Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ
Ταξική η «μήτρα» στα βάσανα των γυναικών

Αποσπάσματα από την ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

«Τα 100 χρόνια αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα της γυναικείας ανισοτιμίας, αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει την ισοτιμία γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα» επισήμανε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλ. Μπουντούρογλου.

«Τα 100 χρόνια αποδεικνύουν ακόμη, ότι οι κατακτήσεις των γυναικών στο σοσιαλισμό, δεν συγκρίνονται με τις όποιες κατακτήσεις απέσπασε το λαϊκό κίνημα ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες του καπιταλισμού. Είμαστε εδώ το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, για να καλέσουμε τις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της φτωχής αγροτιάς, να ξεσηκωθούν. Να ξεσηκωθούν και να σταθούν συντεταγμένες και με ψηλά το κεφάλι, απέναντι σε όλους αυτούς που μας κήρυξαν πόλεμο» επισήμανε, και συνέχισε:

Καμιά υποχώρηση από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

«Σηκώνουμε ψηλά το πανό του αγώνα που γράφει:

  • Να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα ΤΩΡΑ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα και με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών ενέργειας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ.
  • Η θετική διάκριση της 5ετίας στα ηλικιακά όρια που με αγώνες κατακτήθηκε, αποτελεί δικαίωμα που πηγάζει από την ανισότιμη θέση μας στην εκμεταλλευτική κοινωνία και από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις λόγω του αναπαραγωγικού μας ρόλου.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς να πληρώνουμε ούτε 1 ευρώ για αυτές.
  • Δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με βασική μονάδα το Κέντρο Υγείας, μέσα στο οποίο να υπάγονται οι υπηρεσίες πρόληψης, υγείας και ασφάλειας, ο οικογενειακός γιατρός και ο παιδίατρος, τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού και τα Κέντρα Προστασίας Μάνας και Παιδιού.
  • Εμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία της κοινωνικής αξίας της Μητρότητας με εξασφαλισμένη την προστασία και τη στήριξη από το κράτος από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών.
  • 8μηνη άδεια κυήσεως (υποχρεωτικά 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά), τοκετού και γαλουχίας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια, Κυριακάτικη αργία, για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.
  • Μέτρα προστασίας, ειδικά για τη γυναίκα, στους χώρους δουλειάς, ειδικότερα κατά την περίοδο κύησης και γαλουχίας.
  • Κρατικοί - δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για παροχή προσχολικής αγωγής και όχι φύλαξη. Δημόσια σχολεία που θα μορφώνουν και θα διαμορφώνουν χαρακτήρες με αξίες, ιδανικά και οράματα, μακριά από τα δηλητήρια του ατομισμού, του συμβιβασμού, της συναίνεσης και της ανταγωνιστικότητας.
  • Κρατικό Δίκτυο Κοινωνικών Εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να απελευθερωθούν οι γυναίκες από αυτές τις υποχρεώσεις που τους έχουν επιβάλλει ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις διότι έτσι κερδίζονται κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πάνε στους πλουτοκράτες.
  • Σχέδιο πρόληψης που να στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών, ώστε να αποτρέπει τους νέους από τις κοινωνικές παθογένειες του καπιταλισμού, της τοξικοεξάρτησης και της πορνείας.
  • Να μη χαρίζουμε τα παιδιά μας στους μισθοφορικούς στρατούς του ΝΑΤΟ για να αιματοκυλούν λαούς έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας».
Καμιά γυναίκα έξω από την αντιμονοπωλιακή πάλη

«Πάρε τη ζωή στα χέρια σου ΤΩΡΑ πριν είναι αργά. Μην πανικοβάλλεσαι με τη δήθεν πτώχευση που σου πλασάρουν.

Αυτοί δεν πτωχεύουν, είναι γεμάτα τα σεντούκια τους από το μόχθο των εργαζομένων. Την αληθινή πτώχευση των εκμεταλλευτών μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να την πετύχουμε, όταν πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Πάρε θέση μάχης στον πόλεμο που μας κήρυξαν.

Τα χαρακώματα είναι δίπλα σου: Το ταξικό σωματείο, η επιτροπή αγώνα, η απεργία, η διαδήλωση, ο γυναικείος σύλλογος της γειτονιάς, το κάθε μετερίζι του λαϊκού κινήματος που γράφει στην ούγια αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο» σημείωσε. Και κατέληξε: «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να συμβάλλουμε και θα συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας που θα παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την απαγκίστρωση από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις, για τη λαϊκή εξουσία. Σε αυτή την εξουσία της εργατικής τάξης με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα θα μετέχουν και οι ίδιες οι γυναίκες, για να βάλουν γερά θεμέλια για την ισοτιμία και την απελευθέρωσή τους και γενικότερα για την κοινωνική ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ