Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει κι αυτός «άλλο μείγμα πολιτικής»

Μετά τη ΝΔ, εμφανίστηκε και ο έτερος θιασώτης μιας άλλης διαχείρισης για την εκτόνωση της καπιταλιστικής κρίσης

Με αντιφάσεις και προτάσεις ενταγμένες στη λογική της διαχείρισης του συστήματος ήταν «διανθισμένη» η συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Από τη μια κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «οδήγησε σε ξέρα την οικονομία» και αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό «εδώ βουλιάζουμε», από την άλλη είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντας την «ευρωζώνη» σαν τον αποτρεπτικό παράγοντα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Οπως είπε: «Μια οικονομία που είναι μέσα στο ευρώ (...) δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία» και «δεν είναι δυνατόν να αφήσουν μια χώρα σε χρεοκοπία όταν είναι μέσα στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, στην ευρωζώνη, εκτός αν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την ευρωζώνη».

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για το λόγο ότι δεν προσπάθησε να κάνει «το πρόβλημα της Ελλάδας πρόβλημα της Ευρώπης, πρόβλημα του ευρώ» και γιατί δεν «διεκδίκησε από την αρχή άλλες πολιτικές», αφήνοντας να «σέρνεται» η αυταπάτη ότι είναι δυνατή η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του λαού στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ.

Αποδεχόμενος ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επείγοντα μέτρα, μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι αυτά θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της «αναπτυξιακής προοπτικής, αλλαγής της παραγωγικής βάσης, να μην είναι μια οικονομία που διαρκώς δανείζεται και καταναλώνει». Υπερασπίστηκε τη δυνατότητα να ακολουθηθεί «ένας δρόμος που περνάει μέσα από διαφορετικού είδους μείγμα πολιτικής που θα στηρίζει την κοινωνία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή».

Παρακάτω αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το πρόβλημα αλλά διαφωνεί με τη λύση που επιλέγει η κυβέρνηση, προσάπτοντάς της «ερασιτεχνικό χειρισμό» και προσδιόρισε τη φύση του προβλήματος σαν «δανειακή».

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συμπόρευση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες λέγοντας: «Η πολιτική μας προτεραιότητα είναι να πορευθούμε μαζί. Εμείς πρώτοι βγήκαμε και μιλήσαμε για την ανάγκη ευρύτατου μετώπου, ενός μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού που θεωρούμε ότι και η ΓΣΕΕ πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο».

Ζήτησε «χαλιναγώγηση» των δυνάμεων καταστολής που «σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής όξυνσης (...) θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο» (!) και «ειρηνικές διαδηλώσεις». Δήλωσε τέλος «δικαιωμένος» εκ μέρους του κόμματός του για τα όσα προεκλογικά έλεγαν για το ΠΑΣΟΚ, όταν δηλαδή ισχυρίζονταν ότι «το ΠΑΣΟΚ λέει θετικά πράγματα δεν ξέρω όμως αν είναι αρκετά»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ