Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κατεβαίνουν στους καταπέλτες σε όλη τη χώρα

Απόφαση για πανελλαδική απεργία πήρε χτες η διοίκηση της ΠΝΟ

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 11 Μάρτη και οι ναυτεργάτες, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Την απόφαση αυτή επέβαλε η ίδια η θέληση των ναυτεργατών, στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών για κλιμάκωση των αγώνων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τροφοδοτεί την εφοπλιστική επιθετικότητα, για ένταση της ταξικής πάλης, όπως αυτή εκφράστηκε με τις μεγαλειώδεις απεργίες που είχαν κηρύξει στις 17 Δεκέμβρη και 10 Φλεβάρη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δεν έδωσε άλλα περιθώρια στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής στη διοίκηση της ΠΝΟ, παρά να αποφασίσουν χτες 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Βεβαίως, η πλειοψηφία αμέσως έσπευσε να διαλύσει και τυχόν αυταπάτες στους ναυτεργάτες για τις πραγματικές της προθέσεις, αρχίζοντας ταυτόχρονα να υπονομεύει την απεργία, τόσο με το διεκδικητικό πλαίσιο που διαμόρφωσε, ραμμένο στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, όσο και με την άρνησή της να λάβει κάποιο στοιχειώδες μέτρο, έστω την αποστολή κλιμακίων στα λιμάνια, για την περιφρούρηση της απεργίας.

Και αυτό όταν η επίθεση των εφοπλιστών σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών συνεχώς αγριεύει. Χαρακτηριστικά, χτες, έγινε και η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (αφορά κρουαζιερόπλοια, επιβατηγά της γραμμής Πάτρας - Ιταλίας κλπ.). Οι εφοπλιστές και αυτής της κατηγορίας πλοίων, όπως οι ακτοπλόοι, αξίωσαν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μηδενικές αυξήσεις. Επιπλέον λίγο πριν τη συνάντηση με την ΠΝΟ, σε συνέντευξη Τύπου του προεδρείου του ΣΕΕΝ, έθεσαν ευθέως θέμα και αυτοί για την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σημαίνει το πέταγμα στη στεριά και των λιγοστών ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα που έχουν απομείνει σε αυτά τα πλοία όπου κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ που μαζί με τις δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αναλαμβάνουν όλο το βάρος της περιφρούρησης της απεργίας, καλούν τους ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, να συνειδητοποιήσουν ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ