Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπονομεύεται το δικαίωμα στην άμυνα

Το ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου, ουσιαστικά του δικαιώματος άμυνας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού έχει μετατραπεί σε εργαλείο του αποχρωματισμού του και έχει δύο διαστάσεις, σε αέρα και σε θάλασσα.

-- Οι διευθετήσεις που αφορούν στον έλεγχο του εναέριου χώρου έχουν δρομολογηθεί με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, όπου δεν αναγνωρίζονται εθνικά σύνορα, παρά μόνο ένας ενιαίος συμμαχικός χώρος ευθύνης, που για το Αιγαίο την ευθύνη την έχει το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη του οποίου ο διοικητής είναι Αμερικανός και ο υποδιοικητής και επιτελάρχης Τούρκος, από εκεί και πέρα είναι τα Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων σε Λάρισα (CAOC-7) και Εσκί Σεχίρ (CAOC-6) που βρίσκονται σε σχετική εκκρεμότητα οι επιμέρους ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία τους.

-- Η άλλη διάσταση του επιχειρησιακού ελέγχου αφορά στη θάλασσα και εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο συγκεχυμένα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πέραν των χωρικών υδάτων, δηλαδή της στενής αυτής ζώνης των 6 ν. μιλίων δεν έχουν προχωρήσει στην κατοχύρωση, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, κανενός δικαιώματος και καμίας αρμοδιότητας. Δεν είναι μόνο τα δικαιώματα που αφορούν στην οικονομική εκμετάλλευση του βυθού (υφαλοκρηπίδα) και συνολικά του θαλάσσιου χώρου που εκτείνεται πέρα από τα εθνικά ύδατα (ορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) αλλά είναι και ζωτικής σημασίας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας, όπως:

1. Δεν έχουν κατοχυρώσει ούτε καν το εσωτερικό των κόλπων ως χωρικά ύδατα, καθώς ο Θερμαϊκός, ο Λακωνικός ακόμα και ο Σαρωνικός κόλπος έχουν και διεθνή ύδατα που θα μπορούσαν με τον καθορισμό των «ευθειών γραμμών βάσης», που συνδέουν τα δύο άκρα του κόλπου, να κλείσουν και να χαρακτηριστούν ως εσωτερικά ύδατα.

2. Δεν έχουν ορίσει θαλάσσιες ζώνες από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου για λόγους ασφάλειας δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν ξένα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, με αποτέλεσμα σήμερα οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο και αεροσκάφος να μπορεί να φθάνει σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές. Αυτό γιατί λόγω υιοθέτησης του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος περί προστασίας της «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας» έχει εγκαταλειφθεί το δόγμα προστασίας των συνόρων. Εξάλλου, ο ενιαίος χώρος του ΝΑΤΟ δεν το επέτρεπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ