Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Εναλλακτική λιτότητα» προσφέρει το SPD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι ζυμώσεις στο πολιτικό σκηνικό είναι πυρετώδεις καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) παραπαίει εξαιτίας των εσωτερικών αντιθέσεων και κυρίως των συνεπειών από τις κοινωνικές και εργασιακές εντάσεις που έχουν προκληθεί από το πρωτοφανές πακέτο περικοπών για την «εξοικονόμηση» 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 με κατάργηση πολλών κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, στη Γερμανία, διευρύνεται συνεχώς προκαλώντας κοινωνική αστάθεια, προειδοποίησε το οικονομικό Ινστιτούτο διαμόρφωσης γνώμης, DIW επισημαίνοντας παράλληλα, την αντίθεση μεγάλων τμημάτων του γερμανικού λαού στο προσφάτως ανακοινωθέν κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας. Εσπευσε λοιπόν ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος - (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να προτείνει «εναλλακτική διέξοδο» για το σύστημα με τη δήλωσή του στη γερμανική Βουλή ότι το SPD δεν πρόκειται να μπλοκάρει το πρόγραμμα λιτότητας εφόσον όμως υιοθετηθεί το «εναλλακτικό πρόγραμμα λιτότητας» και συμπεριληφθούν οι προτάσεις του SPD, όπως περικοπές 10 δισ. ευρώ ανά έτος μέχρι το 2014 δηλαδή περίπου περικοπές στα 40 δισ. ευρώ με έμφαση στις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε. «Δεν επιθυμούμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ένα μεγάλο συνασπισμό» δήλωσε ο Γκάμπριελ μιλώντας στη Μπούντεσταγκ «αλλά όπως είναι φυσικό αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση».

Οι δηλώσεις του προέδρου του SPD δεν είναι τυχαίες καθώς μερικές ώρες μετά δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Στερν, όπου αναφέρει ότι ένας στους πέντε Γερμανούς ζητά την παραίτηση της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ και μόνο το 8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος αντιμετωπίζει εσωτερικές συγκρούσεις μπορεί να συνεχίσει έτσι. Παράλληλα, το 20% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Μέρκελ πρέπει να εγκαταλείψει το FDP και να συμμετάσχει με το SPD σε ένα «μεγάλο συνασπισμό», παρόμοιο με εκείνο που κυβέρνησε τη χώρα από το 2005 ως το 2009 (λες και δεν ήταν αυτός ο συνασπισμός που επίσης τσάκισε δικαιώματα).

Συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ενώ η εκλογή νέου προέδρου στις 30 Ιουνίου, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χορστ Κέλερ αποτελεί μάλλον «ορόσημο» για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης ειδικά υπό το πρίσμα ότι ούτε τα κόμματα του κυβερνητικού συναπισμού ούτε το SPD ή οι Πράσινοι απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ