Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Νέες συγκρούσεις

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Βίαιες συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες σε νότιες επαρχίες του Κιργιστάν ανάμεσα στους οπαδούς του ανατραπέντος Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και αυτών της «προσωρινής» κυβέρνησης. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 63 τραυματίστηκαν - 15 από τους οποίους θεωρείται πως βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση - στην προσπάθεια επανάκτησης περιφερειακού κτιρίου από χιλιάδες οπαδούς της «προσωρινής» κυβέρνησης στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, οπαδοί του Μπακίγεφ υποστήριξαν χτες το βράδυ πως οι νεκροί είναι 8. Νωρίτερα, συμπλοκές έγιναν και στην κοντινή πόλη του Ος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 άνθρωποι, όπου την Πέμπτη οπαδοί του Μπακίγεφ είχαν καταλάβει κυβερνητικό κτίριο.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της «προσωρινής» κυβέρνησης, πίσω από τις συγκρούσεις αυτές βρίσκεται ο Μπακίγεφ, ο οποίος κατέφυγε στη Λευκορωσία μαζί με την οικογένειά του ύστερα από τα επεισόδια στις αρχές του Απρίλη που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 85 άνθρωποι. Πάντως η «προσωρινή» κυβέρνηση υποστηρίζει πως διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και απέστειλε στην περιοχή τον υπουργό Αμυνας της χώρας για να βοηθήσει στην «αποκατάσταση της τάξης».

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιργιστάν εξέφρασε χτες την ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις και κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην καταφύγουν στη βία. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση «Μανάς» στη χώρα για να εξορμούν στις επιχειρήσεις τους κατά του Αφγανιστάν. Στρατιωτική βάση διαθέτει επίσης και η Ρωσία, η οποία απέστειλε στη χώρα τον πρώην γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Βλαντιμίρ Ρουσάιλο ως ειδικό απεσταλμένο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org