Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Επιβεβαιώνει το ρόλο του ΝΑΤΟ στις διευθετήσεις

Φιλοδοξεί το νέο δόγμα να μειώσει τις «εστίες έντασης»

Στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ (!) προσβλέπει η κυβέρνηση για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, συντηρώντας το υπόστρωμα της επιθετικότητας της Τουρκίας και των διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στη δομή διοίκησής του. «Θέλουμε, είπε, να διαμορφωθούν έτσι τα πράγματα, ώστε να μειωθούν οι εστίες έντασης οι οποίες οφείλονται σε λόγους διοικητικούς και λειτουργικούς».

Η κατεύθυνση στην οποία κινούνται τα ΝΑΤΟικά επιτελεία είναι η δραστική μείωση των στρατηγείων, όπως και των επιπέδων διοίκησης του ΝΑΤΟ. Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική πλευρά στηρίζει την κατάργηση και του στρατηγείου της Σμύρνης, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει το ανοιχτό, για το ΝΑΤΟ, ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα από την Τουρκία θα μεταφερθεί στα επιτελεία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης, όπου θα διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο.

Σχετικό με το θέμα είναι και η τακτική Πόντιου Πιλάτου που κρατάει η ΕΕ αναφορικά με τις παρενοχλήσεις εναέριων μέσων της FRONTEX από τουρκικά αεροσκάφη και ραντάρ. Ο αρμόδιος επίτροπος εμφανίζεται να τηρεί ίσες αποστάσεις και αποφεύγοντας να πάρει θέσει για την τουρκική προκλητικότητα μεταθέτει στις εθνικές αρχές την ερμηνεία των γεγονότων. Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει την Τουρκία για τις επιχειρήσεις της FRONTEX που διεξάγονται εντός της ελληνικής επικράτειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ