Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ελιγμοί» από την ισραηλινή ηγεσία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Για σήμερα ανέβαλε τις τελικές του αποφάσεις το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ όσον αφορά στην πιθανότητα χαλάρωσης ή μερικής άρσης του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, μια προοπτική, που, έστω και στο επίπεδο του εντυπωσιασμού και των ελιγμών, η κυβέρνηση Νετανιάχου διαρρέει ότι είναι έτοιμη να εξετάσει, προκειμένου να μειωθεί η πίεση που δέχεται σχετικά με το ζήτημα. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η κύρια εκδοχή που εξετάζεται είναι η διαμόρφωση ενός νέου καταλόγου προϊόντων που θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γάζα, χωρίς, όμως, να είναι κάτι βέβαιο.

Από την πλευρά της, η ΕΕ επανήλθε με τις «γνωστές υποκριτικές προσφορές» της. Η εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, επαναδιατύπωσε, χθες, την πρόταση που εισηγούνται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι ΥΠΕΞ της Ενωσης, να αναλάβει η ΕΕ τόσο τον έλεγχο του μεθοριακού φυλακίου της Ράφα, στη νότια Γάζα, όσο και τον έλεγχο των υδάτων της Γάζας, προκειμένου να ελέγχει τα εμπορεύματα που προορίζονται για το παλαιστινιακό έδαφος.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε, χθες, ότι οι υπηρεσίες του άρχισαν να παραλαμβάνουν τη βοήθεια που μετέφεραν τρία από τα οκτώ πλοία που συμμετείχαν στη νηοπομπή, την οποία ανέκοψε αιματηρά ο ισραηλινός στρατός σε διεθνή ύδατα, πριν από δύο βδομάδες, προκειμένου να τη διανείμουν στη Γάζα. Ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με το ανθρωπιστικό φορτίο των υπόλοιπων πέντε πλοίων. Στο ζήτημα του εμπάργκο, δε, επανήλθε, χθες, ο Ρόμπερτ Σέρι, απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι «το αιματηρό περιστατικό της νηοπομπής είναι απλώς σύμπτωμα μιας αποτυχημένης πολιτικής. Ο αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να αρθεί άμεσα».

Σταθερά τα τουρκικά ...«μηνύματα»

Η τουρκική ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην αποστείλει πίσω στο Τελ Αβίβ τον πρέσβη της και να «παγώσει» στρατιωτικές συμφωνίες, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης και τα πυραυλικά προγράμματα, συνολικής αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να πιέσει περαιτέρω το Ισραήλ έτσι ώστε να δεχθεί τη διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την επίθεση στη νηοπομπή. Φυσικά, τα μηνύματα της Τουρκίας σχετίζονται με το ρόλο που αυτή θέλει στην ευρύτερη περιοχή.

Μέσα σε όλη αυτήν την ατμόσφαιρα, έφτασε, χθες, για πολλοστή φορά, στην περιοχή ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Τζορτζ Μίτσελ, προκειμένου να έχει επαφές με την παλαιστινιακή και την ισραηλινή ηγεσία. Επίσης, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» μετά τη θέση του Προέδρου Αμπάς ότι θα πρέπει η Π. Αρχή να αναλάβει την ευθύνη για τα ύδατα και το έδαφος της Γάζας μετά από μιαν ενδεχόμενη άρση του εμπάργκο, προοπτική που απέκλεισε η «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ