Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισε επαφές ο Μίτσελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συναντώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου εγκαινίασε, μία ακόμη επίσκεψή του στην περιοχή, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα στη Μέση Ανατολή. Αν και ο Τζορτζ Μίτσελ απέφυγε να κάνει σχετικές δηλώσεις, Αμερικανοί διπλωμάτες διέρρεαν ότι θα επιδιώξει να πετύχει, εντός των επομένων 24ωρών, έναρξη ενός πρώτου γύρου έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς επισκέφτηκε, χτες, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μουμπάρακ για να συζητήσουν, ακριβώς, το ζήτημα της αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι θα περιμένει μέχρι το Σάββατο να λάβει τη στήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ και συμπλήρωσε ότι η διορία των όποιων επαφών δε θα ξεπεράσει, το πολύ, τους τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια, τόνισε, θα συμβουλευτεί τον Αραβικό Σύνδεσμο και αναλόγως θα αποφασιστεί το επόμενο βήμα.

Ο Αμπάς κατέστησε σαφές ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν αποδέχεται τις άμεσες συνομιλίες εφόσον το Ισραήλ δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένες υπαναχωρήσεις, όπως είναι το πάγωμα των εποικισμών. Κατέληξε, δε, ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες «επί της ουσίας του ζητήματος και όχι για περιφερειακά θέματα», δηλαδή να συζητηθούν τα ζητήματα του δικαιώματος της επιστροφής των προσφύγων, της συνοριακής γραμμής (όρια του 1967), του τερματισμού των εποικισμών και της αναγνώρισης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ