Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εγκρίθηκαν 36 από τις 29.501 αιτήσεις το 2009

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής των «κλειστών συνόρων» που ασκεί η ΕΕ, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγημένους ανθρώπους σε διαρκή καταδίωξη

Σε μηδενικά επίπεδα παρέμειναν και το 2009 τα ποσοστά χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος από τη χώρα μας. Σε πρώτο βαθμό εκδόθηκαν 11 θετικές αποφάσεις σε 29.501 υποθέσεις (ποσοστό 0,04% ), ενώ υπήρξαν 25 θετικές αποφάσεις σε 870 υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό (ποσοστό 2,87%). Αυτά τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων στις 20 Ιούνη.

Αντίστοιχα τα ποσοστά χορήγησης επικουρικής προστασίας ήταν 0,06% σε πρώτο και 1,26% σε δεύτερο βαθμό. Τα εκκρεμή αιτήματα εξακολούθησαν να συσσωρεύονται, ξεπερνώντας στα τέλη του 2009, τον αριθμό των 48.000 (45.000 σε δεύτερο και 3.000 σε πρώτο βαθμό). Τα προβλήματα σε επίπεδο ενημέρωσης, διερμηνείας, διενέργειας συνεντεύξεων, αιτιολόγησης και ποιότητας των σχετικών αποφάσεων παρέμειναν τα ίδια ή και οξύνθηκαν περισσότερο.

Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίστηκε η κατάσταση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής , όπου παραλαμβάνονται γύρω στα 20-30 αιτήματα τη βδομάδα από τους εκατοντάδες αλλοδαπούς που ζητούν άσυλο και συνωστίζονται στις ουρές. Και που αποτελούν έρμαια στα κάθε λογής κυκλώματα που υπόσχονται χορήγηση ασύλου. Οι συνεντεύξεις των ελάχιστων που καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία καθυστερούν πάνω από έξι μήνες. Επίσης, τα διαθέσιμα κέντρα φιλοξενίας έχουν χωρητικότητα 865 ατόμων, από τις οποίες οι 340 θέσεις είναι για ασυνόδευτους ανήλικους με αποτέλεσμα πολλοί αιτούντες άσυλο να είναι άστεγοι και να διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι «ένας μεγάλος αριθμός των παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών στα ελληνοτουρκικά σύνορα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως "λαθρομετανάστες" και εκδίδονται εναντίον τους αποφάσεις απέλασης. Η έλλειψη των κατάλληλων δομών υποδοχής στα ελληνικά σύνορα δεν επιτρέπει τον εντοπισμό των προσφύγων και την παροχή προστασίας που δικαιούνται. Το ποσοστό των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται στα σημεία εισόδου παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό (8,8% του συνόλου, το 2009)».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ