Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εδωσαν παλικαρίσια και τη χτεσινή απεργιακή μάχη

Ακινητοποίησαν και το πλωτό γκέτο «ΖΕΝΙΘ». Η εργατική αλληλεγγύη αχρήστευσε τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς

Το κάλεσμα των απεργών «έπνιξαν» με χειροκροτήματα οι επιβάτες του «ΖΕΝΙΘ»
Το κάλεσμα των απεργών «έπνιξαν» με χειροκροτήματα οι επιβάτες του «ΖΕΝΙΘ»
Οργανωμένα, περιφρουρημένα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και το δίκιο του αγώνα τους, χτες οι ναυτεργάτες έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη και της νέας 24ωρης απεργίας, ενάντια στη σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, σε βάρος του συνόλου των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η απεργία ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας δυναμικής που δημιούργησε η 48ωρη απεργία, την οποία κήρυξαν, 21 και 22 Απρίλη, στο λιμάνι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και έδωσε την προοπτική της επέκτασης και κλιμάκωσης. Επόμενος μεγάλος σταθμός του αγώνα τους είναι η πανελλαδική απεργία την 1η Μάη.

Οι ναυτεργάτες, προβάλλοντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών του κλάδου και συνολικά της λαϊκής οικογένειας και έρχονται σε ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου (την οποία υπηρετώντας η κυβέρνηση εξήγγειλε, διά στόματος πρωθυπουργού, την άρση του καμποτάζ, δηλαδή την πλήρη επιβολή του Κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, στα κρουαζιερόπλοια και στη συνέχεια σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που σημαίνει επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας), από χτες τα ξημερώματα μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έδωσαν παλικαρίσια μάχη. Κόντρα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς κυβέρνησης - εφοπλιστών, κράτησαν «δεμένα» τα καράβια, ακινητοποίησαν το κρουαζιερόπλοιο - γκέτο «ΖΕΝΙΘ» στην ακτή Ξαβέρη, που αποτελεί τον «πιλότο» για την άρση του καμποτάζ.

Η πορεία καταλήγει στο λιμάνι
Η πορεία καταλήγει στο λιμάνι
Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν εργάτες της στεριάς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ξανά την ακατανίκητη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης. Οργανωτές της απεργίας - που αναγκάστηκε να κηρύξει η ΠΝΟ κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων - ήταν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Το χρονικό

Από τα ξημερώματα, οι απεργιακές φρουρές ήταν στους καταπέλτες των ακτοπλοϊκών, ενώ από το μεσημέρι το μέτωπο του αγώνα μεταφέρθηκε στην ακτή Ξαβέρη, όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια. ΟΙ απεργοί κατέλαβαν τις πύλες του λιμανιού, εμποδίζοντας την επιβίβαση των επιβατών στο «ΖΕΝΙΘ».

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, από την ακτή Μιαούλη, απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, ξεκίνησε δυναμική πορεία εργατών της στεριάς που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Ανάμεσά τους, εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, εκπαιδευτικοί κτλ. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια και βροντοφωνάζοντας «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», οι διαδηλωτές κατέληξαν στην ακτή Ξαβέρη, συμμετέχοντας στην περιφρούρηση της απεργίας.

Αυτό το μέτωπο εργατών στεριάς και θάλασσας «έριξε» στο κενό την προσπάθεια της διαχειρίστριας εταιρείας του «ΖΕΝΙΘ», να εκμεταλλευτεί την κούραση των 970 επιβατών, κυρίως Ισπανών, του κρουαζιερόπλοιου, που αυτή προκάλεσε κρατώντας τους ομήρους μες στα πούλμαν και να τους στρέψει εναντίον των ναυτεργατών. Οταν οι επιβάτες άκουσαν από την ντουντούκα τον Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, να εξηγεί τη σημασία αυτού του αγώνα και «ότι αφορά χιλιάδες θέσεις εργασίας», έπνιξαν τα λόγια του στα χειροκροτήματα εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Χαρακτηριστικά, ένας Αμερικανός τουρίστας, εκπαιδευτικός, πήρε στα χέρια του και ύψωσε τη σημαία του ΠΑΜΕ μαζί με τους εργάτες.

Μετά από απαίτηση των δύο σωματείων, η εταιρεία αναγκάστηκε να μεταφέρει τους επιβάτες σε ξενοδοχεία. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org