Κυριακή 6 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Ο άλλος δρόμος είναι εδώ

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 15ης Μαΐου του ΚΚΕ στην Αθήνα, παρά το «θάψιμο» από τα αργυρώνητα ΜΜΕ, έστειλε βροντερό μήνυμα. Οι χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας έμειναν ως αναπότρεπτο γεγονός να θυμίζει ότι απέναντι στην αστική Ελλάδα της φτώχειας, του φόβου, της προβοκάτσιας και των κοινοβουλευτικών αυθαιρεσιών υπάρχει η εργατική Ελλάδα, του λαού που δείχνει ένα δρόμο εθνικής, λαϊκής, κοινωνικής ανάπτυξης.

Αυτόν το δρόμο έδειξε το ΚΚΕ με την ομιλία της ΓΓ, Αλ. Παπαρήγα, ως της συλλογικής του φωνής. Ο λόγος του ΚΚΕ ήταν αποκαλυπτικός για την πορεία και τις προσδοκίες του εργατολαϊκού κινήματος.

Ταυτόχρονα, υπήρξε καταλυτικός για την αντιμετώπιση του διεφθαρμένου αστικού καθεστώτος. Χαρακτηρίστηκε από νηφαλιότητα, σύνεση και προγραμματισμό για την Ελλάδα του μέλλοντος που έρχεται. Απόδειξε ότι ο επαναστατικός λόγος δε χρειάζεται φανφάρες. Μπορεί να λειτουργεί χωρίς να προκαλεί. Στηλίτευσε, διαπόμπευσε, κατήγγειλε με αμεσότητα τη διαφθορά του αστικού καθεστώτος. Δεν έμεινε, όμως, στο κενό μιας εσώψυχης διαμαρτυρίας. Εδεσε με ένα εργατολαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα μεταβατικής διαδικασίας από το μερικό στο γενικό και ολοκληρωμένο.

Δε ζήτησε την εξ ορισμού εντολή για να λύσει με μαγικό τρόπο τα λαϊκά προβλήματα, όπως συνηθίζουν τα αστικά κόμματα προς άγραν ψήφων. Ζήτησε και προκάλεσε τη συμμετοχή του ίδιου του λαού σε μια ζώσα εργατολαϊκή άμεση δημοκρατική λειτουργία ως εχέγγυο και στήριγμα της δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στην άμεση εκλογή βουλευτών στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές της Ελλάδας. Στους ανά πάσα στιγμή ελεγχόμενους και ανακλητούς κρατικούς υπαλλήλους. Τονίστηκε η ανάγκη ελέγχου σε πιθανά φαινόμενα αλαζονείας και γραφειοκρατίας, ένα σημαντικό ζήτημα προβληματισμού μετά τη σοβιετική εμπειρία. Η ανάγκη εργατικού ελέγχου στην παραγωγή και τη διαχείριση για το τι παράγεται, πώς παράγεται, πώς διαχειρίζεται και πώς καταναλώνεται. Ολα αυτά στη βάση ενός εργατικού οικονομικού προγραμματισμού κοινωνικοποιημένων μεγάλων συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, διακίνησης και διαχείρισης των τριών τομέων της οικονομίας: Πρωτογενής (Αγροτικός), Δευτερογενής (Βιομηχανικός), Τριτογενής (Υπηρεσίες). Συμπεριλαμβάνονται το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα κι οι πολυεθνικοί καταναλωτικοί όμιλοι. Συμπερασματικά, ο λόγος του ΚΚΕ με τη συλλογική φωνή της Αλ. Παπαρήγα ήταν ένα λαϊκό κάλεσμα μιας άλλης ανάπτυξης, μιας άλλης Ελλάδας. Ηταν ένα πρωτογενές εργατολαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα με ανοιχτό ορίζοντα συνεχούς επεξεργασίας.

Απέναντι σ' αυτήν τη λαϊκή ανάταση και αισιοδοξία παρατηρείται μια προσπάθεια αναβίωσης πρωτόγονων φαινομένων της σκοτεινής μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου. Εμφανίζονται η φαιά, μαύρη και κίτρινη προπαγάνδα σε σύγχρονες παραλλαγές. Αυτή η πολιτική ανηθικότητα και κατάπτωση δείχνει τον κίνδυνο να συρθεί η Ελλάδα σε μια νέα καταστροφή για λογαριασμό ντόπιων και ξένων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Οι Λακεδαιμόνιοι ας αγρυπνούν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ