Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Πακτωλός εκατομμυρίων στο κεφάλαιο - ωμός εμπαιγμός των ανέργων

Η κυβέρνηση δίνει στους επιχειρηματίες ως «δώρο του Πάσχα» 720 εκατομμύρια ευρώ

Μια μέρα μετά τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Ανεργία, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ...ενδιαφερθεί για τους άνεργους, δωρίζοντας στους επιχειρηματίες 720 εκατ. ευρώ
Μια μέρα μετά τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Ανεργία, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ...ενδιαφερθεί για τους άνεργους, δωρίζοντας στους επιχειρηματίες 720 εκατ. ευρώ
Το «πασχαλινό τραπέζι» έσπευσε να κάνει στους επιχειρηματίες από χτες ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα γενναίο πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών με πρόσχημα την ανεργία. Ετσι την ώρα που οι 766.159 άνεργοι στενάζουν χωρίς καμιά προστασία και αβοήθητοι από την κυβέρνηση, μία μέρα μετά τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Ανεργία, ο Γ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε σε μια «ξαφνική» επίσκεψη στον ΟΑΕΔ στο Περιστέρι, προκειμένου να δείξει μπροστά στις κάμερες ότι η κυβέρνησή του παίρνει μέτρα για την ανεργία. Ανακοίνωσε επιχορήγηση των επιχειρήσεων με 816.000.000 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή προκλητικά τάζει στις άνεργες γυναίκες να γίνουν «επιχειρηματίες» για να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με την ενίσχυση των επιχειρήσεων η κυβέρνησή του «κάνει ένα μεγάλο βήμα στο χώρο της ανεργίας, επιδοτώντας την εργασία, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και νέα προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, όπως της πράσινης ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που χρειάζεται η χώρα». Στην πραγματικότητα βέβαια το «νέο πρότυπο ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός είναι το ίδιο παλιό πρόγραμμα ενίσχυσης του κεφαλαίου, η ίδια συνταγή που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ και είχε σαν μοναδικό αποτέλεσμα την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Είναι ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα προκλητικής άρνησης της στήριξης των ανέργων, καθώς πάνω απο 500.000 στερούνται σήμερα ακόμα και του πενιχρού επιδόματος ανεργίας των 454 ευρώ, όταν στο κεφάλαιο χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πλαισιώνοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε με τη σειρά του ότι «επιδοτούνται 120.000 θέσεις εργασίας», όταν η κοινή αλήθεια είναι ότι επιδοτούνται, όχι οι άνεργοι αλλά οι επιχειρήσεις για να απασχολούν με μειωμένο κόστος που φτάνει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών, αυτούς τους 120.000 εργάτες και εργάτριες.

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας ακολούθησε ο ΟΑΕΔ που ανακοίνωσε τα 4 πρώτα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα το πρώτο πρόγραμμα αναφέρεται σε :

  • Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια σε 40.000 θέσεις εργασίας ανέργων ύψους 500.000.000 ευρώ. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για τους «κοινούς ανέργους» θα ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το 1ο έτος, στο 75% των ασφαλιστικών εισφορών το 2ο, στο 50% το 3ο και στο 25% το 4ο έτος. Σε μια δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν νέους έως 30 ετών, ή αυτούς που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και υπολείπονται 5 έτη ασφάλισης για σύνταξη, καθώς πολύτεκνους και γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, οι επιχειρηματίες θα επιδοτηθούν με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών το 1ο και 2ο έτος και με 50% το 3ο και 4ο.

Το κόστος της επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, μιας χούφτας καπιταλιστών, θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

  • Ειδικό διετές πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις για τις θέσεις 25.000 ανέργων ύψους 170.000.000 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας. Στην κατηγορία των «κοινών» ανέργων, η επιχορήγηση των εργοδοτών θα ανέλθει στο 80% του κόστους των εισφορών για το 1ο έτος και στο 60% για το 2ο έτος. Στις άλλες κατηγορίες η επιχορήγηση θα ανέλθει στο 80% για το 1ο και 2ο έτος. Προτεραιότητα στα δύο παραπάνω προγράμματα θα έχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της «πράσινης ανάπτυξης».
  • Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μεγαλοξενοδόχων ύψους 50.000.000 ευρώ για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να «δεηθούν» να επαναπροσλάβουν τους άνεργους. Το διάστημα της επιδότησης θα είναι δύο μήνες και θα ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών και θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.
Πρόκληση για τις άνεργες γυναίκες

Την ίδια στιγμή για να καλύψει τον πακτωλό αυτό των χρημάτων που δωρίζει στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ανακοινώνει και ένα πρόγραμμα «γυναικείας επιχειρηματικότητας» ύψους 96 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο θα επιδοτηθούν 4.000 γυναίκες ηλικίας 22 έως 64 ετών. Και εδώ το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην «πράσινη οικονομία». Η πρόκληση ξεπερνάει κάθε όριο, καθώς τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική στερεί εκατοντάδες χιλιάδες άνεργες γυναίκες από το επίδομα ανεργίας, τις καλεί να γίνουν επιχειρηματίες και μάλιστα στην «πράσινη οικονομία». Αφού δεν τους δίνει ούτε ένα κομμάτι ψωμί, ως σύγχρονη Αντουανέτα τους υπόσχεται παντεσπάνι!

Στηρίζει η ΝΔ

Τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρηματιών έσπευσε να στηρίξει η ΝΔ που με ανακοίνωση του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κάνει λόγο για «"φτωχό" πλαίσιο προγραμμάτων που περιλαμβάνει δύο δράσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών με αμφίβολη απορροφητικότητα και αποτελεσματικότητα...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ