Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
«Κανένας εργάτης δεν είναι μόνος και ανυπεράσπιστος»!

Παρέμβαση έξω από εταιρεία όπου απολύθηκε πρωτοπόρος εργάτης έκαναν χτες το πρωί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου

Εργάτες του κλάδου αλλά και της γύρω περιοχής κατήγγειλαν την εργοδοτική τρομοκρατία
Εργάτες του κλάδου αλλά και της γύρω περιοχής κατήγγειλαν την εργοδοτική τρομοκρατία
Δυναμική, πρώτη απάντηση στις απολύσεις στον κλάδο έδωσαν χτες η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, πραγματοποιώντας δυναμική κινητοποίηση έξω από την εκτυπωτική εταιρεία «Αφοί Βλάχου», στο Κορωπί.

Η εταιρεία, σε μια εκδικητική και τρομοκρατική ενέργεια, απέλυσε τον πρωτοπόρο εργάτη Λεωνίδα Σακκά, την επομένη της 48ωρης απεργίας που έκαναν ταξικές Ομοσπονδίες και συνδικάτα την περασμένη βδομάδα. Απεργία για την επιτυχία της οποίας πρωτοστάτησε και ο συγκεκριμένος εργάτης με σταθερή παρέμβαση και στο χώρο δουλειάς του.

Από τις πέντε το πρωί, εργάτες και εργάτριες του κλάδου βρέθηκαν μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου. «Να ανακληθεί τώρα η απόλυση», έγραφε το πανό και τα συνθήματα έδιναν τον τόνο: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει των εργατών η πάλη θα τη σπάσει».

Απ' τα μεγάφωνα καλούσαν τους εργαζόμενους: «Η επίθεση σε έναν εργαζόμενο απεργό δεν είναι προσωπική υπόθεση, είναι αναμέτρηση που θα βρει ενωμένους όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνολικά». Και σε άλλο σημείο: «Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του και ανυπεράσπιστος. Το Σωματείο Λιθογράφων, δηλώνουμε ξεκάθαρα, δε θα δεχτεί καμιά απόλυση. Στον πόλεμο που κήρυξε η εργοδοσία, θα απαντήσουμε με ταξική ενότητα και πάλη, αξιοποιώντας κάθε μορφή μέχρι την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης». Το Σωματείο Λιθογράφων είχε προκηρύξει για χτες τετράωρη στάση εργασίας (6 π.μ. - 10 π.μ.), απαιτώντας την επαναπρόσληψη του απολυμένου.

Να σημειωθεί πως η εργοδοσία, πριν από μόλις δύο βδομάδες, είχε μετατρέψει τη σύμβαση του απολυμένου από τρίμηνη σε αορίστου χρόνου και, αμέσως μετά την απεργία, τον απέλυσε με το πρόσχημα ότι η εταιρεία ...δυσκολεύεται! Μάλιστα, η εργοδοσία απειλεί για τέσσερις ακόμα απολύσεις.

Αμέσως μετά τη στάση εργασίας, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της «μητρικής» εταιρείας FLEXOPACK. Τέλος, ορίστηκε τριμερής συνάντηση με την επιθεώρηση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Κορωπίου.

Μαζική συμμετοχή στη Συνέλευση

Την ίδια στιγμή, η ανάγκη δημιουργίας σωματειακών Επιτροπών σε κάθε επιχείρηση του κλάδου αναδείχθηκε στην προχτεσινή Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Οπως τονίστηκε, η επόμενη διετία θα είναι διετία σκληρών ταξικών αγώνων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Σε όλους τους τόνους επισημάνθηκε η ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης ισχυροποίησης του Συνδικάτου στις επερχόμενες αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν 10 έως 25 Μάη. Η εργοδοσία, τονίστηκε μεταξύ άλλων, επιχειρεί - μαζί με κυβέρνηση και ΕΕ - να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση δεν πρέπει να υπάρξει καμιά θυσία. Χρειάζεται οργάνωση, σύγκρουση αγώνα. Και σημειώθηκε: «Κάθε εργαζόμενος να είναι ο εκπρόσωπος του σωματείου στο χώρο δουλειάς του»..!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ