Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις

Από το Γκουαντάναμο, σε διεθνές σεμινάριο, καταγγέλθηκε άλλη μια φορά η παράνομη κατοχή της ομώνυμης βάσης των Αμερικανών ιμπεριαλιστών

Από παλιότερη διαδήλωση στην Κολομβία ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Από παλιότερη διαδήλωση στην Κολομβία ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Διεθνές Σεμινάριο για την ειρήνη ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις ξεκίνησε χτες στο Γκουαντάναμο της Κούβας, με πρωτοβουλία του Κουβανικού Κινήματος για την Ειρήνη και την Ανεξαρτησία και του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών (ICAP) και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 20 χώρες και από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι είναι μέλη της Διεθνούς Μπριγάδας που προσφέρει αυτή την περίοδο την αλληλεγγύη της στην Κούβα και φοιτητές που σπουδάζουν στο Νησί της Επανάστασης.

Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου βρίσκεται η γνωστή ομώνυμη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, εκεί όπου είναι και το κολαστήριο των βασανιστηρίων των λεγόμενων «διωκόμενων για τη διεθνή τρομοκρατία». Πρόκειται για εδαφική περιοχή που είχε παραχωρηθεί στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές πολύ πριν από την επανάσταση στην Κούβα. Ηδη από το 1898 αποβιβάστηκαν οι πρώτοι πεζοναύτες και χρησιμοποίησαν την περιοχή για τις επιχειρήσεις τους κατά των Ισπανών, κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου.

Στη συνέχεια με τις δωσίλογες κυβερνήσεις που έστησαν οι ΗΠΑ, στις 23 Φλεβάρη 1903, υπογράφτηκε συμφωνία που συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα της Κούβας και απέκτησε αυξημένη ισχύ. Το 1934 προστέθηκε ο όρος ότι η μίσθωση θα έληγε μόνο αν συμφωνούσαν και οι δύο κυβερνήσεις ή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν οικειοθελώς από το Γκουαντάναμο. Δηλαδή επ' αόριστο. Παρά τις προσπάθειες της σοσιαλιστικής Κούβας όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ισχύει αυτή η κατάφωρα παράνομη συμφωνία.

Την κατάσταση αυτή χαρακτήρισε χτες ως μια προσβολή στον κουβανικό λαό η Μαρία Σοκόρο Γκόμες από τη Βραζιλία, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που άνοιξε τις εργασίες του Σεμιναρίου. Συμπλήρωσε ότι αυτή η κομβική βάση είναι για τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές ιστορικά συνδεδεμένη με τη γεωπολιτική κυριαρχία και τον έλεγχο των φυσικών πόρων των κρατών και μηχανορραφίες ενάντια στους λαούς με δικτατορίες, βασανιστήρια και δολοφονίες.

Ταυτόχρονα από πολλούς συμμετέχοντες επισημάνθηκε η νέα στρατιωτικοποίηση από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό με εγκατάσταση άλλων 7 νέων βάσεων στην Κολομβία και αρκετές ακόμα στην Ονδούρα και τον Παναμά, που σκοπό δεν έχει όπως ισχυρίζονται το ναρκεμπόριο και την «τρομοκρατία», αλλά τα λαϊκά κινήματα που επιλέγουν άλλο δρόμο από την υποταγή στους ιμπεριαλιστές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κουβανικού Κινήματος για την Ειρήνη, Χοσέ Ραμόν Ροντρίγκεζ Βαρόνα, σημείωσε ότι η Κούβα θεωρεί την υπόθεση του Γκουαντάναμο ζήτημα αρχής, όπως και την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ ή την άρση του αποκλεισμού της Κούβας και δε θα σταματήσουν να τα διεκδικούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποικίλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε εξέλιξη(2022-05-05 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια των ΗΠΑ για στήσιμο σκηνικού αποσταθεροποίησης(2021-11-12 00:00:00.0)
Εκτίμηση για τη συνεισφορά της Κούβας(2009-06-14 00:00:00.0)
Διμερείς συμφωνίες Κούβας - Ιράν(2006-02-22 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το Γκουαντανάμο(2004-04-22 00:00:00.0)
Διεθνείς συναντήσεις των Κινημάτων Ειρήνης(1997-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ