Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Παζάρι για τη «νέα στρατηγική αντίληψη»

Η Ρωσία θα επιδιώξει την απομάκρυνση των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη. Αυτό δήλωσε στις 4 Μάη ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν. Οπως είπε ο Ρογκόζιν: «Θα επιμένουμε για να προωθηθεί το ζήτημα αυτό. Τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα πρέπει να απομακρυνθούν από την Ευρώπη. Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης της Ευρώπης από περιττά όπλα». Ωστόσο, ο Ρογκόζιν απέκλεισε να μεταφέρει η Ρωσία τα δικά της πυρηνικά όπλα πέρα από το ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή πέρα από τα Ουράλια.

Ο Ρογκόζιν υπενθύμισε πως στις 5 Μάη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των επιτελαρχών των Γενικών Επιτελείων των χωρών του ΝΑΤΟ. Τη Ρωσία στη συνάντηση θα εκπροσωπήσει ο επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ.

Ο Ντ. Ρογκόζιν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που θα συνεδριάσει στις 19/5 στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως οι θέσεις της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις χώρες του ΝΑΤΟ κατά την εκπόνηση της νέας «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ, που αναμένεται να εγκριθεί τον Νοέμβρη στη Λισαβόνα. «Νομίζουμε πως η προσεχής σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στο διάλογο για το νέο δόγμα. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις επεξεργασίες της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως: «Δε θέλουμε ένα ΝΑΤΟ οικουμενικό, δε θέλουμε το ΝΑΤΟ να προσπαθεί να αναλάβει τα καθήκοντα του παγκόσμιου χωροφύλακα. Θα δούμε αν θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συνεννόηση στο επίπεδο της διαμόρφωσης του δόγματος. Τότε θα γίνει κατανοητό το ποιοι είμαστε εμείς: αντίπαλοι, ανταγωνιστές, εταίροι, ή σύμμαχοι».

Και με τις δηλώσεις αυτές ο εκπρόσωπος της Ρωσίας επιδιώκει να αυξηθεί ο ρόλος της χώρας του στα ζητήματα της συνεργασίας που αναπτύσσει με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η πρόσφατη ρωσο-ουκρανική συμφωνία για το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί απόδειξη πως για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η Ουκρανία δε θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τέλος, αναφερόμενος στη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία, είπε πως το ΝΑΤΟ «θα χρησιμοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο τους Γεωργιανούς», αλλά απέκλεισε και πάλι την περίπτωση άμεσης ένταξης αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ