τη μαμά μου στην παραλία, πίνοντας τα αναψυκτικά μας, και για μια στιγμή έβγαλα, σχεδόν, πρωτόγονες κραυγές, γεμάτες θαυμαστικά, βλέποντας έναν κατακόκκινο ήλιο να αργοπορεί να βυθιστεί στη θάλασσα, αφού την είχαν ήδη βάψει κόκκινη οι αχτίδες του.

Ανάμεσα στον ήλιο κι εμάς κάποιες ψαρόβαρκες προετοιμάζονταν για το δικό τους έργο, το ψάρεμα.

Ξαφνικά άκουσα να μου επιτίθενται από το διπλανό τραπέζι, όπου κάθονταν μια μικρή παρέα από νεαρές γυναίκες, οι οποίες με ρωτούσαν πού την έβλεπα την ομορφιά, ενώ δεν έβλεπα το μόχθο των ψαράδων, που την ακύρωνε με τον ιδρώτα τους.

Συγνώμη; τους είπα. Δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε.

Μα δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι φασισμός; Να παραβλέπουμε την πραγματικότητα προς χάρη ενός ηλιοβασιλέματος, ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε μέρα.

Η μαμά μου μού έκανε νόημα να μην απαντήσω. Με προστάτευε.

Την παράκουσα, μετά λύπης μου.

Οι νεαρές γυναίκες ήταν και οι τέσσερις δικηγόροι.

Μου έκαναν ένα μάθημα περί φασισμού που προβάλλει όμορφες εικόνες καλύπτοντας την πραγματικότητα και τέτοια.

Θυμάμαι τη σκηνή κάθε φορά που βλέπω στην τηλεόραση, ατυχώς συμβαίνει όλο και πιο συχνά, αρχηγούς κρατών, στρατών, δουλεμπόρους, προμηθευτές ναρκωτικών, αντιπροσώπους βιομηχάνων, χρηματιστές, δανειστές, της ελεύθερης αγοράς, ασφαλιστές, φαρμακοβιομήχανους και άλλους, να απειλούν με πυρηνικά όπλα, να αναφέρονται σε νίκες που αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, δουλεμπόρους να αμύνονται για την καλή κατάσταση των πλωτών τους, μεγαλέμπορους ναρκωτικών και άλλων γνωστών καρτέλ, να απειλούν για ανοιχτές ή κλειστές βιομηχανίες, και όλους τους άλλους, που όταν μιλάνε τα λόγια τους πέφτουν σαν χάντρες από ένα κομπολόι, μόνο που δεν είναι χάντρες αλλά απειλές κατά του εργαζόμενου λαού ή ακόμα χειρότερα άνεργων ανθρώπων, ασχέτως φύλου και ηλικίας, και δίπλα τους να είναι αραδιασμένα μεγάλα βάζα, ρηχές γλάστρες, όλα γεμάτα με πανέμορφα, σπάνια, εξωτικά, με λαμπερά χρώματα λουλούδια, που δηλητηριάζονται από την αναπνοή τους, και μαραίνονται πριν ακουστούν τα χειροκροτήματα των ακολούθων τους, των θαυμαστών τους, των υποστηριχτών τους, των ευνοουμένων τους, των παρατρεχάμενων, όπως τους αποκαλεί ο λαός, που του παίρνουν τα μέτρα για κιβούρια.

Είναι ντυμένοι με τα ακριβότερα κοστούμια, διαφορετικό σε κάθε εμφάνιση, γυαλιστερές γραβάτες που ταιριάζουν με τα πουκάμισα και τα σακάκια, χαμογελάνε καθώς ανταλλάσσουν χειραψίες, φωτογραφίζονται ή βιντεοσκοπούνται για να μας τους παρουσιάσουν τα κανάλια, με τη σκέψη ότι όλοι καθόμαστε αναπαυτικά σε βελούδινους καναπέδες..

Αναρωτιέμαι τι θα λένε εκείνες οι νεαρές δικηγόροι, μέσα στις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει θα πρέπει να έχουν μεγάλη πείρα για αστικά, ποινικά, ατασθαλίες ή άλλα αδικήματα, ή όπως και αν τα διαχωρίζουν οι διάφοροι νομικοί κλάδοι.

Πώς θα μάθουμε;


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ