Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το γάλα φέρνει σωστή ανάπτυξη στα παιδιά

Ενας από τους κύριους παράγοντες για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών είναι η διατροφή και, κυρίως, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Η χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D διατροφή είναι μια από τις βασικές αιτίες, που οδηγούν σε προοδευτική μείωση της οστικής μάζας, οστεοπόρωση και κατάγματα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε μαθητές της Κρήτης, σχετικά με τη λήψη ασβεστίου, αλλά και τις γενικότερες διατροφικές τους συνήθειες.

Η έρευνα έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.630 παιδιών της Κρήτης ηλικίας 10 - 16 χρόνων και αφορούσε τον έλεγχο συγκεκριμένων δεικτών υγείας, που συσχετίστηκαν με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 42% των παιδιών έπαιρνε ασβέστιο κάτω από το 60% της ημερησίως συνιστώμενης ποσότητας. Τα παιδιά αυτά με ανεπαρκή λήψη ασβεστίου είχαν μεγαλύτερο βάρος σώματος και χαμηλότερο ανάστημα, ιδιαίτερα στις ηλικίες των 15 - 16 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που έπαιρναν ασβέστιο πάνω από το 60% της συνιστώμενης ποσότητας.

Η χαμηλή λήψη ασβεστίου φαίνεται ότι συνδυάζεται γενικότερα με κακές διατροφικές συνήθειες, καθώς βρέθηκε ότι τα παιδιά αυτά καταναλώνουν σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες δημητριακών, λαχανικών και φρούτων.

Τυρί κατανάλωνε το 67% των παιδιών, γιαούρτι το 6%, ενώ το 7% των παιδιών δε χρησιμοποιούσε κανένα είδος γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, το 24% των παιδιών δεν έπαιρναν καθόλου πρωινό στο σπίτι πριν φύγουν για το σχολείο. Τα παιδιά αυτά έπαιρναν σημαντικά χαμηλότερη ποσότητα ασβεστίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ληγμένα(2/8/2022)
Με αφορμή δύο έρευνες για την αγορά τροφίμων(16/7/2016)
Φάτε καπιταλισμό(8/7/2016)
Ακόμα και από τα γαλακτοκομικά «κόβουν» τα νοικοκυριά(5/3/2010)
Μονοπώλιο στην αγορά(3/2/2002)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org