Κυριακή 6 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Αντιπαραθέσεις και φυγόκεντρες τάσεις

Χτες βράδυ αναμενόταν να κριθεί η παραμονή ή όχι της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» στον ΣΥΝ

Ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η εσωκομματική αντιπαράθεση που μαίνεται καιρό τώρα στους κόλπους του κόμματος.

Μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, αυτό που απασχολούσε εντονότερα τους συμμετέχοντες στο συνέδριο και αποτελούσε το κύριο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια, ήταν η στάση που θα τηρούσε η «Ανανεωτική Πτέρυγα», καθώς οργίαζαν οι φήμες που την έφεραν αποφασισμένη να αποχωρήσει απ' τις εργασίες του Συνεδρίου και να μην πάρει μέρος στη σημερινή διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων.

Τα στελέχη της ούτε επιβεβαίωναν ούτε και διέψευδαν τις φήμες αυτές. Αρκούνταν να δηλώνουν πως θα γνωστοποιούσαν τις αποφάσεις τους το βράδυ του Σαββάτου και αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη των αντιπροσώπων που πρόσκεινται σ' αυτήν.

Συμπλήρωναν όμως με νόημα πως τους είναι αδιάφορη μια καταγραφή της δύναμής τους, απ' τη στιγμή που η κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει και αφορούσε στις σχέσεις του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την απεμπλοκή του πρώτου απ' το σχήμα, φαινόταν να μην έχει ανταπόκριση, καθώς όλες οι υπόλοιπες τάσεις υπεραμύνονταν του ΣΥΡΙΖΑ και της παραμονής του ΣΥΝ σε αυτόν.

Στελέχη άλλων τάσεων πάντως σημείωναν πως αν οι φήμες επιβεβαιωθούν τότε πλέον θα πρέπει να γίνεται λόγος για διάσπαση του ΣΥΝ και αποχώρηση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» απ' το κόμμα. Τόνιζαν ακόμα πως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι άσχετη απ' το γεγονός ότι η δύναμή της είναι μειωμένη σ' αυτό το συνέδριο.

Ερώτημα πάντως υπήρχε και για τη στάση που θα τηρούσε η ομάδα Λαφαζάνη και για το αν θα κατεβάσει ξεχωριστή λίστα ή αν τελικώς θα συμμετάσχει στη λίστα του «Αριστερού Ρεύματος», απ' το οποίο αποσπάστηκε. Οπως λεγόταν, αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί απ' την επιλογή στην οποία θα κατέληγε τελικά η «Ανανεωτική Πτέρυγα».

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση, το σώμα αποφάσισε την Παρασκευή να μην ασχοληθεί τελικώς με αλλαγές στο καταστατικό, καθώς εκεί θα άνοιγε ο «ασκός του Αιόλου» ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις θητείες στα αιρετά αξιώματα και στον τρόπο εκλογής του προέδρου. Ηδη, πολλοί εξέφραζαν έντονα τη διαφωνία τους για τον κώδικα δεοντολογίας που θα συζητηθεί σήμερα, ως τμήμα της πολιτικής απόφασης, και με τον οποίο επιχειρείται να θεσπιστούν κανόνες στις δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών και την υπεράσπιση των πολιτικών αποφάσεων του κόμματος.

Πολλοί ήταν αυτοί που στο περιθώριο των εργασιών εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους, λέγοντας ότι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη διασπασμένος και τώρα κυοφορείται μια δεύτερη διάσπαση. Επικαλούνταν μάλιστα ως ένδειξη της διάσπασης του σχήματος και το μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος είχε προσκληθεί ως πρώην πρόεδρος του κόμματος αλλά δεν παραβρέθηκε, με το οποίο αρκέστηκε να ευχηθεί καλή επιτυχία με την υπογραφή «Μέτωπο ανατροπής και αλληλεγγύης».


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ