Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Υποσχέσεις αποπληρωμής με φόντο νέες περικοπές

Με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του Γενάρη και του Φλεβάρη του 2010 η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας, μέρος της οποίας αποτελούν και οι άγριες περικοπές στα προγράμματα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, το αυτονόητο - δηλαδή, την πληρωμή των δεδουλευμένων - η κυβέρνηση το παρουσιάζει και ως στήριξη του ΕΣΥ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μετά τη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ωστόσο, όμως, στη διάρκεια της συνάντησης η υπουργός επανέλαβε ότι τα συνολικά κονδύλια για τις εφημερίες του 2010 παραμένουν στα 395 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 75 εκατ. ευρώ απ' τα κονδύλια που χρειάστηκαν το 2009. Η δέσμευση της υπουργού - γιατί οι πληρωμές θα αρχίσουν μετά το Πάσχα - είναι ότι το Φλεβάρη και το Γενάρη οι εφημερίες θα πληρωθούν με βάση τα προγράμματα που συντάχτηκαν απ' τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων. Ομως για τους μήνες που θα ακολουθήσουν δεν υπήρξε καμία δέσμευση και θα αρχίσουν οι περικοπές στο όνομα του εξορθολογισμού.

Ηδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στις ιατρικές υπηρεσίες, που με τη σειρά τους τις μεταφέρουν στα επιστημονικά όργανα, απ' τα οποία ζητούν να μειωθούν οι εφημερίες, λόγω των μειωμένων κονδυλίων.

Να σημειωθεί πως ήδη είναι ανασφαλής η συνολική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού, της εφαρμογής των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της απειλής της οδηγίας Μπολκεστάιν, όπως υπογράμμισε και στη συνάντηση ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ), Νίκος Μπουντούρογλου. Και η ανασφάλεια αυτή επιτείνεται, όπως τόνισε, απ' την πολιτική που οδηγεί στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας και τη λογική που θέλει την Υγεία ως εμπόρευμα με το νοσοκομείο ως επιχείρηση και την Πρόνοια ως κόστος. Η πλειοψηφία της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ τόσο στη συνάντηση, όσο και μέσα απ' τις δηλώσεις που έκανε, επέμενε σε θέματα διαχειριστικού χαρακτήρα, με επίκεντρο την κλαδική σύμβαση που είχαν υπογράψει με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Μετά τη συνάντηση συνεδρίασε η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, η οποία αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή στις 8 του Απρίλη για το φορολογικό νομοσχέδιο. Οσον αφορά στις επισχέσεις εργασίας παρέπεμψε το θέμα στις συνελεύσεις κατά νοσοκομείο.

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 του Απρίλη, τη συνέχιση των επισχέσεων και καμιά συμμετοχή σε νέους διαλόγους. Για το θέμα της απεργίας η ΕΓ αποφάσισε ότι «η Ομοσπονδία προσανατολίζεται σε απεργία στις 21 και 22 Απρίλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ