Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Ολα ανοιχτά για νέο διαχειριστή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κάλπες στήνονται σήμερα στη Βρετανία με τα ΜΜΕ να έχουν κορυφώσει την προπαγάνδα τους ότι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών είναι το «μέλλον της αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα-ρεκόρ. Η σημερινή αναμέτρηση θεωρείται η πλέον απρόβλεπτη των τελευταίων δεκαετιών.

Απρόβλεπτη όσον αφορά το ποιος θα αναδεχθεί «διαχειριστής» καθώς και τα τρία κόμματα που φέρεται ότι διεκδικούν την ψήψο των Βρετανών συμφωνούν στην εφαρμογή δρακόντειων μέτρων λιτότητας και επίθεση στα δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων.

Μέχρι πρόσφατα οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα άνετη νίκη, ενώ το κυβερνών Εργατικό Κόμμα ερχόταν δεύτερο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπό τον Νικ Κλεγκ ακολουθούσαν από μακριά. Εντούτοις, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Τρίτης δίνουν στους Τόρις ποσοστό 35% και άλλες εμφανίζουν τους Εργατικούς και τους Τόρις να ισοψηφούν με ποσοστό 28%, σύμφωνα με το BBC.

Δεδομένου λοιπόν του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας - σύμφωνα με το οποίο οι έδρες κατανέμονται αποκλειστικά με βάση τις εκλογικές περιφέρειες και όχι αναλογικά με το συνολικό εκλογικό ποσοστό του κόμματο - οι Συντηρητικοί χρειάζονται προβάδισμα σε ποσοστό 6 με 9% για να κερδίσουν την πλειοψηφία, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ενδεχομένως θα έρθουν τρίτοι σε αριθμό εδρών ακόμη και αν λάβουν μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από τους Εργατικούς.

Συνεπώς οι πιθανότητες να προκύψει από τις κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι αυξημένες. Σχεδόν τα πάντα μπορεί να συμβούν, αναφέρει το πρακτορείο «Ρόιτερς» σημειώνοντας ότι κατά πρόσφατη δημοσκόπηση σχεδόν το ήμισυ του εκλογικού σώματος δεν έχει αποφασίσει για την ψήφο του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org