Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκατομμύρια παιδιά θύματα του ΕΪΤΖ

  Δραματική η εξέλιξη της επιδημίας στην Αφρική

Σχεδόν 600.000 παιδιά κάτω των 15 ετών προσβλήθηκαν από τον ιό του ΕΪΤΖ μέσα στο 2000. Τα παιδιά που ζουν με ΕΪΤΖ ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια, ενώ 500.000 παιδιά πέθαναν από ΕΪΤΖ μόνο το 2000. Σχεδόν το ένα τρίτο των φορέων του ιού είναι μεταξύ 15 - 24 ετών. Δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια νέοι. Επίσης κάθε λεπτό έξι νέοι κάτω των 25 προσβάλλονται από τον ιό, ενώ τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν.

Τα συνταρακτικά αυτά στοιχεία για τις επιπτώσεις του ΕΪΤΖ στα παιδιά έδωσε στη δημοσιότητα η εκτελεστική διευθύντρια της Γιούνισεφ Κάρολ Βελαμί, θεωρώντας ότι το κλειδί για να ανακοπεί η νόσος βρίσκεται στους εφήβους και τους ενήλικους νεαρής ηλικίας και ζήτησε από τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα το σχολείο στη μάχη ενάντια στο ΕΪΤΖ.

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι το ένα τρίτο των σημερινών 15χρονων σε οκτώ χώρες της κάτω της Σαχάρας Αφρικής θα πεθάνουν από το ΕΪΤΖ στα επόμενα χρόνια. Κάθε ημέρα που περνάει όμως, το έργο της χρησιμοποίησης των σχολείων σαν αποτελεσματικά όπλα εναντίον της επιδημίας, γίνεται και πιο δύσκολο σε χώρες χτυπημένες από το ΕΪΤΖ. Μονάχα το 1999, 860.000 παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κάτω της Σαχάρας Αφρική, έχασαν τους δασκάλους τους από την επιδημία, αλλά και παιδιά που έμειναν ορφανά εξαιτίας της νόσου (ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο) αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο για να φροντίσουν τον εαυτό τους και τα αδέλφια τους. Η σωτηρία του εκπαιδευτικού συστήματος σε τέτοιες χώρες είναι ταυτόσημη με τη σωτηρία ζωών, αφού τα σχολεία παρέχουν τη μοναδική δυνατότητα στο κράτος να αγγίξει την κάθε οικογένεια σε κάθε κοινότητα, κάθε μέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΪΤΖ, παγκοσμίως, έχει κοστίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 21,8 εκατομμύρια ανθρώπους, τα 4,3 εκατομμύρια από τα θύματα είναι παιδιά.

Η εκπαίδευση πάντως μπορεί να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, αφού μελέτες που έγιναν στην Αφρική βρήκαν αύξηση στη χρήση προφυλακτικών και μείωση του περιστασιακού σεξ μεταξύ εφήβων μαθητών. Για παράδειγμα, στην Ουγκάντα, που έχει ένα από τα πιο πλήρη προγράμματα πρόληψης στην Αφρική, τα ποσοστά προσβολής μεταξύ μορφωμένων γυναικών έπεσαν πάνω από 50% μεταξύ 1995 και 1997.

Τα στοιχεία για την Αφρική

Απελπιστική, όμως, είναι η εικόνα για την Αφρική από την επιδημία του ΕΪΤΖ, με βάση και τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Εθνη. Ο συνολικός αριθμός των Αφρικανών, που είναι φορείς ή νοσούν, φτάνει σήμερα τα 25,3 από τα 36,1 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Το 70% των ενηλίκων και το 80% των παιδιών φορέων ζουν στην Αφρική.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το ΕΪΤΖ. Στον υπόλοιπο κόσμο, οι θάνατοι φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια.

Σε κάθε δέκα άντρες φορείς στην Αφρική αντιστοιχούν δώδεκα γυναίκες. Οι γυναίκες μέχρι 25 χρόνων έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια σε σχέση με τους άντρες. Για τη δημόσια υγεία στην Αφρική διατίθεται μόνο το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Στη Νότια Αφρική, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 17% το 2010 εξαιτίας του ΕΪΤΖ και αυτό θα προκαλέσει ζημιά ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της χώρας.

Στην Μποτσουάνα, περίπου, το 36% των ενηλίκων έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Στη Ζιμπάμπουε, εξαιτίας του ΕΪΤΖ, το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί από τα 66 στα 43 χρόνια.

Ενας στους τέσσερις κατοίκους της Ζάμπιας που ζει σε αγροτικές περιοχές είναι οροθετικός. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των νοσοκομειακών κλινών στο Μπουρούντι είναι κατειλημμένες από ασθενείς του ΕΪΤΖ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ