Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Βαρίδι για τη δημοσιονομική σταθερότητα

Η σημασία της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» τονίστηκε, μεταξύ άλλων, σε σχετική συνδιάσκεψη του κόμματος

Την ώθηση που δίνει η ΝΔ στις κυβερνητικές επιλογές για τη σύνθλιψη των δημόσιων παροχών και την ολοκληρωτική παράδοση της Υγείας στους ιδιώτες, με βάση τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταποδοτικότητα των πόρων, επιβεβαίωσε σχετική Συνδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Καλαμάτα.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς διακήρυξαν ότι είναι επιλογή τους η «διακομματική συναίνεση» και πρότειναν την έναρξη «εθνικού διαλόγου για την Υγεία».

«Η Δημόσια Υγεία είναι Επένδυση στην Ανάπτυξη, στη Δικαιοσύνη και στην Ευημερία» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να «εντοπιστούν όλες οι εστίες κακοδιαχείρισης, δυσλειτουργικότητας και διαφθοράς στο σύστημα Υγείας». Εξειδικεύοντας αυτήν τη γενική κατεύθυνση, ο Μάριος Σαλμάς, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι όσο «πιο αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο λιγότερο επιβαρύνεται η δημοσιονομική σταθερότητα». Αντιμετωπίζοντας τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας ως εμπόρευμα, πρόσθεσε: «Υπάρχει όλος ο χρόνος να συγκροτηθεί ένα διατομεακό, λειτουργικό, επίκαιρο, εφαρμόσιμο, κοστολογημένο και προσομοιωμένο πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει συνολικά τα θέματα στα πλαίσια μιας πολιτικής πλατφόρμας».

Ζητούν ενίσχυση του εθελοντισμού

Μεταξύ άλλων, η ΝΔ προτείνει - για την οργάνωση, διοίκηση, αλλά και χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας - η πολιτική του φαρμάκου, που ως δαπάνη στο σύνολο δαπανών Υγείας είναι περίπου το 40%, να περάσει στο υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της τιμολόγησης, αλλά και της τιμής αποζημίωσης. Ολοι οι κωδικοί για την Υγεία περνούν στο υπουργείο Υγείας. Εκεί περνούν και οι ασφαλιστικές εισφορές για περίθαλψη. Οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εντάσσονται στο σύστημα ως έχουν.

Ο Μ. Σαλμάς τόνισε την «ανάγκη της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό και την Υγεία και τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και την αξιοποίηση της εταιρικής ευθύνης». Τέλος, πρότεινε «σε πρώτη φάση» τη «συγχώνευση των 105 μονάδων κοινωνικής φροντίδας των προνοιακών ιδρυμάτων σε έξι δίκτυα».

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα σχέδιο με ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, εκχώρησης τομέων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μείωση των παροχών, των εργαζομένων μέσω της αποδοτικότητας των πόρων και εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ