Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και τα παιδιά τους

Ξεκίνησε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών

Οι οικονομικοί μετανάστες και οι οικογένειές τους είναι μέρος της εργατικής τάξης και η συμμετοχή τους στο κίνημα είναι προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και την αντεπίθεση

Phasma

Οι οικονομικοί μετανάστες και οι οικογένειές τους είναι μέρος της εργατικής τάξης και η συμμετοχή τους στο κίνημα είναι προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και την αντεπίθεση
Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που στερούν τα δικαιώματα των μεταναστών είναι αυτές που επιτίθενται εναντίον των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, τόνισε, χτες, στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις προϋποθέσεις παροχής ιθαγένειας στους οικονομικούς μετανάστες.

Ψηφίζοντας «παρών» στο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε πλήρη δικαιώματα για όλους τους οικονομικούς μετανάστες, τονίζοντας πως είναι μέρος της εργατικής τάξης. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., εκφράζοντας αντιδραστικές θέσεις επί του νομοσχεδίου.

Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε πως «αφήνει απέξω την πλειοψηφία των οικονομικών μεταναστών», αφού «θεωρεί νόμιμο αυτόν που κατάφερε να εξασφαλίσει ένα χαρτί», ενώ «ρυθμίζει ζητήματα για μια μερίδα μόνο» και ταυτόχρονα «δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικών φρονημάτων».

Προέταξε τις θέσεις του ΚΚΕ, ζητώντας πλήρη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών και «πλήρη δικαιώματα στα παιδιά των μεταναστών», «υπηκοότητα με την ενηλικίωση για όσους το επιθυμούν» με ταυτόχρονη «αποχώρηση του FRONTEX από την Ελλάδα» και «αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τις ΝΑΤΟικές αποστολές» σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Τόνισε ότι οι οικονομικοί μετανάστες «είναι μέρος της εργατικής τάξης της χώρας» και «πρέπει να έχουν συμμετοχή και δικαιώματα». Επισήμανε ότι «η συμμετοχή των μεταναστών στο κίνημα είναι προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος», τονίζοντας πως «η έκκληση του ΚΚΕ στους Ελληνες εργάτες και στους μετανάστες για ενιαία πάλη είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα».

«Οι πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται δικαιώματα στους μετανάστες είναι οι ίδιες που χτυπάνε συνολικά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης», είπε ο Γ. Μαυρίκος και αναφέρθηκε στο «ενδιαφέρον διαφόρων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και δήθεν ανθρωπιστικών μηχανισμών για παροχή ιθαγένειας και δικαιωμάτων», λέγοντας ότι «έχει βαθύτερες στοχεύσεις», όπως το «να χρησιμοποιούν τους μετανάστες για τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων».

Βασική αιτία η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού

Αναφερόμενος στις αιτίες του μεταναστευτικού φαινομένου, ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε ότι «εντάθηκε και οξύνθηκε μετά τις ανατροπές του 1989-90, όπου η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και οι πόλεμοι εκφράστηκαν με μορφές και γεγονότα όπως η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η κατάσταση στο Ιράν και το Ιράκ».

Τόνισε ότι «αυτά τα φαινόμενα συν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση και η ασύδοτη δράση των πολυεθνικών, η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών οδήγησαν στην έξαρση της μετανάστευσης» και ότι «σε αυτές τις αιτίες πρέπει να προστεθούν οι πολιτικοί διωγμοί και οι δικτατορίες».

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του πατριωτισμού, που χρησιμοποιείται από πολιτικές δυνάμεις ενάντια στα δικαιώματα των μεταναστών, έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ λέγοντας: «Οι διαχωρισμοί για το αν γίνεσαι η γεννιέσαι Ελληνας είναι αποπροσανατολιστικοί (...) Αλλος είναι ο πατριωτισμός του ναυτεργάτη και άλλος του εφοπλιστή (...) Ο πατριωτισμός περνά από την πάλη αντίστασης στην αντιλαϊκή επιδρομή».

Μάλιστα, έκανε και μια ιστορική αναφορά θυμίζοντας τι έγινε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τους αυτοαποκαλούμενους «πατριώτες», τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός «με μπροστάρη το ΚΚΕ ήταν αυτός που αντιστάθηκε στον κατακτητή».

«Φιλανθρωπία» και ρατσιστικό παραλήρημα

Με φιλανθρωπικά επιχειρήματα συνόδευσε την προτροπή για ψήφιση του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Διαμαντίδης, λέγοντας: «Διασφάλιση των δικαιωμάτων σημαίνει διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής (...) Εχουμε χρέος να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε αυτούς που συνέβαλαν με το μόχθο τους στην υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση του τόπου και αναζωογόνησαν την ύπαιθρο».

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την πλευρά της ΝΔ αιτιολόγησε ο βουλευτής της Α. Νάκος λέγοντας: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην απαραίτητη κοινωνική ένταξη όλων εκείνων που στην πραγματικότητα προσκαλούμε (...) Βάζουμε στην ίδια μοίρα, π.χ., τους ομογενείς με εκείνους για τους οποίους το να είσαι Ελληνας είναι ένας απλός χαρακτηρισμός». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τσούκαλης λέγοντας πως το νομοσχέδιο «αποτελεί τομή».

Σε ένα ακόμη ρατσιστικό παραλήρημα επιδόθηκαν οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., με τον Α. Πλεύρη να θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας υποστηρίζοντας ότι «στις εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν μόνον Ελληνες πολίτες (...) Μόνο Ελληνες πολίτες είναι αποδεκτοί στις δημόσιες λειτουργίες».

Τοποθετούμενος στο θέμα της συνταγματικότητας, στην ολιγόλεπτη συζήτηση που ακολούθησε πριν την απόρριψή της, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος τόνισε: «Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι είναι πολιτικό και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με νομοθετικά τερτίπια». Σημείωσε ότι η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. «στρέφεται ενάντια σε σοβαρό πολιτικό δικαίωμα», ζητώντας «να αναπτυχθεί μια σοβαρή ιδεολογική αντιπαράθεση σε σοβαρές θέσεις. Δεν είναι ζήτημα ψηφοφορίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ