Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας

Από την καθιστική διαμαρτυρία των απλήρωτων ναυτεργατών έξω από το υπουργείο
Από την καθιστική διαμαρτυρία των απλήρωτων ναυτεργατών έξω από το υπουργείο
Ξανά στο πόδι ήταν χτες από το πρωί ως το μεσημέρι οι εγκαταλειμμένοι και απλήρωτοι ναυτεργάτες 10 πλοίων, οι οποίοι από τον περασμένο Δεκέμβρη, συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δίνουν μάχη για το αυτονόητο, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Δικαίωμα που έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση οι εφοπλιστές αποθρασυμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική, με αποτέλεσμα οικογένειες ναυτεργατών να αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης, να μην μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα στοιχειώδη για το πασχαλινό τραπέζι. Το πρωί οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στην Ενωση Μηχανικών. Επί τόπου αποφάσισαν και έκαναν νέα δυναμική παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η δεύτερη μέσα σε δύο μέρες, διεκδικώντας τα λεφτά τους.

Με την αγωνιστική τους οργάνωση και με στήριγμα τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, οι εγκαταλειμμένοι ναυτεργάτες επέβαλαν να ψηφιστεί ο νόμος 3816/2010, ο οποίος προβλέπει την καταβολή των δεδουλευμένων από το κράτος, σε ναυτεργάτες που εγκαταλείπονται από τους εφοπλιστές στην ελληνική επικράτεια. Ομως, με ευθύνη της υπουργού Λ. Κατσέλη, το ΥΠΟΙΑΝ αρνείται να τον εφαρμόσει. Διότι, αν πληρωθούν οι ναυτεργάτες και κλείσει το ναυτολόγιο (το επίσημο έγγραφο του πλοίου που αναγράφει τα μέλη του πληρώματος), ο εφοπλιστής πρέπει πρώτα να ξεπληρώσει τα ποσά που δόθηκαν από το κράτος για να πληρωθούν οι ναυτεργάτες, για να ανοίξει νέο ναυτολόγιο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το πλοίο.

Οι ναυτεργάτες συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας, Γ. Μπουμπόπουλο, για να τους πει τα γνωστά, περί ...διαδικαστικών κωλυμάτων για την εφαρμογή του νόμου. Η απάντηση των ναυτεργατών ήταν να παραμείνουν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα αποφασισμένοι να επιβάλουν το δίκιο τους. Αποχώρησαν όταν ορίστηκε συνάντηση για σήμερα το πρωί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Βλάχο. Αποφάσισαν επί τόπου νέα αγωνιστική κινητοποίηση για σήμερα το πρωί, ενώ όπως είπε ο γραμματέας του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Θ. Παπάς, «δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Θα τους γίνουμε ο εφιάλτης τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ