Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
Λειτουργικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων

Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε χτες η αντιπροσωπεία της λεγόμενης τρόικας

Με μια προσπάθεια παρουσίασης μιας συγκατάβασης από μέρους των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μετριάσει το λειτουργικό στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ετσι μετά τη συνάντηση και μετά από αρκετή διαβούλευση, η ηγεσία του υπουργείου σε μια άτυπη ενημέρωση παρουσίασε ως τα κεντρικά στοιχεία του λεγόμενου εξορθολογισμού των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία τη μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών για το 2010 και επίσης κατά 10% το 2011. Μετά την περικοπή κατά 10%, οι λειτουργικές δαπάνες, σύμφωνα με την ενημέρωση, θα περιοριστούν σε 2,7 δισ. ευρώ για το 2010, ενώ οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας θα φτάσουν τα 8,7 δισ. έναντι 9,2 δισ. ευρώ το 2009. Δηλαδή η κυβέρνηση σφίγγει την οικονομική θηλιά τη στιγμή που πολλά νοσοκομεία έχουν στεγνώσει ακόμα και από οινόπνευμα.

Ως μέσα μείωσης των δαπανών η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε ακόμα τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα φάρμακα, την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τις συγχωνεύσεις οργανισμών πρόνοιας και πιθανά νοσοκομείων, τη χρηματοδότηση με την ενοποίηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Δηλαδή με τη μεταφορά των οικονομικών βαρών τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην «καλλικρατική» αυτοδιοίκηση, η οποία μελλοντικά, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα μπορεί να επιβάλλει και τοπικούς φόρους.

Κι ενώ οι περικοπές είναι πια ορατές σε όλα τα νοσοκομεία, η υπουργός, πάντα κατά την ίδια ενημέρωση, φερόταν να υποστήριξε στους εκπροσώπους της λεγόμενης τρόικας ότι δε θα υπάρξει καμία ...έκπτωση στο κοινωνικό κράτος.

Προάγγελος των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Η προκρούστεια κλίνη της ΕΕ και του ΔΝΤ συμπληρώνεται απ' την προεργασία για τη συγκρότηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που - μαζί με τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα - θα περιορίζουν την επιστημονική προσφορά των γιατρών στον ασθενή.

Ετσι χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) συζήτησε για την κωδικοποίηση των νόσων και των διαγνώσεων, καθώς και για τις άλλες αναγκαίες κωδικοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει και η Ελλάδα όσον αφορά συνολικά το χώρο της Υγείας. «Τα επόμενα βήματα θα αφορούν φυσικά και τις ιατρικές πράξεις και θα είναι μία βάση η οποία θα βοηθήσει σε αυτή τη συνολική προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό συνολικά των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας» και «να κάνουμε καλύτερη κατανομή των πόρων», όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ