Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Νοικοκύρεμα» με νέο δάνειο

Τη σύναψη δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίων δραχμών για την εκτέλεση έργων αποχέτευσης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα εισηγηθεί η δημοτική αρχή στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να «μπαλώσει» τις διάφορες «μαύρες τρύπες» που δημιουργούνται στον προϋπολογισμό της. Το συγκεκριμένο δάνειο είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής που ακολουθεί η δημοτική αρχή, που από τη μια «χαρατσώνει» τους πολίτες και από την άλλη καταφεύγει σε υπέρογκους δανεισμούς.

Συγκεκριμένα, ο δήμος είναι ήδη χρεωμένος από δανεισμούς κατά 29,2 δισ. δραχμές για το 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού που παρουσίασε ο δήμαρχος. Την ίδια στιγμή από το οικονομικό έτος 1994 μέχρι και το οικονομικό έτος 1999, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δάνεια του δήμου, υπήρξε αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 91% (από τα στοιχεία του ισολογισμού). Αυτό δε θα γινόταν αν δεν υπήρχε αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 86% και των αυξήσεων μέχρι και 2000% στα τέλη πληρώνουν οι καταστηματάρχες για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Μετά από όλα αυτά, έρχεται προκλητικά ο Δ. Αβραμόπουλος και ισχυρίζεται ότι πέτυχε το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. Ενα «νοικοκύρεμα», που όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, το πλήρωσε ο ίδιος ο δημότης και μάλιστα με το παραπάνω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δανεισμού είναι και αυτό των 19 δισ. δραχμών πριν από περίπου ένα χρόνο, που αποφάσισαν η δημοτική αρχή μαζί με την παράταξη του Δ. Μπέη. Την εξόφληση, όμως, αυτού του δανείου θα επωμιστεί η επόμενη δημοτική αρχή, αφού αποφασίστηκε η εξόφληση να αρχίσει μετά το πέρας της θητείας του Αβραμόπουλου.

Κατόπιν, επιχείρησαν να ρίξουν «στάχτη» στα μάτια του Αθηναίου πολίτη, αναγγέλλοντας ότι δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη για το 2001 για τις κατοικίες. Βέβαια, ξεχνάει ο δήμαρχος της Αθήνας τις αλχημείες που είχαν γίνει με τα ανταποδοτικά τέλη και είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Φλεβάρη, όπου η δημοτική αρχή επιχείρησε να μεταφέρει το 20% των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη σε άλλο λογαριασμό με τον κωδικό «Γενικά και ανειδίκευτα έσοδα». Δηλαδή, πήρε χρήματα από ένα κονδύλι που είναι αυστηρά για έργα καθαριότητας και φωτισμού και μεταφέροντάς τα σε άλλο λογαριασμό, τα ξοδεύει για δικούς της σκοπούς.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που η διοίκηση Αβραμόπουλου δε διεκδικεί όσα οφείλει στο δήμο η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποβοηθάει στις επιλογές της, αφού δεν έχει προβεί σε καμιά πράξη διεκδίκησης των 100 δισ. δραχμών που χρωστά στην Αθήνα η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org