Κυριακή 6 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ενταση της αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή τους

Αποκαλύψεις για πληρωμένους δημοσιογράφους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Σημαντικές είναι οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη χρηματοδότηση δημοσιογράφων του Μαϊάμι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να συκοφαντήσουν και να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την Κούβα, αλλά και την υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη από την «Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών», αλλά και από την «Εθνική Ενωση Νομικών των ΗΠΑ», αποκαλύφθηκε ο βρώμικος ρόλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, των δικαστών, αλλά και των ενόρκων, κατά τη διάρκεια της διεξαγόμενης τότε δίκης τους. Οι 14 δημοσιογράφοι - που έλαβαν συνολικά σχεδόν 74.400 δολάρια την περίοδο 1/12/1999 έως 1/12/2001 - κάλυπταν τότε την υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που, όπως είναι γνωστό, αφού συνελήφθησαν το 1998, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν με ένα στημένο κατηγορητήριο και παραμένουν φυλακισμένοι. Το μόνο τους «έγκλημα» ήταν πως πληροφόρησαν τις κουβανικές αρχές για επικείμενες επιθέσεις που σχεδίαζαν αντικουβανικές ομάδες του Μαϊάμι κατά του Νησιού της Επανάστασης και του λαού του. Από τη μεριά της, η Κούβα ειδοποίησε το «Εφ Μπι Αϊ», αλλά οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τους «5».

Η συντονίστρια της «Εθνικής Επιτροπής», Γκλόρια Λα Ρίβα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία πάρθηκαν μετά από αίτηση που είχε γίνει πριν από 18 μήνες μέσω του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης (FOIA). Τόνισε πως οι πληρωμές γίνονταν από δύο κυβερνητικές υπηρεσίες, το «Cuba Broadcasting Board» και το «Broadcasting Board of Governors for Radio and TV Marti». Οπως είπε, οι τηλεθεατές και ακροατές του «Radio» και του «TV Marti» προέρχονται κυρίως από το Μαϊάμι από όπου και επιλέχθηκαν και οι ένορκοι για την υπόθεση των «5» και που στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 15 χρόνια έως και δις ισόβια.

Η ίδια πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους πως θα ξεκινήσουν μια νέα καμπάνια όπου θα καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ να προσχωρήσει στην άμεση απελευθέρωσή τους.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία «αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι συνένοχη στη χειραγώγηση των ενόρκων, καθώς δωροδόκησε δημοσιογράφους, κάτι που παραβιάζει τις αρχές της αμεροληψίας και της ακρίβειας», τόνισε από τη μεριά της η Χάιντι Μπογκοσιάν, εκτελεστική πρόεδρος της «Εθνικής Επιτροπής Νομικών των ΗΠΑ». Πρόσθεσε, επίσης, πως με αυτόν το τρόπο «οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν του δικαιώματος» της 6ης Τροπολογίας του Συντάγματος, που εγγυάται το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης και αμερόληπτων ενόρκων.

Στο μεταξύ από τις 3 έως τις 22 Ιούλη, διοργανώνεται και φέτος το 21ο Καραβάνι Φιλίας με την Κούβα των «Παστόρων της ειρήνης», που θα περάσει από 130 πόλεις στις ΗΠΑ, στον Καναδά και το Μεξικό. Θα περιοδεύσει με σχολικά λεωφορεία και αυτοκίνητα για να ενημερώσει τον κόσμο για τις συνέπειες του επιβαλλόμενου αποκλεισμού, απαιτώντας την οριστική άρση του και την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ